Pripreme za putovanje
Mrzim pauze… Znate ono usred seksa kad bi ona išla popiti vode, pa ti se ne da više kad se vrati. Ili kad ti tijekom hakla lopta ode na krov ili balkon, pa zasjedneš na topli beton i onda te više ni gole mažoretkinje ne mogu natjerati da trčiš…
Tako i ovo s nogometom. Ne pristajem na ucjenu da plaćam za gledanje domaćeg prvenstva, naši dečki koji igraju po Europi i nisu nešto zastupljeni, a šminkerstvo i sapuničarstvo Barcelone i Reala mi se već toliko penje na testise, da im polako bojkotiram prve utakmice. U uzvratima posustanem. Još uvijek između polufinala Lige prvaka i kvalitetnog seksa – biram joker pola pola…
Fali mi repka, putovanje, kašnjenje jednog kretena, vraćanje s granice po pasoš od drugog, gužvanje, pišanje kad se nikom ne piša, pogrešne pjesme, proliveno pivo u moje krilo. Kad svi u kombiju konačno zaspu, shvatim da se samo meni ne spava ili vozim, barem jednom odemo u krivi smjer, al osamdeset kilometara, pa neizbježne tri murije, dva gumidefekta, opet mi se piša, ima li netko kuna na mobitelu samo da se pola sata upucavam bivšoj jer sam se napio, meni je vruće – otvori, meni je hladno - zatvori, ako ne staneš, zapalit ću u autu, u kupeu do nas su tri Bugara, a znate što su nam Bugari napravili…
Da, dosta je teško biti razmaženi jedinac i preživjeti putovanje na gostovanje repke. Što je najbolje, tek je povratak s gostovanja onaj najnaporniji dio kad biste tako rado poželjeli biti makar negativac u Blakeovoj sedmorki ili nekoj drugoj SF seriji pa da se možete teleportirati na stadion udaljen 1832 i pol kilometra. Ali, čovjek je žilava biljka, i sve to preživi bez puno buke, glava te boli još dva dana, jetra tri, kičma sedam, ali fore i dogodovštine prepričavaš mjesecima i godinama.
Bliži se EURO, s njime i putovanje od skoro 24 sata do daleke Poljske. Još se nisam počeo pripremati, što se više spremam, to više stvari zaboravim. Slutim crni minimalizam, dva dresa, dvije majice, vesta i šuškavac, treba mjesta u torbi za prikupljene krigle, suvenire i pokoji tuđi dres kojem već skinemo skalp. Slijede dani kad ću probati dečkima s kojima idem objasniti da sam malo star i da ne pijem nikad dva dana zaredom jer obično onda nisam ni za seks, a kamoli navijanje i divljanje po gradu domaćinu, ali niti jedne godine mi to nije pošlo za rukom, pa neće ni ove. Uvalio sam sa Zaprešićanima, nabavio karte i smještaj, samo me viša sila može odvući od, a bit ću skroman, polufinala s Nizozemcima. Želim pošteno odraditi sve poslove i onda mjesec dana razmišljati samo, isključivo i jedino o nogometu i zajebanciji vezanoj uz isti. Formacije, treneri, dresovi, “ja bi stavio njega umjesto njega, jer je iz istog sela kao i ja, a Bilić mi nikad nije sjeo, mala, daj još rundu!”, glupe i isprazne muške spike koje nisu ništa gluplje ni ispraznije od ženskih spika o torbicama i maskarama. Dolazi tih preko dvadeset dana kad će mi mozak biti na uštedi energije, a želudac mi pljunuti u lice zbog tona kikirikija, čipsa, poljskih jezivih bureka i milijardi limenki za navijače specijalno razvodnjenog piva. Možda si dopustim čak i psovanje nekih ljudi na terenu, kao i onih u blizini, urlanje i ono debilno veselje kad zabijemo gol, ali eto… To su ti moji dani u godini kad pustim Quasimoda na ispašu, kažem zločestom sebi “Idi sinko, urlaj i skači, izmorit ćeš se za dva sata pa ćeš opet u ljušturu…”, dani kad se veselim nogometu, repki, atmosferi i tome što se još uvijek nečemu veselim. Juniora, šestipolgodišnjaka ipak i ovom prilikom ostavljam majci. Neka malo odraste, mislim da bi mu bilo napeto kao meni na bijenalu male ekspresivne keramike ranog baroka. Ima vremena za njega.
Nisam više neki komad, al kuham ko Gastronomad!
