< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Čušpajz mog života


ponedjeljak, 22.03.2010.

I was the last person to find out that I have Dissociative Identity Disorder and that one of my personalities has threatened my friends

Kada je mnogo osoba u vašem malom svemiru. Doslovno.

U.S. of Tara


Steven Spilberg, Diablo Cody, Toni Collete i Showtime. Da citiram jedan portal "...da je ista ova ekipa snimila dokumentarac o slivnim vodama, bili bi gledani." Međutim ne radi se o dokumentarcu već o drami koja ima humorističnih elemenata na bacanje.

Na prvi pogled imate običnu obitelj. Mama, tata, bunovna kći tinejdžerica i mlađi sin koji samo što nije izašao iz ormara. Naravno postoji kvaka te ju tako odjednom izdvaja is mora ostalih serija. Naime mater familias, Tara pari od poremećaja višestruke ličnosti. Bila je na ljekovima, no odlučila se lječiti bez njih što je naravno dovelo do vesele orgije preuzimanja njenog tijela. Obitelj se nekako sa tim nosi, pa odmah prepoznaje koja je ličnost, tj. alter trenutno dežuran.

Osim Tare koja je tipična današnja žena koja pokušava balansirati obitelj i karijeru, upoznajemo T, Alice i Bucka. T je tinejdžerica kojoj je samo na pameti seks, trošenje Tarine love, seks, napušavanje, droljasto oblačenje i seks. Alice je ispala sa reklame za deterdžent i to one u 50-im godinama prošlog stoljeća. Savršena dotjerana i različitog naglaska. Buck je vijetnamski veteran i tipični redneck koji živi za pucanje iz vatrenog oružja i pivu. Jedini muški alter koji nedostatak svog penisa tumači time da ga je izgubio u navedenom ratu. To nisu svi alteri, pojavljuje se još jedan, no ako netko odluči gledati seriju ostavljam mogućnost iznenađenja.

S obzirom da glumi ne jednu nego više uloga Toni Colette je (ne)očekivano ove godine pokupila Zlatni Globus. Prva sezona ima 13 polusatnih epizoda, kreće u drugu sezonu danas, a obećni su nam novi alteri, još više glumačkog izazova i potencijal za novi Globus, ne? Jedan plus u današnjem ajmo-napravit-što-kraću-uvodnu-špicu svijetu jest divna animirano-stop-motion špica sa adekvatnom i veselom glazbom. Uostalom, evo vam trailer za prvu sezonu, pa i vi odlučite je li vrijedno gladanja.




Pozdravno, Ribac



- 19:00 - Drekni nježno (6) - Tiskaj za WC - Zapamti to


subota, 20.03.2010.

Nobody likes a blonde in a hamster ball.

Zato jer vidjeh zanimljivih videa koje ste možda vidjeli a možda i niste. Toliko dobrih da će mačke letjeti.

bazzinga


U kratkom razdoblju izašlo je dosta dobrih glazbenih spotova, od toga su mi tri zapela za oko. Prvi će vas vratiti u školske klupe na povijest umjetnosti. 70 Million od Hold Your Horses! je pokretna slika u punom smislu riječi. Ako ne znate nabrojati bar 5 slika sjednite, jedan.

Drugi spot vas vraća u djetinjstvo kad ste se igrali sa legićima, drvenim kockama, pikulama i Mišolovkom (ne za miševe, društvena igra!). Za nešto ovakvih proporcija bi vam ipak trebala koja lekcija iz fizike. Nemojte me pitati kako zvuči This Too Shall Pass od OK Go. Samo gledam

Za treći ste siguno ste već čuli. I vidjeli. Epski spot Telephone, već drugi skupni (oćemo trilogiju!) i koji je svojevrsni nastavak Paparazza. No jeste li ikad čitali opis spota na našim prostorima? Genijalna Chokl8, so Gaga i Biba cuzamen in prodakšn of Haus of Čoklejt.

Pozdravno, Ribac



- 18:00 - Drekni nježno (4) - Tiskaj za WC - Zapamti to


srijeda, 17.03.2010.

Kina i Grad Sova

Ne, nije riječ o geografiji niti o zoologiji, riječ je o glazbi.

Owl City Kina Grannis


Za početak, Kinna Grannis. Prije 2007 i pridruženja Youtube svijetu na kojem i dalje predstavlja originalne pjesme i covere, snimila je tri CD-a koja sama izdaje, prvi još 2005 uz pomoć sveučilišta na kojem je diplomirala. Priča se raširila prije tri godine kada je na Doritos Crash The Super Bowl natjecanju pobjedila. U tom famoznom američkom sportskom superdogađaju koji je kod nas poznat koliko i kod njih Eurosong, za vrijeme reklama puštene su pjesme nekoliko natjecatelja gdje je pobjedila sa Message From Your Heart te dobila ugovor sa Interscope Records. Nakon samo pola godine prekinula je ugovor sa i krenula solo. Kako joj ide govori to da je sa "Staiwells" debitirala na Billboardovih top 200, što za nekoga tko nema nikoga iza sebe i nije mala stvar.

