Japan, ta čudesna zemlja

30.07.2020.

Nekad me uhvati nepodnošljiva nostalgija za Japanom da bih najradije spakirala kofere i krenula put istoka. Pošto je to nemoguće, tada sjednem za komp i opet prelistavam sve slike i videa koje smo, Morski i ja, skupili u 4 godine posjeta toj predivnoj Zemlji izlazećeg sunca.

Moderan Japan:



Vrtovi i parkovi Japana:


h v a l a___n a___p o s j e t i

Životna pitanja i dileme

29.07.2020.

Kad izgubiš dragu osobu, kad slomiš vrat, kad nemaš što jesti, kad izgori ti dom...to je zaista veliki problem. Sve ostalo je nelagoda jer sam je život često baš takav a uz to zna biti i grbav, zato nauči razlikovati nelagodu od stvarnih problema i grbu na cesti od one u grudima.




Često sam se znala zamisliti zašto baš ja spadam među one koji su odabrani tj. koji su se rodili. Ne vjerujem da je to puka slučajnost, sigurno postoji razlog za to, uostalom kao i za sve u životu.

Ne mogu odgonetnuti koji je to razlog, koji je faktor utjecao na to da postojim. Koja je moja zadaća, zašto nema odgovora, zašto je sve zapakirano i meni nedostupno isto kao i ostalima...hoćemo li ikad saznati?

Što, zbog čega, kako...mogla bih do smrti tako. A što nakon nje saznat ću napokon rješenje ili pitanjima neće biti kraja? Ima li smisla baviti se time kad ne znamo "krivcu" ni pravo ime?

h v a l a___n a___p o s j e t i

Oprez s citatima!

28.07.2020.

Ima bezbroj mudrih izreka ali bome ima itekako i totalno bedastih :


- “Žena koja ne nosi parfem nema budućnosti.” - Coco Chanel

- “Trenirka je znak poraza. Izgubili ste kontrolu nad životom pa ste kupili trenirku.” - Karl Lagerfeld

- "Volim sport. Uvijek gledam Detroit Tigerse na radiju." - Predsjednik Gerald Ford

- "Kina je velika zemlja, nastanjena mnogim Kinezima." - Charles de Gaulle, predsjednik Francuske

- "Čovjek ne može da bude na dva mjesta u isto vrijeme osim ako je ptica." - Sir Boyle Roche

- "Onaj nitkov je zaslužio da ga šutne magarac, a to ću i da uradim." - Kandindat za kongres iz Texasa

- "Da nije izmišljena struja, sad bi smo gledali TV sa svijećama." - George Gobel

- "Sa žaljenjem vas obavještavamo da se g. Albert Brown osjećao prilično loše, zbog
njegove nedavne smrti, pa je odlučio da uzme kraći odmor, radi oporavka." - Parish magazin

- "Mislim da nismo pogriješili što smo im oteli ove divne predjele. Mnogim ljudima je
trebala zemlja, a Indijanci su je sebično čuvali samo za sebe." - John Wayne



Mogla bih tako sve do sutra pisati ali i ovo je dovoljno da shvatimo da granica između mudrosti i gluposti vrlo je tanka, zar ne? Zato oprez i s citatima hehehehe...

h v a l a___n a___p o s j e t i

Češka polka

27.07.2020.

"Polka, češki narodni ples brza tempa u dvočetvrtinskoj mjeri. Naziv polka prvi se put javlja sredinom 1830-ih, a nastao je vjerojatno od češke riječi půlka, odnosno polovina, polovinka, jer su za nju karakteristični česti polukoraci. Od toga se doba proširila Europom te je postala omiljeni društveni parovni ples. Plesne polke skladali su J. Strauss ml., J. Lanner i dr. U koncertnu i opernu glazbu uveo ju je B. Smetana (Prodana nevjesta, kvartet Iz mojega života). Uz pratnju tradicijskih instrumenata, raširena je u hrvatskim krajevima i prihvaćena kao tradicijski ples."

