Domoljub

subota , 24.12.2022.

Hrvatska je puna domoljuba. Ima ih svih vrsta ali jedno im je zajedničko. Sve bi dali za domovinu a mnogi od njih joj i daju što mogu. Ne kažem da su svi toliko nesebični ali ima ih. I mladih i starih.
Uzmimo na primjer domoljuba koji sjedi pred televizorom zadovoljan i sretan jer su naši pobijedili u nogometu i lokalnim i općim izborima. Sjedi on i pita se kako da on domovini vrati barem mali dio onoga što mu je ona dala.
„Vidiš ovaj trosjed“ pita ga žena, „to bi mogli dati domovini“. Rečeno, učinjeno. Naš domoljub, pošten i samozatajan čovjek ukrca trosjed u kombi i odveze se prema nekom mjestu u okolici, uzmimo za vježbu, iz Segeta prema Vrsinama. Da ne bi ispalo da se pravi važan pred susjedima on odluči da trosjed daruje noću ali da bi se dar ipak vidio on ga položi uz cestu s desne strane kolnika. Kada se vratio kući počne ga mučiti misao da je poklon možda preskroman za tako lijepu našu domovinu. Gonjen istim porivima kao i noć ranije on ovog puta odluči dati sve što ima: keramičke pločice iz kupaonica u apartmanima, nekoliko televizora, nešto građevinske stolarije, četiri zimske i dvije ljetne gume za automobil te nešto od omiljene garderobe. Kada je to položio na ono isto mjesto osjetio je veliko olakšanje. Učinio je ono što je maksimalno mogao za voljenu domovinu.
No, to stanje sreće i zadovoljstva nije dugo potrajalo. Noću bi se znao znojan prevrtati u krevetu mučen mišlju da domovina možda nema dovoljno sobnog namještaja a možda ni madraca. A kada se sjetio da ništa od sanitarija još nije poklonio domovini skro se onesvjestio. Drugi toliko toga daju a on?
I krene naš domoljub pouzdanim putem darivatelja domovini pa ovog puta položi na lijevu stranu ceste za Vrsine plastičnu tuš kadu s kabinom, tri sanitarne školjke, šest noćnih ormarića, dva Končar hladnjaka, jednu mašinu za pranje rublja Gorenje i šest madraca. Kada je sve to iskrcao odahnuo je s istinskim olakšanjem jer je domovini dao sve što je mogao to trenutka.
I zato se nikada ne pitajte što domovina može učiniti za vas nego što vi možete učiniti za domovinu.
Budi i ti domoljub.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.