A sada malo o samoj glazbi. Iako je napisala komad za klavir, svirala violinu u školskom orkestru na kraju se naučila svirati gitaru koja joj je postala pratilja i glavni instrument. Njene pjesme su opuštajuće, lagane kao sunčano proljetno jutro i savršene za one kojima na živce ide preveliko anranžiranje pjesama. To ne znači da su pjesme bez karaktera i bljutave, taman minimalističke da ne postanu pretenciozne i taman ukrašene da ne budu prejednostavne. Dobro to prikazuje zadnji singla Valentine koji možete pogledati niže. Sve u svemu ako tražite nešto lagano, ovo je preporuka. Od srca.



Nešto poznatiji Adam Young. Ok, možda je poznatiji njegov synthpop projekt Owl City (jedan od) s kojim trenutno hara sve postojeće ljestvice. Sve je počelo u roditeljskom podrumu dok je pokušavao izlječiti svoju nesanicu. Veliku prašinu je dignuo sa svojom MySpace stranicom na koju je uploadao svoja djela. Kako je fama sve više rasla tako je najprije izdao EP, a zatim solo i punokrvni album. Uskoro ga je uočila diskografska kuća Universal Republic ponudila mu ugovor i kako bi se reklo ostalo je povijest. Koliki je uspjeh postigao govori o tome da su reizdali prvi album.

Baš kao i kad slušate Kinu, Owl City ostavlja dojam totalne pozitive. Iako brži, elektronski nastrojen i temama raznolikiji (heck, napisao je pjesmu o zubarima molim vas lijepo!) na sunčan dan natjerat će vas da se smijete od uha do uha. Iako malo akustičan, live band se sastoji još od bubnjara, violinistice i violončelistice što sve diže na drugu razinu. Singlicu Fireflies i kod nas svi već znaju a ako ne znate evo vam je niže pa kliknite kada Kina završi.



Pozdravno, Ribac



- 17:00 - Drekni nježno (5) - Tiskaj za WC - Zapamti to


srijeda, 10.03.2010.

We Were Trees

Dvorana Vatroslav Lisinski, dan jučerašnji. Suvremena glazba. I sad zaboravite svaku asocijaciju koju ste imali.

leskovar sollima


Giovanni Sollima, Monika Leskovar i Kaleidoskop. Vatreni Siciljanac, njegova bolja polovica i naše gore list te mladi berlinski komorni orkestar. Sama gudala, ostale vrste intrumenata zabranjene. Dvorana popunjena, umalo do kraja. U svom moru debilizama, celebritijića, jednokratnih političara, ovakva filozofija o drveću je prošla u medijima nezapaženo. Da, inspiracija je bila drvo.

Koncert je bio daleko od toga sjedi drvo na drvo. Projekt kao takav je rijedak, jer recite mi kada ste vidjeli ovakav sastav orkestra? Početak je bio relativno miran, no kada se Sollima ušetao svirajući na svom violončelu, znalo se da neće biti običan koncert. Bilo je vrištanja, stenjanja, kašljanja i sviranja dionica za koje bi ste digli obrvu ili dvije, no niti u jednom trenu ne biste htjeli pokriti uši, jer ovo nije ona vrsta suvremene glazbe koja vas izbacuje iz kože. Čak smo čuli i Patti Smith kako čita svoju pjesmu, naravno sa snimke, napisanu, uskladbljenu i izvedenu za ovaj projekt.

Publika je na kraju bila na nogama. Uključujući i mene koji sam se smješkao cijeli koncert jer je kemija između Giovannia i Monike preočita. Dva bisa, jedan gdje su svirali njih dvoje na jednom violončelu (pazite tu gužvu i spretnost) a drugi je bila šetnja svih izvođača po dvorani, naravno konstantno gudajući po svojim instrumentima. Poslje sam kupio CD i tražio autograme. Što je bilo malo čudno jer ipak poznajem jednog izvođača od mojih malih nogu. Evo vam snimke mog omiljenog dijela When We Were Trees, drugi stavak The Arhitect, izvedenog prije dvije godine na Amsterdamskom Cello Biënnaleu.



Ma koji rokeri i njihov headbang!

Pozdravno, Ribac



- 22:15 - Drekni nježno (7) - Tiskaj za WC - Zapamti to


ponedjeljak, 08.03.2010.

Felicia Day

Geek godess koju kod nas znaju rijetki.

felicia day


Pokušavam uhvatiti za glavu ili rep ovaj post no ne ide, puno toga želim odmah reći. Pa krenimo sa onim očitim. Felicia je tip pomalo čudne, no slatke i poprilično talentirane cure. Iako čudan, moram reći da me je njen osmijeh osvojio. Da nije sve u (simpatičnom) izgledu govori i to da je diplomirala kao najbolja u klasi i to matematiku i violinu (op.a. to se kod nas može dogoditi samo... pa nigdje), a čak je i upala na Julliard, no odlučila se za drugo sveučilište.