Izvor: Hrvatska enciklopedija.





Dok sam bila klinka u Češkoj uopće nas nije interesirala polka, dapače, bila nam je dosadna jer smo je smatrali da služi samo starim ljudima hehehehe. Bježali smo od nje k'o od vraga. Čak smo se rugali onima koji su je voljeli slušati i plesati.

Najpopularnija je bila u selima gdje se svirala i plesala v hospodach (birtije) cijelu noć uz obavezno točeno pivo i češke kobasice. Svake godine i u svakom selu znala je biti vesnická pouť (seoska proslava), došao je i kolotoč (lunapark) pa su se Česi veselili.

Djeca su uglavnom bila u lunaparku, jela šećernu vatu a odrasli su plesali, pjevali i pile na hektolitre piva. Često se znala dogoditi i koja tučnjava što je nas klince bilo iznimno zanimljivo heheheheh.

Sada sam totalno promijenila mišljenje o svemu tome, valjda zbog godina i nostalgije. Itekako bih voljela prisustvovati jednoj takvoj seoskoj proslavi i zaplesati polku. Tko zna, možda će mi se želja ispuniti?

h v a l a___n a___p o s j e t i

Čovjek ponekad svašta jede...

26.07.2020.

Što kažete na jednu zagonetku? Taj tko me čita, mogao bi je lako odgonetnuti jer sam već jednom pisala o tome tj. spomenula sam taj malo čudni "fenomen" što vas želim pitati.

Dakle, ništa drugo ne trebate pogoditi nego samo ono od čega je sladoled kojeg smo probali u Japanu. Znači koji se to sastojak nalazi u sladoledu kojeg držim u rukama? A ti Morski psssssssssssss!



P.S:
Pobjednica je blogerica "morska iz dubina". Grah koji se nalazi u sladoledu zove se "azuki" (crvene je boje).

h v a l a___n a___p o s j e t i

S T A R E N J E

25.07.2020.

Da, da, svi mi (ako smo sretnici) starnemo. Mnogi se plaše tog prirodnog životnog procesa ali nema potrebe za time. Svaka dob nosi svoje prednosti i mane. Da vam pravo kažem ne bih voljela biti besmrtna, čak ne bih voljela doživjeti dugu starost...nek sve ide svojim ustaljenim putem a dokle, bolje da i ne znamo.

Ne trebaju nas brinuti bore, mlohava koža i sve ostalo što prati starost, iskoristimo svaki dan na što bolji način i uvijek budimo sretni, kad se probudimo, što ponovo imamo priliku vidjeti rađanje novog dana. Dok god smo pokretni nemojmo se ograničavati tj. sami stvarati nepostojeće granice. Evo mog procesa starenja:

1.



2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Pravi i kvazi znanstvenici???

22.07.2020.

Nisam pristalica ljudi koji sve neobjašnjive pojave pripisuju izmišljotinama bez znanstvenih dokaza. Nisam ni osoba koja će vjerovati u bilo što tj. nisam podložna svakakvim gatarama i nagađanjima...već sam osoba otvorenog uma.

Nisam ni znanstvenica iako me puno toga u vezi toga zanima....svemir, kvantna fizika, putovanje kroz vrijeme, paralelni svemiri, civilizacija (osim naše) u svemiru itd. i sl. Ima toga toliko puno da nema smisla sve nabrajati.

Dakle, slijedom toga, ama baš nitko ne može mi osporiti da postoje neobjašnjive ali istinite situacije u vezi gledanja i doživljaja budućnosti jer osobno sam to doživjela nekoliko puta. Samo jedan primjer radi objašnjenja. San, kojeg sam sanjala, ostvario se sutradan u cijelosti do najmanjih sitnica!!!

