Skopje by Rudarka

16.08.2014.

S obzirom da sad već i vi očekujete od Rudarke nešto neuobičajeno - eto vam ga na. Ukratko ću vam prikazati crtice sa ljetovanja. O ne, ne običnog. Ovaj put smo odlučili skoknuti do Makedonije.

Kao prvo - ne dozvolite svojem nadobudnom vozaču da vas preveze tranzitom kroz nekoliko stotina kilometara bez lokalne valute (a šta će nam dinarrolleyes), pa onda žvačete domaće štapiće, ližete mlaku vodu i blabla (naravno u sebi jer ste ljuti na sebe, ne na muškića koji misli da je u pravu) jer eto - čime će se platiti kava (čitaj: hladna piva).

Anyway, do makedonske granice stigli smo časkom preko highways još iz doba exYu (Bg - Niš odlično održavan, ovaj "naš" - GP Bajakovo - Bg koma).

Prolaz prijeko (nisam uspjela pronaći naziv graničnog prijelaza) - i eto nas dobrih 50-ak godina unazad. Tzv. Autoputom Aleksandra velikog (svakih par kilometara plaćate po cca 1 euro (u lokalnoj valuti), a 1,5 ako imate eure. nut - mi plaćali karticom) stigosmo do Skopja.

Eh da - tzv. autoput je zapravo dupla prometnica s puno rupa, tu i tamo sparkiranim autom i to u sporijoj traci (nema baš mjesta sa strane) - onako rendom, pa djecom što prodaju grožđe, pa biciklistima što se voze u kontra smjeru.... ludilo. lud

Nije to ništa. Kad se dođe do Skopja - tu se tek vidi sva raskoš i maštovitost vozača Golfova duja, onih prastarih jugača, a bome i saudijaca (oliti Audi-a svih fela). Em stanu gdje god im se sprdne, bila to glavna gradska prometnica ili lokalni putelja, parkirani na samom raskršću, voze kroz crveno svijetlo .... zubo

No, mi smo prvo promijeniti lovu u lokalnu - denar (100 denara je oko 12 kunića). I naravno naručili lokalno. smokin



Kao što se veli - u Rimu se ponašalj rimski. Pivo je inače slično Pan-u.

Grad kao takav je monumentalan. I to u onom pravom smislu riječi. Ne znam što njihovi političari rade i koliko kradu, no ovdje se izgradilo i još se gradi na veliko. Na fotografiji je budući arheološki muzej (tako piše na zaglavlju), no na nekim se vodičima spominje i parlament. Ima toga još - pokraj se nalazi porezna, ministarstvo vanjskih poslova - sve zgrade jedna veća od druge u stilu starogrčkih hramova.





Grad je pun ogromnih statua (visine oko 10-ak metara), bogato ukrašenih vodoskocima, svjetlosnim efektima.



Sve si mislim da nitko nije pozvao Bandića u goste da vidi ta divna čuda. One njegove fontane su sića prema ovim čudima glavnog grada Makedonije.

Da se vratim na utiske - Makedonija je jeftina zemlja. Može se fino ručati/večerati za cca 80-100 kn, kava (kapućino) je manje od 8 kuna, piva od 6 kn do 10 (ako je u boci kao na slici) itd...

S obzirom da je Rudarka ipak u godinama, a i podložna alergijama na prašinu, tako smo se trudili naći smještaj od najmanje tri zvjezdice sa privatnim parkiralištem. Štićeno parkiralište vam je jedno od najvažnijih stvari kada tražite/rezervirate smještaj u takvim krajevima. Auto vam lako dobije nogu, da sad ne spominjemo eventualne izljeve "ljubavi" ako se nekome ne svidi vaša tablica. Hm.

Što se tiče odabira restorana - pametnije je sjesti u onaj malo luksuzniji, pa izbjeći proljev ili nedajbože goru varijantu sa infuzijom. Jebiga, ipak se radi o relativno musavom dijelu svijeta.

Tako da smo mi klopali za oko 100 kuna po ručku/večeri, no to bi se dalo i za puuno manje novaca. No, kad se odlučite otići tako daleko, red je da se i počastite. U Ohridu smo večeri jegulje (naravno uz juhu, salatu, slatko) uz butelju crnog vina i to je sve koštalo manje od 200 kn. No, Ohrid je manje skup od Skopja i o njemu će biti riječi u slijedećem postu.

I da - preporučila bih korištenje antiseptičkih maramica. Naravno da ih ja nisam imala, a i sam odlazak na wc je ponekad avantura. Izgleda da teta čistačica ujutro stavi rolu u zahod, pa dok segne.... zujo

Ostali nek se snađu kako znaju. naughty

S obzirom da smo mi ipak generacija odrasla u doba stare juge, tako da nam i sama komunikacija sa makedoncima nije bila problem. Čisto sam bila ugodno iznenađena svojom memorijom (ipak smo mi učili i pjesmice na makedonskom, a bome i čirilica nije takav bauk).

Naravno da mi vrag nije dao mira pa sam bacila oko i na lokalni "Večernjak".



Inače, i oni bajaju o procvatu gospodarstva tako da će njihova "rudna" agencija raspisati koncesije, te će brizgati nafta na sve strane. Malo sam skeptična prema tekstu uz koju je stavljena slika offshore platforme - valjda misle bušiti u ohridskom jezeru. nut

I ostalo što sam uspjela pročitati na tećnom makedoskom (uključujući sricanje čirilice onako kako je to meni pasalo) je kao i unas - političari seru, ljudi se ubijaju... ehhh... no

Za danas dosta. Sutra nastavak - Ohrid. cerek


<< Arhiva >>