Strgan od posla neki dan sam skupio Roka u vrtiću, prošvrljo parkom, odveo ga na bazen, kupio kvasac i brašno te igrajuć se s njim po stanu (Rokom, ne kvascem) – zamijesio tijesto za pogače – naš novi hit broj jedan.
Kako sam stihijski seljo-beljo, ne razlikujem oštro od glatkog brašna, štedim na ulju i pregrijem često mlijeko za kvasac, pogače ponekad uspiju, ponekad ne, uglavnom, isto kao što nemrem ni dvaput iste palačinke pogodit.
I kad sam konačno ispržio pogače, Rok mi je potpuno iskreno i dječje ubojito, žvačuć rekao – sori, bakine su puno bolje.
Kaj je najgore, fakat su bile grozne, masne i tvrde, pa sam probdio noć i ujutro trznuo Šimu čiji sam mejl taman našao u inboksu.
U njemu je pisalo da "u klubu Gastronomada profesionalni kuhari i gastronomi imaju školu aktivnog učenja kuhanja uz predavanja i praktičnu nastavu u trajanju od pet tjedana (dvaput tjedno po tri sata)."
Kako sam po ideji svoje voljene šefice u Stilistu pred mjeseca dana počeo pisati kuharski dnevnik "Riba i Jaja kuhaju do kraja", i kako od viška informacija ne boli glava, a pritom mi je i okce zapelo na dva naslova – temeljac i kruh, ja se prijavio!
Uvijek me iritiralo kad Kod Ane, dotična u ključnom trenutku jednostavnog ručka za 20 kuna iz fridža izvadi temeljac od testisa tasmanijske nemani, kao da to svima po difoltu raste u Gorenju…
A i stvarno bi htio znat mijesit ko Slavko Štimac u Varljivom Letu, a i ozbiljno, dok mi je temeljac crna mrlja.
Pa sam tako naletio u Jurišićevu, fulao dan kad se radi temeljac, pozdravio se s legendama Šimom, Grgurom i Robijem, zasukao rukave i počeo slušati predavanje.
Grupa ima deset ljudi, ja sam jedanaesto prase, tu su brokeri, vlasnici restorana, majke, tete, bračni parovi, žene kojima se konačno ostvarila želja i općenito ljudi željni novih znanja…
Ukratko, šaroliko skroz!
Kao prvo, konačno sam vidio oštro i glatko brašno jedno kraj drugog i sad bi ih mogao skužit i u mraku.
Drugo, shvatio sam da doma radim juhu od kvasca i da nije ni čudo da mi se ne diže pizza jer siroče sagori.
Treće, pa tijesto treba premijesiti par puta!
Mrmh… Ko će prat sve od brašna, ufff… Al eto.
Šime je meštar od kruha, kad nas je istimario i upozorio na sve greške prilikom miješenja, stavio je svih naših 11 buhtlica u peć, a tada nas je preuzeo Robi - the paella man!
I upoznao s desetak vrsta riže te složio klasični milanez.
Malo sam se zbunio kad sam vidio da nema tjestenine, ali kaj sad.
Uglavnom, sve je u temeljcu, mrzim temeljac jer ga nisam naučio delat.
Dobro, skužio sam da je to klasična jaka juha koja krčka danima, ali mi je nekak žao ćubit šest sati uz špaher da bi to sve podlio već u sljedećem jelu.
Škrto govno, bodul, šta ćete…
Škrtost me primila za grlo i kad sam vidio kako Šime reže luk – pa čovjek hiti barem 15% glavice, skoro mi je srce stalo.
Al da je brz, je…
Pratim, pišem, gutam sitnice koje nikad nisam imao koga pitati, informiram se o noževima, oštrenju, čuvanju, začinima… Ono, jako dobro utrošeno vrijeme.
Na kraju prvog predavanja – uz čašicu vina jedemo sve što smo spremili
i saznajemo da sljedeći put radimo - ribu!
Kanibalizam na djelu,
fišokolja brancina, šarana, dagnji i kozica, učenje brzog čišćenja i filetiranja...
Šaran fakat ima vonj kao poljubac nikotinke,
ali nakon odkoštavanja...
i tretmana bjelanjkom
dobije se korica koja upije mulj i onda iščupa. Ne, Grga mi je nije dao jest... Ali je dao pancetu!
Sretan polaznik!
I daju ti da jedeš prstima!
Na kraju, svi se raskrave i počne se s vicevima, i općenito - jedva čekam sljedeći sat.
Ako ste zagrizli, trznite na www.gastronomadi.hr, i prijavite se za novu školicu 07.05. jer je do tada sve popunjeno.