A to je samo jedan primjer a bilo ih je daleko više u raznim oblicima i događajima. Zar je sve to bila puka slučajnost??? Kao na pr. viđenje zlokobne bolesti koja se zaista i ostvarila, pa osjećaj snažne strepnje prije same nesreće?

Interesantno je koliko se znanstvenici razlikuju u objašnjenju jedne te iste stvari ili nekog događaja. Svaki ima svoje argumente i umjesto da nastoje posložiti sva svoja znanja, iskustva i dokaze prilagoditi ih donekle realnom stanju pa se naći na istom putu negdje u sredini, svaki tupi svoje bez ikakvog kompromisa ne odstupajući od svojih uvjerenja.

A što s dokazima onda? Zašto netko ima sposobnost viđenja budućnosti (slučajnost???), pa različiti pronađeni elementi i predmeti na zemlji kojima se ne zna porijeklo ni sastav, precizne nebeske mape stare nekoliko desetaka tisuća godina itd. i sl. Kome vjerovati, tko je taj pravi znanstvenik a onaj kvazi znanstvenik???


Pojam ništa još mi je nepoznat i vjerujem da neću ni doživjeti saznanje tog pojma kojeg znanstvenici objašnjavaju vakumom. OK vakuum, sasvim prazan prostor međutim da bi postojao vakuum mora postojati nešto što omeđuje taj vakuum, zar ne?

Osim toga ova definicija govori sve: "U klasičnoj fizici vakuum je prazan prostor bez bilo kakve materije ili fizikalnih polja. U savremenoj kvantnoj teoriji polja vakuum je ispunjen kvantnim fluktuacijama."




Eto, to je moj kratak osvrt na ovu , meni, zanimljivu temu.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Tužna priča sa sretnim završetkom

21.07.2020.

Kako stvari stoje vjerojatno se nećemo vidjeti jedno duže vrijeme i to zbog strašnog nesporazuma tj. okrivljena sam za zlostavljanje Morskog.

Možete li vjerovati?!?!


Jednostavno ne mogu doći sebi. Mene, tako milu i dragu optužiti za takve gadosti!


Pošteno sam se naljutila na tu nepravdu...


Odbila sam ama baš svakog novinara...


Skrušeno priznajem, znala se dogoditi slučajna agresija...


Mislim, s moje strane prema Morskom...


Zajedno smo se vozili na biciklima...


Međutim, Morski je izvodio svakakve gluposti...



I završio...na grani!


Od te silne nepravde svom snagom razmakla sam rešetke u zatvoru...


Lijepo i ponosno odšetala svom Dragom...


Poljubili smo se i zajedno otišli u nepoznato.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Zasluženi odmor

11.07.2020.

Da, baš tako...zasluženi odmor ali bez brige tu sam ja negdje i pratit ću vas kao sjena magičnih moći i namjera. Javljat ću vam se kao i uvijek ako me neće biti jedan dan, drugi ću sve nadoknaditi.



Eh, da...u taj moj odmor spada i odlazak sutra u Rijeku gdje ću se brčkati u moru, plivati, sunčati i naravno...seksati (doma kod Morskog) ali s obzirom na to da se svašta može očekivati od mene...dolazi i plaža u obzir što se tiče seksa.




Ah, pa naravno da ću misliti i na Blogonjuza (Blog@Blog, admin i sl.), bez njega ništa...on je tako milo i drago stvorenje da mi odmah suze naviru kad ga se sjetim...Nevjerujete??? Fakat ljudi, časna riječ!





h v a l a___n a___p o s j e t i

KRATAK ALI DIVAN SUSRET

09.07.2020.

Ovo vam moram napisati, htjeli vi to ili ne hehehehe. Dakle, idem ja danas frajerica u Konzum koji mi je pred nosom, napola našminkana i donekle počešljana i kupim ono što sam trebala i kad sam izašla čujem ženski glas: "Teuta!"



