Radioaktivni Zagreb...

19.11.2010.

Nije mi jasno zašto se baš sad digla takva frka oko tog radioaktivnog skladišta. Doduše, usred Zagreba. Noo... rolleyes

Kao prvo - radi se o radioaktivnom otpadu koji nastaje u istraživačkom radu samog instituta "Ruđer Bošković". Jedino mi još pada na pamet radioaktivni otpad nastao tokom spec. pregleda, rada rengen-aparata i svega ostalog s područja medicine. Jednom riječju - stvarno ne znamo o kojim se količinama radi. A izgleda da to ne znaju ni novinari jer pričaju svašta. Kao i obično.

Kad su se svojedobno spominjala bespuća Karduna i Banije - digla se ona lajava neurozna političarka te vrištala kako je to ekološka zona, čudo prirode i ne znam što sve ne - pa nema smisla da se na takvom mjestu smjesti centralno skladište. To što u okolici od više stotinjaka kilometara nema žive duše (osim onim par bakica - što hrvatskih, što srpskih, što bosanskih duša koje će tako i tako na onaj svijet za par mjeseci/godina) - nema veze.

Tako da smo izgubili i jed(i)nu slabo nastanjenu lokaciju, a da pri tom u geološko-geomorfološkom smislu nije krš (oliti Dinaridi kao propusno, vodom bogato područje koje još uvijek nije kvalitetno istraženo).

S jedne strane, ako malo bolje razmislite - skladište, makar to bilo i radioaktivno najsigurnije je kad ga čuvaju najveći eksperti iz tog područja. A onda - naš najveći i najpoznatiji institut, s profilom od doktora nauka do magistara kemije, fizike i sličnih srodnih znanosti može biti najsigurnije mjesto, pa makar to bilo i u centru metropole naše male europske države.

Da sad ne spominjem kako bi jedno takvo mjesto bilo definitivno (ako već nije) najbolje opremljeno, za razliku od neke Pripizdine, na koje bi slijedeća generacija političara (koja će neminovno doći na vlast) zaboravila, pa bi sve izgledalo kao površna mjeseca, te bi neka treća generacija (političara) izvukla iz naftalina i smjenila onu drugu generaciju. A prije toga bi pomrlo sve živo (i malo manje živo) u blizini i daljini... Kako to već i inaće biva... no

Ne bi vjerovali - ali to je istina.

A o čistačicama s "božičnicom" u visini godišnje plaće višeg šefa/rukovoditelja/ravnatelja/direktora manjeg državnog preduzeća - nećemo. Naš je cilj - posao prodavačice u DM-u. Po mogućnosti s magisterijem. nut

<< Arhiva >>