Uskoro - riblje ćufte i dodo na naglo!!!
Na kraju - brudet za desert!
A o blitvi na brzaka - drugi put. Kakva divna ideja, ma sjajno!
Ponovilo se...
Veliki test bureka 7
19. Pekarna Svetice, Svetice 25
Vlasnik: Selman promet d.o.o.
Uploaded with ImageShack.us
Cijena:11 kuna
Vrsta: Trokut
Veličina: Masivan
Tijesto: Sirovo, ručno rađeno, neslano
Meso: Dinstano, teško, za bolonjez
Opći dojam: Jednom sam kasneć na obližnju utakmicu reprezentacije brzinski ubo jedan primjerak u ovoj pekarnici. Tako me dojmio da sam pojeo jednog i u povratku. Bit će da je utakmica bila izuzetna, jer sam ovu nedjelju ipak ostao ravnodušan. Usluga, Veronikin jogurt, veličina, sve kako bog zapoveda… Osim okusa. Oporo, jako začinjeno i solidno meso zapakirano je u suhu, nedovoljno sočnu ljušturu. Nedorečen, žilav i vjerojatno puno bolji kad je svjež. I ne volim kad mi teta kaže da nemaju burek, ali da će se ispeći za 15 minuta. Gladan sam sad, ne za 15 minuta!
Jogurt: Veronika, 3.00 kn
Vrećica: Da
Salveta: Da
Ocjena 6/10
----------------------------
20. Pekarna Klara, Trakošćanska 28
Vlasnik: /
Uploaded with ImageShack.us
Cijena:12.90 kuna
Vrsta: Rolani
Veličina: Malen
Tijesto: Suho, debelo, nemasno
Meso: Iz automata
Opći dojam: Vidi pod Konzum i Prehrana
Jogurt: Dukat, 2.80 kn
Vrećica: Da
Salveta: Da
Ocjena 4,5/10
-------------------
21. Pekarnica Croatia, Trakošćanska 4
Vlasnik: Ćenaj d.o.o.
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 11 kn
Vrsta: Rolani
Veličina: Nadprosječna
Tijesto: Tužno, staro, oronulo
Meso: Za musaku, fino, sa šmekom
Opći dojam: Dobio sam hladan burek. Dapače, bio je na sobnoj temperaturi ali u sobi koja se baš i ne grije. Odmah sam se i sam ohladio. Trebalo bi stvarno kupcu reći neke stvari prije nego da svoj novac. Kad je burek napravljen i želimo li ga takvoga. Dodatno je naljutila besramno visoka cijena jogurta (“Nestalo nam je onih malih”), pa sam zagrizao prvi komad ljut kao Bear Gryls kad naleti na neopranu sirovu nogu od muflona. Nije me dojmilo. Burek, ne muflon. Tanan, mastan, s premalo tijesta. Spašava ga zanimljivo meso, ali opet sve zove na musaku od jučer. Ako znate da je burek stajao 12 sati, barem se potrudite ponuditi da ga zagrijete. Ufff… (Inače, isti vlasnik drži i ex Romaju, ali tamo sam testirao trokut a ovdje rolani)
Jogurt: Bioaktiv, 8.50 kn
Vrećica: Da
Salveta: Da
Ocjena 2/10
Next for test:
Arena Špansko
Domjanićeva
Baš burek Dubrava plac
Dvije nove pive…
Čisto da ne zaboravim, naletio sam na dvije pivice koje su mi uljepšale dan.
Dobro, dane.
Prvo smo u budipeštanskom opskurnom Beer shopu (Sörspecialista.hu) probali njemačkog pšenislava imenom Camba Bavaria Conatus Weisse iz jamačno pituresknog Truchtlachtnga između Salzburga i Minkena.
Uploaded with ImageShack.us
Hvala Ogivladi na ideji i čašćenju, ostala tri vajcena su bila tak-tak, ali ovaj mi dere sve dosad probane.
Sve je sjelo.
I lijepa boja stare naranče, i dovoljno čvrsta pjena, bogatstvo gorčine, taman dovoljno hmelja, miris bazge i slastan afterpodrig, vrlo će me lako natjerat u posjet dotičnoj pivovari u neka bolja vremena.
Svaka čast.
Uploaded with ImageShack.us
Ako ste u prilici, nemojte propustiti, iako je, nažalost, zasad kod nas još nema u prodaji…
---------------
No, i mi pivkana za trku imamo!