Stanem, dvije pune vrećice stavim na klupu i čekam hoće li se tko pojaviti i dok ja tako čekam razmišljam tko bi to mogao biti? Onda se jedno 50 m od mene pojavi zgodna mačka isto s vrećicama i maše mi.

Začas smo bile zajedno, ona je došla meni a onda smo počeli pričati. Tako sam saznala da je to blogerica "VAŽNO DA SI ŽIVA". Par puta smo se zagrlili, razmijenili brojeve mobitela i obećale jedna drugoj da ćemo se naći na kavi.

Iskreno mi je bilo drago da smo se srele i kad se ponovo nađemo onda će biti i slika. Doduše, računala sam s time da ćemo se jednom sresti jer blizu stanujemo jedna od druge. Mogu samo još dodati da ta divna blogerica koja mi je odmah bila simpatična preko virtuale ista je i u stvarnosti. Divna i draga osoba.

h v a l a___n a___p o s j e t i

"Moralno smo bolesni..."

08.07.2020.

"Najgora je činjenica da živimo u zagađenom moralnom okolišu. Moralno smo bolesni, jer smo naučili govoriti jedno, a misliti drugo. Naučili smo ni u što ne vjerovati, ne primjećivati jedni druge i brinuti se samo o sebi.



Pojmovi kao ljubav, prijateljstvo, suosjećanje, skromnost i opraštanje izgubili su svoj dubinski smisao i mnogima od nas nisu ništa doli pukih psiholoških kategorija, ili nam se pak čine kao izgubljeni pozdravi iz davnina, pomalo smiješni u vremenu kompjutora i svemirskih brodova."



Václav Havel

h v a l a___n a___p o s j e t i

Zabranjeno onima koji ne znaju za šalu i ne vole sex!

05.07.2020.

Neda mi se pisati, ostala sam bez ideja...zato, idemo se lijepo seksati i svima će biti super. Maštajte, pišite, kudite, budite što perverzniji...sve vam je dozvoljeno hehehehehe...'Ajmo, izbacimo negativnu energiju van!







P.S: Zadnji video je objavljen zahvaljujući mojoj dragoj blogerici "Mehagina kći".

h v a l a___n a___p o s j e t i

Zagonetno slovo "Ř"

04.07.2020.

Češki jezik spada među najteže slavenske jezike, ali i inače. Češki mi je rodni jezik a hrvatski znam izvrsno što se tiče gramatike, međutim češki naglasak će mi uvijek ostati. Bile sam prva zvanična učiteljica u Rijeci koja je predavala češki jezik.

Dakle, pošto znam oba jezika sa sigurnošću mogu reći da je češki daleko kompliciraniji od hrvatskog ali to će vam potvrditi i sami stručnjaci. Zbog čega?
Kao prvo i osnovno jedino Česi na cijelom svijetu imaju slovo Ř (Hrvati bi rekli koje samo donekle sliči češkom slovu Ř).To je slovo toliko problematično da se čak raspravlja o tome da se ukine prema prijedlogu EU.

Kao drugo, Česi obavezno moraju pisati naglaske (crtice iznad slova, kružiće, kvačice) i ono što meni, i svim Česima, najviše zadaje probleme je to što postoje brojna i obavezna pravila gdje se mora pisati Y (tvrdo i) a gdje meko I (obično i). Što će reći da Česi nemaju problema sa slovom Ř već s Y a I.

Dakle ne stoji tvrdnja nekih Hrvata da je hrvatski jezik najteži, on je lagan nasuprot češkog. Dobra je stvar u tome što Hrvati i Česi spadaju među Slavene pa se uvijek donekle razumijemo, premda i s greškama.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Spasite me mjesečine!

02.07.2020.

Ljudi moji dragi znate li vi kako na mene djeluje pun Mjesec? To si ne možete uopće zamisliti....2-3 dana prije mene uhvati neko čudno raspoloženje neka tajanstvena melankolija pa i nervoza, napetost a teško to mogu kontrolirati.

