Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Kina i Grad Sova

Ne, nije riječ o geografiji niti o zoologiji, riječ je o glazbi.

Owl City Kina Grannis


Za početak, Kinna Grannis. Prije 2007 i pridruženja Youtube svijetu na kojem i dalje predstavlja originalne pjesme i covere, snimila je tri CD-a koja sama izdaje, prvi još 2005 uz pomoć sveučilišta na kojem je diplomirala. Priča se raširila prije tri godine kada je na Doritos Crash The Super Bowl natjecanju pobjedila. U tom famoznom američkom sportskom superdogađaju koji je kod nas poznat koliko i kod njih Eurosong, za vrijeme reklama puštene su pjesme nekoliko natjecatelja gdje je pobjedila sa Message From Your Heart te dobila ugovor sa Interscope Records. Nakon samo pola godine prekinula je ugovor sa i krenula solo. Kako joj ide govori to da je sa "Staiwells" debitirala na Billboardovih top 200, što za nekoga tko nema nikoga iza sebe i nije mala stvar.

A sada malo o samoj glazbi. Iako je napisala komad za klavir, svirala violinu u školskom orkestru na kraju se naučila svirati gitaru koja joj je postala pratilja i glavni instrument. Njene pjesme su opuštajuće, lagane kao sunčano proljetno jutro i savršene za one kojima na živce ide preveliko anranžiranje pjesama. To ne znači da su pjesme bez karaktera i bljutave, taman minimalističke da ne postanu pretenciozne i taman ukrašene da ne budu prejednostavne. Dobro to prikazuje zadnji singla Valentine koji možete pogledati niže. Sve u svemu ako tražite nešto lagano, ovo je preporuka. Od srca.



Nešto poznatiji Adam Young. Ok, možda je poznatiji njegov synthpop projekt Owl City (jedan od) s kojim trenutno hara sve postojeće ljestvice. Sve je počelo u roditeljskom podrumu dok je pokušavao izlječiti svoju nesanicu. Veliku prašinu je dignuo sa svojom MySpace stranicom na koju je uploadao svoja djela. Kako je fama sve više rasla tako je najprije izdao EP, a zatim solo i punokrvni album. Uskoro ga je uočila diskografska kuća Universal Republic ponudila mu ugovor i kako bi se reklo ostalo je povijest. Koliki je uspjeh postigao govori o tome da su reizdali prvi album.

Baš kao i kad slušate Kinu, Owl City ostavlja dojam totalne pozitive. Iako brži, elektronski nastrojen i temama raznolikiji (heck, napisao je pjesmu o zubarima molim vas lijepo!) na sunčan dan natjerat će vas da se smijete od uha do uha. Iako malo akustičan, live band se sastoji još od bubnjara, violinistice i violončelistice što sve diže na drugu razinu. Singlicu Fireflies i kod nas svi već znaju a ako ne znate evo vam je niže pa kliknite kada Kina završi.



Pozdravno, Ribac

Post je objavljen 17.03.2010. u 17:00 sati.