Nakon toga je odlučila baciti put pod noge i postati glumica. Uh-oh rekli bi. Međutim uspjela je upecati nekoliko uloga u nekoliko serija, a pratitelji Buffy će se sjetiti Vi iz zadnje sezone. Ne budi ljena, bacila se na pisanje, produciranje i glumljenje u vlastitoj web seriji The Guild. Četvrta sezona će tek doći a Microsoft ju je prebacio sa Youtubea na svoje kanale i počeo plaćati cijeloj ekipi rad. Nagrade su počele dolaziti no tu nije bio kraj.

Već prije upecani prijatelj Joss Whedon dobio je inspiraciju za vrijeme neslavnog štrajka scenarista i napravio Dr. Horrible sing along blog koji sa svoje karatke 3 epizode koje su samo nekoliko dana bile besplatno prikazana, zapljenio pozornost, a dio inspiracije je izvučen iz The Guild. Koji, nemam pojma. Nakon toga je Došao već ugašeni Dollhouse i došli smo do današnjeg dana.

Zašto sam predstavio ovu mladu damu? Zato je je veliki geek, igra igrice na veliko i umalo je medijski stručnjak. Zato jer je pokazala da štreberi nisu nužno muškarci ili nakrivo postavljene dvadesetkilapreviše žene, nego lijepa bića. Zato da se trgnem i vidim da se puno toga može napraviti do 30-e godine ako te zanima i daš si truda. Zato jer je cura kakvu si poželjeti možeš. Ah taj celebirty crush...

Pozdravno, Ribac



- 16:30 - Drekni nježno (3) - Tiskaj za WC - Zapamti to


ponedjeljak, 01.03.2010.

When Prince Charming found Cinderella's slipper, they didn't accuse him of having a foot fetish.

You know you love me.

gossip girl


Prije koje tri godine ukinuli su Veronicu Mars i nastala je nova srednjoškolska razbibriga, no nešto se dogodilo i dignuta je velika halabuka te je uskoro postla guilty pleasure mnogima. Riječ je o Gossip Girl. Neki su već čuli za ovaj fenomen, neki nisu, no nikome nije jasno zašto ju gledaju, ni oni koji ju vole ni oni koji ju ne vole. Naoko, serija nema radnju, stalno vrte jedne te iste fazone i priče, razvoj likova je prisutan a opet nije. Kontradikcija totalne gluposti i genijalnosti u isto vrijeme. Nemojte me pitati što sam sa ovime mislio, ni sam ne znam. Glupa radnja, genijalni pisci.

Manhattan, Upper East Side. Elitna srednja škola koja prati nekoliko glavnih junaka i nekoliko roditelja. Svi zgodni da bi ste, bez obzira na vašu orjentaciju, barem jednom htljei okrenuti nekog protagnoista/icu. Rijetko koja ženska zna što je anoreksija. Lijepo za vidjeti. Serija je svjesna svoje plitkosti i tako se obraća isključivo tinejdžericama, modno opsesivnim likovima i meni. Nikakav Emmy ili Golden Globe. Zlatna Malina? Nikako. Da se dalje ne raspredam u dubinu jer je GG nema, dajem vam 5 razloga zašto bi trebali, ako već niste, uskoro početi pratiti ovo na HRT-u za dva tjedna. Ergo ovaj tajming.

1. Gossip Girl a.k.a. Kristen Bell. Znam, znam, nikad je ne vidite, zapravo kuha sama sranja u seriji, ali nitko tako dobro ne bi mogao pripovjedati i izgovoriti xoxo. Ako niste svjesni kako je njena prisutnost dobra stvar, pretpostavljam da ste novi ovdje. U tom slučaju: dobrodošli.

2. Moda. Van mog okvira zanimanja, no serija je slatkiš za oči, a moda je veliki dio toga. Svi se slažu da je modni dio Seksa v Mestu promjenio adresu i stanuje ovdje u pomlađenom izdanju. Pokretni modni magazin. Grozno površno? Da, ali, oh, tako zgodno.

3. New York. Svaka čast Gilmoricama ili One Tree Hillu, no veliki grad je Big Apple. Nema do tog nekog klišeja, ali što ćemo. Ne bi baš imalo smisla da razmaženi bogati klinci trčkaraju u sred noći sa modne revije na neki tulum u recimo Babinoj Gredi.

4. Blair. Bitch in charge. Chuck. Mother-Chucker. Ovaj duo manipulativnih, odvratno bogatih i kompliciranih likova ima ono nešto. Na n-tu potenciju. Kemija između glumaca i likova je tako snažna da će vas samo njihov kipuće-smrznuti odnos zaljepiti za ekran. Top 5 parova na ekranu. Ikada.

5. Kada pogledate svoj život, ipak vam je drago da niste niti jedan od likova. Možda niste građeni ko Serena, nemate love kao Blair, vaši uspjeh u krevetu nije kao Chuckov, no na kraju dana se osjećate bolje. Zašto? Jer niste naporni manipulativci, a ni vaši prijatelji nisu seksom opsjednuti megalomanijaci.

Ergo, ovaj promo za drugu sezonu ukratko govori ono što sam ja do sada brbljao.



Pozdravno, Ribac



- 11:30 - Drekni nježno (6) - Tiskaj za WC - Zapamti to


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>