Poljoprivrednici...

08.06.2009.

Hello??

Zašto seljaci stalno misle kako je država OBAVEZNA da im nešto stalno da??

Zašto seljaci stalno misle kako ih netko krade??

Zašto oni smatraju kako je država (čitaj: mi svi bedaci koji plaćamo sve one poreze i prireze, uključujući obrtnike, sitne obrtnike, poduzetnike...) OBAVEZNA da oni dobiju poticaje - živu keš lovu kako bi oni uložili u SVOJU njivu, bez navodnjavanja, bez ulaganja u modernizaciju mehanizacije, bez osiguranja u slučaju potopa, suše ili neke druge prirodne (ne)pojave?

Zašto ti isti misle kako je njihova minijaturna njiva, doduše dovoljnih kvadrata za poticaj dovoljna da hrani cijelu obitelj i zimi i ljeti??

Ne velim, život seljaka - poljoprivrednika, stočara, vinogradara, maslinara (ovi potonji su u odmaku od ostalih jer su krenuli u razvoj edukacijom, modernizacijom i "hvatanjem" visokih europskih i svjetskih standarda) nije lagan. No, nažalost, naše selo je slabo educirano, mladi ljudi, čak i oni koji ostanu na djedovini - nisu voljni razmišljati na neki širi, globalniji način. S druge strane, sitničarenje - tipa malo poljoprivrede, par kravica, par svinjica i par kokica nije dovoljno da budu realna konkurencija uvozenom voću, povrću ili živoj stoci, različitog zuba i broja nogu..

Sigurna sam da postoji interes za zajednički izlazak na tržište u obliku zadruga, da postoji interes za kupnju ekoloških proizvoda, ali uz ujednačenu kvalitetu i određenu godišnju količinu (opet ona priča o združivanju u zadrugu) koja predstavlja minimum za kvalitetni opstanak na tržištu.

A da ima ljudi koji čitaju deklaracije i vole kupiti domaću robu, pogotovo poljoprivredna dobra u dućanima - ima nas, ima.... hrvatska

<< Arhiva >>