Jučer je na sastanku hrvatskog Društva prijatelja piva došao i rado viđen gost, Tomislav Horvat iz Daruvarske pivovare.
Uploaded with ImageShack.us
Pred dva tjedna je bila i još draža gošća iz istog preduzeća, Lucija, koja nas je pritom počastila gajbom novog Staročeškog piva.
Uploaded with ImageShack.us
Koje nam je mirisom malo vuklo na sumpor, ali bilo sasvim korektno, pa smo strusili sve.
Ali, Tomo je sinoć osim benda i poete, donio i dvije bačve novog Staročeškog, i to je bio pun pogodak.
Nepasterizirano, tek od bačvine sise odbijeno, Staročeško definitivno vuče na Vukovarsko u najboljim, dakle – prvim danima.
Kako Tomo kaže, teško se nositi s ultrajakom konkurencijom pa su se odlučili na riskantan, i skoro pa sulud potez – odrekli su se zamjenske sirovine, kukuruzne krupice, i povećali udio ječmenog slada.
„Staročeško pivo, kao jedan od najstarijih hrvatskih pivskih brendova kreće u borbu na tržište tako da ponudi bolji, kvalitetniji proizvod. Ovakvi kao vi ćete nam reći jesmo li u tome uspjeli."
Točeno Staročeško, ovom prolikom glavom, podbratkom i pivskom trbušinom potpisujem, kao i većina DPP-ovaca, sad čekamo odgovor ostalih domaćih pivara.
Prvo Jubilarna Žuja, sad ovo.
Nije loše, nikako nije loše!
Ajd pivili!
Uploaded with ImageShack.us
Prvi put u našem gradu – turnir u Curlingu!!!
Ne vjerovali ili da, u Zagrebu se u subotu i nedjelju, 21. i 22. travnja od devet ujutro do osam navečer igra jubilarni prvi nemeđunarodni turnir u plemenitoj vještini Curlinga!
Na klizalištu Zagrebačkog Velesajma tako će se prvoga dana, u subotu, na dvije staze ogledati devet ekipa u potrazi za prvim osvajačem trofeja Zagreb Open, dok će u nedjelju biti održano i prvo prvenstvo Hrvatske za mješovite ekipe.
Naravno, tu će biti i treća staza namijenjena svim entuzijastima, zaljubljenicima u prijenose na Eurosportu, hejterima koji nam se žele cerit, i općenito svima željnih igranja i gledanja ove prastare škotske sportske delicije.
Inače, Curling klub Čudnovati Čunjaš se vratio sa sedmog prvenstva Hrvatske, zbog nedostatka dvorane, održanom tradicionalno - u Budimpešti.
Nakon prvog dijela prvenstva zauzimali smo treće mjesto iza Zagreba I i Zagreba II, pa smo se za polufinale po Round Robin sustavu trebali boriti, uz CK Legiju, s najdražim nam rivalima CK Vis.
Dogovorili smo se da Sin bude skip (imao je nož), Ogi third, ja second i Kolar lead.
Rukovali smo se s braćom Višanima, probno se odgurnuli te prihvatili dvadesetokilnih kegli.
Poveli su Čunjaši, Kolar je sjajno vrludao po svim stranama, drug precjednik, dakle, mi, fino izbijao i čak imao i jedan double take out, Ogi se dizao prema kraju, a Sin bio stamen i jak i sve iznenađivao taktikom.
Nažalost, sve je to bilo dovoljno tek za 4:5 i zamrznuto gledanje viškog kapetana, legende Albija, kako s dosta nervoze baca zadnji stone u osmom, dakle zadnjem endu.
I promašuje - izjednačenje!
Extra end, produžeci i šansa da rasturimo.
Ali, ruka drhti, svaki Čunjaš fulava po jedan kamen, velika odgovornost ostaje na Sinu i - nakon što mu Kolar daje mrvicu previše leda, za dva centimetra ode Vis u polufinale.
Zasluženo, iako stvarno nismo bili daleko.
Kao ni pivica...
Vis u polufinalu gubi od Zagreba II, koji nakon toga u finalu gube od Zagreba I, pa tako Čadež, Ogi, Čučo i Robi veselo visoko dižu pehar, koji nam, zloćko, i ove godine izmiče, ali život ide dalje.
Curling Klub Silent I, djevojke s oštećenim sluhom, drugi put zaredom osvajaju PH, a vrlo su im blizu i ovoga puta bile mlade Gombačice iz CK Zagreb.
