Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Poljoprivrednici...

Hello??

Zašto seljaci stalno misle kako je država OBAVEZNA da im nešto stalno da??

Zašto seljaci stalno misle kako ih netko krade??

Zašto oni smatraju kako je država (čitaj: mi svi bedaci koji plaćamo sve one poreze i prireze, uključujući obrtnike, sitne obrtnike, poduzetnike...) OBAVEZNA da oni dobiju poticaje - živu keš lovu kako bi oni uložili u SVOJU njivu, bez navodnjavanja, bez ulaganja u modernizaciju mehanizacije, bez osiguranja u slučaju potopa, suše ili neke druge prirodne (ne)pojave?

Zašto ti isti misle kako je njihova minijaturna njiva, doduše dovoljnih kvadrata za poticaj dovoljna da hrani cijelu obitelj i zimi i ljeti??

Ne velim, život seljaka - poljoprivrednika, stočara, vinogradara, maslinara (ovi potonji su u odmaku od ostalih jer su krenuli u razvoj edukacijom, modernizacijom i "hvatanjem" visokih europskih i svjetskih standarda) nije lagan. No, nažalost, naše selo je slabo educirano, mladi ljudi, čak i oni koji ostanu na djedovini - nisu voljni razmišljati na neki širi, globalniji način. S druge strane, sitničarenje - tipa malo poljoprivrede, par kravica, par svinjica i par kokica nije dovoljno da budu realna konkurencija uvozenom voću, povrću ili živoj stoci, različitog zuba i broja nogu..

Sigurna sam da postoji interes za zajednički izlazak na tržište u obliku zadruga, da postoji interes za kupnju ekoloških proizvoda, ali uz ujednačenu kvalitetu i određenu godišnju količinu (opet ona priča o združivanju u zadrugu) koja predstavlja minimum za kvalitetni opstanak na tržištu.

A da ima ljudi koji čitaju deklaracije i vole kupiti domaću robu, pogotovo poljoprivredna dobra u dućanima - ima nas, ima.... hrvatska

Post je objavljen 08.06.2009. u 19:21 sati.