Mayday of Maylandia

nedjelja, 01.11.2020.

Stara kuća


(photo by Mayday)

Posjećujući posljednja počivališta naših starih, srce me odvelo u posljednje prebivalište njihovo, u Staru kuću.
Vinodolska dolina, u zaleđu Crikvenice, odiše njihovim načinom života i mirom...posvemašnjim mirom...Prerijetko se spuštam ovom cesticom, s pogledom na Klimno.Stara kapija čuva inicijale sadašnjih vlasnika, sasvim slučajno
to su inicijali naših prethodnika.Jabuka...nije ju imao tko obrati, pa su ptice došle na svoje...Do pecare za rakiju i konobe putići su zarasli u korov.

Ulazna vrata ispočetka odbijaju suradnju, kažu - "A što sad...djeco, otvarate nas svega par puta godišnje, eto vam sad!"
Na kraju, popustiše i propustiše djecu razmetnu...kroz predvorje ravno u kuhinju, gdje je stara kredenca i neslučajno srce od domaćih oraha na stolu.

Dnevna soba, prepuna uspomena na rodbinu i prijatelje kojih više nema...Na katu je i mjesto koje čuva gotovo sve moje dječje tajne...

...moja soba!

Svaka je stolica izrezbarena, prema tadašnjoj modi...Stari trunk, koji je više puta prelazio ocean, sad miruje
i čuva posteljinu, umjesto mornarskih priča.U predsoblju se prisjećam nonićevih lovačkih pothvata;
većina trofeja i pušaka završila je u Kanadi, kod strica, koji je također bio lovac.
Meni su ostale fotografije naših predaka
i kalendar koji pokazuje neke sretnije dane.

Sestrična i ja, mrgudne, kod fotografa-retušera...Prastari orah, na kojem je nekad bila ljuljačka za sve nas, naprosto mami na penjanje krhkim granama do čarobnog mjesta - prirodno izdubljene jamice, koja je služila kao spremište manjih igračaka, sličica, karata, dječje bižuterije i staklenih špigula, koje su za nas klince imale neprocjenjivu vrijednost.
Ipak, nisam se usudila...isprika mi je neadekvatna obuća, ne godina proizvodnje.Podijeljenih osjećaja, zatvaram kapiju i sjedam u auto, napuštajući uspavano seoce od dvadesetak kuća, gdje nitko ne stanuje.
Živne jedino ljeti, kad dođu vikendaši i zaposlenici agencija za prodaju nekretnina...ima ih, već su neke kuće prodane i pretvorene u moderne objekte za iznajmljivanje, s bazenima i pripadajućim zvjezdicama koje označavaju visoku kvalitetu usluga.
Srećom, nema ih puno, pa mir ostaje neometen, samo ptičice, lisice, srne, veprovi i medvjedi ostaju zbunjeni i rijetko se pokazuju.Ovdje smo zadnji put naletjeli na čopor veprova, zimi...nimalo ugodan osjećaj, ostati zarobljen u vozilu dok oko tebe prolazi gladna i neraspoložena divljač...a viđena je i medvjeđa obitelj, mama, tata i tri medvjedića - došli su obrati trešnje, kad već neće nitko drugi...ah, ta nezaustavljiva priroda!Bez dileme kamo krenuti - nazad u veliki, prljavi grad...Blizina mora blaži bliskost koja me uvijek vraća na isto mjesto, našu Staru kuću.U retrovizoru gledam prošlost, sadašnjost i budućnost...
snovite planove
i realnost, koja me spušta na zemlju...zemlju mojih predaka.

Tatina Kirijo, volim te kao i maminu Boduliju!

- 05:20 - Komentari (57) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>