Brončane su cure iz Silenta II, a četvrte djevojke i majka iz CK Legija iz Slavonskog Broda, uz puno sreće, buduće domaćice osmog prvenstva Hrvatske, jer se u njihovom gradu konačno kreće s gradnjom dvorane.
Eto, ako vam nisu jasni neki pojmovi iz teksta, navratite i pitajte, primamo nove članove i članice, ima pive i Franckovih grickalica, Europsko prvenstvo nije daleko...
Olimpijske igre jesu, ali i o tome ćemo porazgovarati.
Sve informacije o turniru na Velesajmu ovoga vikenda saznajte u mene na fejsu ili se javite na mejl, ali, općenito, što ranije dođete u subotu i nedjelju, to ćete više vidjeti i zaljubiti se u curling.
Baš kao i Čunjaši.
Hvala Beershopu na pivi, Društvu Prijatelja Piva na kombiju, Ribi na kubanskom rumu, Sinu i Kolaru na vožnji i što nisu puštali ONU kazetu, Ogiju što nije zagađivao zrak i pošteno platio pivu, svima na igri i smijanju...
Pa stvarno naletite pogledati i probati curlati. Fora je.
Ajd pivili!
Veliki test bureka 6
16. Trgovina Prehrana, Savska cesta 1a
Vlasnik: /
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 12.90 kuna
Vrsta: Rolani
Veličina: Malen kao Grga Čvarak
Tijesto: Nenametljivo, suho, bez mrve masti
Meso: U jednom komadu, nemrvljeno
Opći dojam: Treća sreća! Konačno sam prošao pokraj Prehrane prije podneva i uspio naletjeti na mesni primjerak, kojeg inače očigledno nemaju kad se približi vrijeme ručka. Tri tetice, čudna ponuda (suhomesnati proizvodi, pivo, novine…) i prvi put da me nisu upitali za vrećicu. Salveta nema. Burek veličine jako malog bureka, stane na skupljeni dlan. A skuplji od prosjeka. Na kraju, sam gospodin B. i nije toliko loš koliko je nedorečen i koliko te nerviraju ostale sitnice. Malen, suh, gotovo zdrav, s najčudnijim komadima mesa u metropoli – kao dvije mine za HB olovku koje se provlače kroz cijeli zavijutak. Dojam je da stišču to meso iz neke gigantske tube. Za zaborav…
Jogurt: Dukat, 2.79 kn
Vrećica: Ne
Salveta: Ne
Ocjena 4,5/10
-----------------------------------
17. Romaja, Ogrizovićeva 1
Vlasnik: Ćenan d.o.o.
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 11 kuna
Vrsta: Trokut
Veličina: Masivan
Tijesto: Suhonjavo
Meso: More, more… Oporo i slano
Opći dojam: I sam sam se nebrojeno puta našao na glupom mjestu za parkiranje ispred Romaje, pijan i prokleto željan bureka u sitne sate kad više ništa drugo u ovom pospanom gradu ne bi radilo. Srdačne tete i vječna gužva, kao i akcija tadašnjeg vlasnika da sirotinji dijeli kruh koji nije prodao dan prije – stvorili su od Romaje pozitivan mit. Natpis na vratima 0-24 vraća u dobre stare dane pijanstva, a unutra sve isto od 1990. No tamo, skup jogurt, nedostatak salvete i nada u dobar burek koja se gasi nakon prvog ugriza… Tamno, mjestimice i crno meso, vuče na vrlo staru kravu i uz obilje soli prije podsjeća na žvakanje lanca od Titanica nego na nešto fino. Tvrd, težak, suh i bez imalo sočnosti, ostaje ipak idealan tek za zadnju stanicu prije kreveta u gluho doba noći i nadu za umanjeni mamurluk.
Jogurt: Dukat, 4 kn
Vrećica: Da
Salveta: Ne
Ocjena 4/10
---------------------------------
18. Konzum, ul. Grada Vukovara 275
Vlasnik: /
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 9,99 kuna
Vrsta: Rolani
Veličina: Majušan
Tijesto: Prhko, neslano, zasitno
Meso: U komadu, izduženo, nepamtljivo
Opći dojam: Ili je vrlo sličan onome koji se radi za Klaru/Prehranu, ili je kloniran, ili je isti. Malen, prhak, suh i nemastan, toliko je neutralan da si ga, dok ga pokušavaš ocijeniti – već pojeo. Nedorečeno tijesto, više za pitu nego za burek, meso oblika simbioze sljepića i ćevapa (duga, čvrsta kobasičica), bez ikakvog okusnog dojma i arome nakon kušanja. Burek za kratku pauzu i dugo sjećanje.