Ne hodam po vani, po krovovima itd. iako dok sam bila klinka hodala sam spavajući po stanu. More ljubavi već točno zna kad će me to uhvatiti i tada je jako oprezan dok sa mnom komunicira hehehehee.

Ali ne događa se samo to, na taj dan kad je baš pun Mjesec ja sam vam sva u poslu, sve mi smeta, vidim svako zrnce prašine...sve bih najradije preokrenula u stanu i čistila sve do ponoći, pa i preko noći.

Bome ne znam da li za to ima lijeka, vjerojatno bih trebala nešto za smirenje ali vidim i ja sama da nešto moram poduzeti. Morski ima strpljenje sa mnom često mi zna zatajiti kad će biti pun Mjesec jer zna što će biti hehehehe.

Dakle, moglo bi se reći da sam mjesečevo dijete, iliti stanovnik tok prirodnog satelita a možda sam i vanzemaljka? Znate da mi s naše planetice nikad ne vidimo jednu polovicu mjeseca.



Ako poznajete koji lijek, javite mi ljudi! Spasite me od mjesečine, molim vas!

h v a l a___n a___p o s j e t i

A moglo bi biti...

Ovo što se u zadnje vrijeme događa na blogu zaista je presmiješno. Možda na nas djeluje vrijeme ili se sprema neka apokalipsa? Sve nas je manje, sve se manje piše, svađe i nadmudrivanja postala su normalna pojava a najgore je u svemu tome što se skoro svi ponašamo gore nego mala djeca.



Šteta, koliko god je to smiješno još više je to tragično. Imamo sve preduvjete da nam bude zabavno ali to za sada jako loše funkcionira. Tako je kako je. Više se ne zna tko pije a tko plaća...pravi kaos. Nemam se tu što puno filozofirati. 'Ajde bok idem rasteretiti vijuge.





h v a l a___n a___p o s j e t i

Vlakom iz Češke na Jadran

01.07.2020.

Eto, i to smo dočekali sad je Češka i Hrvatska spojena i željeznicom i to za samo 22 eura u jednom smjeru! Taj tko ne zna, Česi su uvijek bili najvjerniji gosti na Jadranu. Put doduše dugo traje (15 h) ali znajući svoje Čehe sigurna sam da im nije bilo dosadno.



Neću vam tu pisati podatke koje pišu u svim novinama jer ipak je to velika i značajna vijest, ja to onako od oko iliti od srca pišem jer mi je to jako drago i veseli me to. Vjerujem da će sada na Jadranu biti još više Čeha nego prije.



Divno je to i za nas Hrvate, ne samo zbog većeg dolaska turista na more, već i zato što i Hrvati mogu sada jeftino putovati u Prag, moje Brno itd. Zato, ljudi moji dragi, ovo je povijesni dan i 'ajmo ga lijepo proslaviti.

h v a l a___n a___p o s j e t i

Još malo Japana

Kako često listam slike iz Japana i stalno sam pod utjecajem nostalgije za tom divnom zemljom, pronašla sam neke slike koje još nisam objavila...osim možda 1-3. Evo ih:


Prepozatljiva i meni baš ukusna hrana poslužena u avionu:



Ne samo New York već i Tokijo ima svoj kip slobode:


Moja malenkost u društvu jednog stasitog Japanca (Morski me strogo pazio hehehehe):


Cakane mace i opet moja malenkost (Kako sam samo uživala!):


Morski, naš prijatelj iz Japana i opet ja u karaokama s nazivom mog imena:


Baš simpa, jel'da?


Nema kod Japanaca probe bez zaštite hehehehe:


Obratite pozornost na lijevu ruku na koji pažljiv način vraća sitniš (to nigdje drugdje nećete vidjeti):


Na glavnom ulazu u hram smjestila se maca. Dala se mazit a odmah je dala do znanja da je to njeno mjesto:

h v a l a___n a___p o s j e t i

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.