Kako bih ja riješila problem Peveca...

08.12.2009.

Ne mogu se oteti dojmu da nitko ne želi komentirati niti stati na stranu radnika Pevec-a. Znam, pizdek gazda Pevec (ili gazda pizdek Pevec) se ponio totalno neozbiljno, neprofesionalno i nerazumno. I prema sebi, a pogotovo prema tisućama svojih radnika i njihovih obitelji.

I ne znam zašto bi mu sada u ovim sranjima morala pomoći država - čitajte: mi porezni obveznici.

Što je svojedobno, prije nekih pola godine trebalo učiniti, pa bi možda neke stvari bile puno bolje (ekonomija by Rudarka):

- izbaciti iz dućana onaj dio sa špecerajem (ne znam koji qu je bio Pevecu da se osim robe vezane uz vrt, kuću i sve oko toga ubaci i dio koji nema veze sa tzv. core-biznisom tj. vrstom dućana po kojem je Pevec uostalom i postao popularan. Nekad. Znam ja Peveca još iz doba malog (seoskog) dućana sa kosilicama, lopatama i špagom za vezanje vinograda..

- prodati neprofitne ili manje profitne centre (u to bi doba još i našao kupca za dio mega-zdanja što je zdušno gradio, čak i u vrijeme kada je recesija debelo kucala na vrata, da ne velim već srušila dio ekonomije u Americi). Uključujući i tada skupu livadi na bjelovarskoj obilaznici, te rješavati problem neplaćanja dobavljačima (koji ga je sada došao glave)

- u slučaju loših ekonomskih računa prodati i vanjske centre - u Bosni, Makedoniji. Čak dapače, u slučaju dobrog kupca - prodati i vratiti se na stavku iznad (plaćanje dobavljačima)

- definitivno predati u ruke vođenje firme stručnjacima (potogovo onima sa iskustvom rada u takvim kriznim stanjima) i maknuti se iz uprave, kako bi se na razumnim ekonomskim načelima odradilo restrukturiranje i naravno - oporavak takvog giganta.

Što bi time dobio Pevec?

Ostalo bi mu bogatstvo, doduše, možda u nekom manjem obimu, ali i dalje respektabilno za ove naše hrv. prilike. Ne bi doduše bio gazda s velikim "Ge", tj. mogućnošću upravljanja, ali kao što se vidi iz priloženog - nije za njega bila tako velika firma..

S druge strane, sve one obitelji, čiji sada očevi i majke - djelatnici Peveca čuvaju prostore, dućane i samu robu, te ne znaju kada će im biti plaća, a kamoli neki normalni posao uključujući Božićnicu - možda bi sada imali i neki ugodniji, mirniji i topliji Božić.

A Višnja neka pjeva...

<< Arhiva >>