Jogurt: K+ 1,69 kn
Vrećica: Da
Salveta: Ne
Ocjena 4,5/10
Veliki test bureka 5
13. Burek, Dolac 2
Vlasnik: Anđelko Nikolovski
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 12 kuna
Vrsta: Trokut
Veličina: Malen ali debeo
Tijesto: Hrskavo dole, sočno u sredini, prhko na vrhu. I jako masno
Meso: Puno ga ima, pikantno, šarf…
Opći dojam: Nakon što je nestao kiosk sa Glavnog kolodvora, samo jedan burek ima onaj stari štih s kraja sedamdesetih. Onaj na maloj terasi podno tržnice na Dolcu. Povijesni prostor koji se i nije nešto promijenio kroz desetljeća, kao da ste se vratili u Skopje pred dvadeset godina, umorne tetice koje nemaju love za uzvratiti, burek za tu ili za vani, u frižideru jogurti i svježi sir, na pultu zdjela sa šećerom. Želite li se nakratko vratiti u socijalizam, znate gdje trebate ići. Inače, najsočniji i najdeblji burek u gradu, savršeno popunjen iako širinom premalen, ubija ga suluda količina maščobe da bude neprikosnoveni broj jedan. Ali i ovako, sam vrh… A tek ona sprava za ručno rezanje po plastičnim tanjurima… Ma ipak broj jedan.
Jogurt: Dukat, 3,00 kn
Vrećica: Da
Salveta: Da
Ocjena 8,5/10
---------------------
14. Pekarski obrt Botinec
Vlasnik: Pal Lekaj
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 11 kuna
Vrsta: Rolani
Veličina: Srednje veličine
Tijesto: Tanko, pregoreno, tvrdo
Meso: Neutrala, žilavo, zaboravljivo
Opći dojam: Smješten na kraju Trešnjevačkog placa upao je u izbor nakon što u četvrtak u 13.45, bureka redom nije bilo u Konzumu, Prehrani i Dinari. A Bašića i Dubravicu sam već obradio na drugim lokacijama. Mlado nasmijano djevojče napravilo je kardinalnu grešku riječima “S mesom, ajoooj, mislim da nema… Ali, gle, ostao je jedan!” Odmah ocjena niže jer mi je bilo jasno da je svjež poput rose u podne. Zle slutnje su se obistinile i shvatio sam da je riječ o takozvanom “Kriznom” bureku, za trenutke krajnje gladi i nebiranja. Suh, žilav, tanak i zagorio. Ispod prosjeka u svakom slučaju, pogotovo jer nema salveta, a za jogurt vas upute iza ugla…
Jogurt: Ne
Vrećica: Da
Salveta: Ne
Ocjena 3/10
-----------------
15. Pekarna Dobar tek, d.o.o., Zvornička 3/1 (Trešnjevački plac)
Vlasnik: /
Uploaded with ImageShack.us
Cijena: 12 kuna
Vrsta: Trokut
Veličina: Solidan
Tijesto: Pustinja na vrhu, brašnast okus praška za pecivo
Meso: Luka kao u priči, aromatično, fino podrigljivo
Opći dojam: Ogroman prostor na burečno vrlo atraktivnoj lokaciji – na samom početku placa. Zato je valjda i burek skuplji za kunu od ostalih u krugu 50 metara… Ljubazna tetica na upit za meso okrene se pekaru koji zaviri u pećnicu i kaže “Evo ga taman.” Srce mi zalupa jače, teta se opeče na vreli primjerak, ali i napravi mrku facu kad sam zatražio račun. Svejedno, izlazim i prebacujem znojnu vrećicu iz jedne u drugu ruku do obližnjeg parka. Iznenađenje, jogurt je od mljekare Beloslavec, fin, kiseo, a burek… Zanimljiv, više vuče na prhku pitu iako pri žvakanju nikako nije suh. Jako ukusno meso s divnim dinstanim šmekom i općenito vrlo solidan dojam kad bi bio mrvicu sočniji. Za poželjeti još jedan…
Jogurt: 2.80 kn
Vrećica: Da
Salveta: Da
Ocjena 7,5/10
Šaptač ženama u epizodi
Njegovo veličanstvo Zornjak
Uploaded with ImageShack.us
Zašto muškarci toliko vole, žele i cijene jutarnji seks, koje su mu prednosti i mane, kako ga zaslužiti i izboriti, i zbog čega ga žene uporno izbjegavaju
Tako je mnogo vrsta seksova kad bismo ih dijelili prema dobu dana.
Studentski u svako doba, vikendaški zadnjim snagama pred zoru, kuhinjski nenadani prije ručka, ljubavnički nakon radnog vremena ili u pauzi, podstanarski trenutni kad cimer ode u kupaonicu, roditeljski minutni oko ponoći kad dijete konačno zaspi (ili žena zaspi. Ili svi zaspu)…
Svi oni imaju svojih prednosti i mana, ali jedan je ipak poseban!
Njegovo veličanstvo Zornjak (morningus coitus predalarmus), muškarcima toliko mio zbog skraćene predigre, samo jedne, eventualno dvije poze i bez ljubakanja, iako je prisutan u svim sferama seksanja ipak je karakterističan za zreliju dob, negdje nakon napunjene tridesete.
The problem
Najveći problem s jutarnjim seksom je u tome što ga većina žena – ne voli.
Takve žene, a koje pritom jako žele zadržati svoga mladića, mudro se jutrima pretvaraju da im je zorimir super, i onda se nakon dobivanja onoga što žele (brak, dijete, ugovor…) samo lagano riješe tog tereta i ostave zorom svoga muškarca na suhom.
Sjećate se uostalom scene s Kevinom Spaceyjem u sjajnom Vrtlogu života koji su Amerikanci bez veze nazvali American Beauty - to otprilike tako biva.
Netaktičnije žene se ne libe priznati da im je zbog tlaka tlaka i otvoriti oko, a kamoli trpjeti hopsanje goropadnog pohotnog grizlija po svome još nerazgibanome zadku.
Pa se onda odjednom čude postojanju ljubavnica…
Treća vrsta žena je ona koja i bi i ne bi, pa se prije spavanja obuku u bakine aseksualne gaćice i preko toga navuku troslojne spavaćice kroz koje se ni Copperfield ne bi probio.
A kad se mi nadurimo, onda kažu ono vječnu: “Pa zašto nisi probao?”
Čime, vrtnim škarama!?
Ili pak samo nešto izmisle onog trena kad osjete predalarmno senzualno češkanje po kosi i loš pokušaj tihog skidanja donjeg rublja.
Dijapazon odbitaka milog nam Zorroa je ogroman - ne dam jer:
dobila sam,
dobit ću,
imam,
imala sam i još sam slaba,
jučer si,
nisi ni jučer,
sutra ćemo,
radni je dan,
vikend je,
gladna sam,
žedna sam,
boli me glava,
od*ebi - ne da mi se (najčešći primjerak u parova nakon dvije godine veze)!
Tu su i standardni:
prljava sam,
prljav si,
prljavo je,
rano je,
kasno je,
čekamo dijete,
dijete je budno,
dijete spava,
gdje nam je dijete,
i posebno bolno - ne budi dijete…
Zornjak iz muške perspektive, 6.50 ujutro
Zamislite jednog prosječnog frajera od trideset i nešto kako se budi iz dubokog sna. Oko koje se prvo otvorilo teškom mukom lomi krmelje i mutno gleda u smjeru budilice istražujući koliko je sati. Ah, još deset minuta do alarma, taman za okret na drugu stranu i onaj najslađi, nagradni san. Ali, umjesto hladnijeg dijela kreveta dočeka ga nenadani udarac o toplo tijelo - pa skroz je zaboravio da mu djevojka danas spava u njegovom brlogu! Njegova gaćna antenica trenutno reagira i srce mu počinje kucati duplo brže. U tom trenutku tih benignih deset minutica sna, postaju tako nebitne i neznačajne, i postavlja se pitanje - zašto se malo ne poigrati i ležećki obaviti jutarnju tjelovježbu, onu najmiliju svakome muškarcu, one se ionako uvijek bune kad ih tjeramo gore! Slobodnom rukom polako klizi ispod pokrivača i nježno, poput minera dan prije mirovine, stavlja dlan na njeno toplo bedro. Polako i u maksimalnoj tišini moli se nekom seksualnom bogu da sve prođe u najboljem redu i da se što prije spoje u jedno za dobro jutro u punom smislu tih riječi. S nadom da mu valjda neće zamjeriti ako se sasvim nježno blututne, uostalom, who dares wins, on stavlja drugu ruku u kosu, satenski meko ljubi u vrat i pokušava izvršiti mini desant. Napipao je tanani rub gaćica, povlači ga prema dole, naginje poput Coste Concordije i pripaja se polako i precizno kao Apolo 3…
Zornjak iz ženske perspektive, 6.50 ujutro
Kava ili koljem…
Uploaded with ImageShack.us
Cijeli tekst u novom broju Stilista na svim kioscima!
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Sitne vaginarije:
Privatni mail:
ribafish@gmail.com
Ribafishov najopširniji hrvatski test ćevapa u somunu
Ljudi koje cijenim:
ZDENKOV KULTURNI KOMBI - Kum 1, bez njega ne bi bilo ni mamurluka, izleta, Levellersa, Modre Špilje...
SVIJET U BOCI - Kum 2, moj uzor, svjetlo na početku tunela, pivopija, erudit, laki centar i uholaža
SISAJED- Lud čoek. Da je više takvih, ne bi Hateveja bilo
KAZZO MORTALE- Ponekad još luđi čovjek. Riznica pornografije, zlatan dečko
ČAČINAČKI ALKOSI - To je navijač, a ne ja. A i obećo je čvarke. A, bogami, i poslo je čvarke. I to čvarke koji su više špek nego čvarci
YELLENA – Mudro zbori
ANALNA CARICA- Oralna kontesa, Vaginalna vojvotkinja, Barunica Međice, Pazušna vikarica... Ma božanstvo!
AMBER - Kraljica dizajna!
JAZZIE - Dnevna doza cinizma iz ženske perspektive
RUDARKA - Kratko, jasno i u vugla
APARATCZYK - Legenda, ljudina, kralj!
DIVLJA SKUŠA - Voli ćevape
ORGANIZAM - Luda ko šlapa
PKLAT - Čovjek otišao na posudbu u centralnu Kinu, jede paradajz sa šećerom, ima tuš iznad čučavca, svaki dan prolazi pokraj kuraba u vunenim štramplama, i tak...
SONJECKA - Moja strip b(l)oginja!
AMY DAMON - Kupila me tekstom o birokraciji!
PARLIAMENT - Uf, kako lijepo izvuče rečenicu
KAKO JE POČEO (S)RAT U MOM POTOKU - Totalno pitak i zanimljiv početak jednog sjajnog romana
MUFASA - Lud
RUTVICA - Ko da sebe čitam...
KEKS UND SMRAD - Dobro...
SAROUKH - Čovjek putuje tamo gdje bi i ja htio...
KULTPUBLISHER - Sam pokrenuo magazin i živi od toga što ga uređuje! Kapa dolje!
PAJO PAKŠU - Vinkulja do Szekesfehervara! Paju za Bana! Živijooo!!!
UMORNI KONJ - Roker!
LEZI LEBE DA TE... - Doktor is back. Čovjek koji što god da napiše ima glavu i rep!
BEERLOVER - Jes da je mlad, ali zna, hoće i može. Popit. Recenzije piva a la carte!
MAXTURBATOR - Turbopervertit!!!
ZRINSKO PISMO - Zna se ko je u Kulturu išo!!!
PERO PANONSKI - Mladić koji obećava
POKOJNI TOZA - Poznati kantautor lakih nota
FRKACHU - Moj osobni bowling trener
TAJPVRAJTER - Pivopija i pisac
GURWOMAN - Recenzira pive, putuje i kuha po svojim receptima. Ideal!
DIDA 99 - Klopica, cugica, putovanja, koncerti... Hedonist
ATHENA AIR - Iako je zrak iznad Atene - smog, ova koka je dokaz da su Riječanke najbolje cure u Rvata!
NEMETZ - Istomišljenik, placeni ubojica (s placa)!!!
STRIPTIIIIIZ - Liftboy odlijepio i crta stripove!
MOSOR - eto, tako ja vidim posljedice pozara na Kornatima. Sjajan tekst!
BEGIZMI - da sam iz Splita, da se nisam šišo i da znam svirat, mislim da bi se družio s čovjekom!
BRAK, SEKS... - četri kuta kuće, luster i još štošta!
ARHIVA
dnevnik 1 - Prije poroda...
dnevnik 10 - Dan De
dnevnik 20 - Rodija se sin!
dnevnik 30 - I mi bi spavali
dnevnik 40 - Zašto plače?
dnevnik 50 - Prvi zub!
CRO TRASH ENCIKLOPEDIJA!
Svezak 1: A - B
Svezak 2: C - D
Svezak 3: E - F
Svezak 4: G - H
Svezak 5: I - J
Svezak 6: K - L
Svezak 7: M - N
Svezak 8: O - P
Svezak 9: R - S
Svezak 10: Š - T