Red Moon D Watch

nedjelja, 02.09.2007.

Gle čuda po to nikad ne radi od prve :-)))

Izgleda da se vuk nešto jako zamjerio Microsoft FUD monkeyu kad ovaj pazi svaki njegov korak i gleda gdje bi ga mogao ismijati. Pročitao sam jučer kako mu se smije zbog toga što je on naveo Prvi put u životu iskusio sam pravo značenje izraza plug&play na računalu. Izgleda da se taj FUD @ nikada u životu nije bavio masovnom administracijom Windowsa jer bi onda puno puta prokleo način na koji radi podrška za USB.

A sve je započelo ovako...



Jedna od najiritantnijih stvari s tom USB podrškom u Windowsima je to što oni svaki put kad se uređaj priključi na drugi USB slot to registriraju kao novi uređaj i požele instalirati drivere. Ako imate 10 različitih slotova i priključujete uređaj redom na svakoga od njih Windowsi će 10 puta prepoznati novi uređaj. Jučer sam bio kod sestrične koja ima mali milion različitih gadgeta i svaki USB port je označila različitom bojom kojom je obilježila i kabel od uređaja. :-)

Linux nema takvih problema i točno otkrije uređaj bez obzira na koji port ga utaknuli. Mene ne čudi što je vuku joystick odmah proradio jer je Linux kernel jedan od najvećih skladišta drivera. Točno je da za Windowse ima daleko više drivera, ako se neki uređaj proizvodi za PC onda nije moguće da ne naprave Windows driver, ali je isto tako točno da je dosta tih drivera vrlo loše kvalitete. Kod reinstalacije Windowsa potrebni su vam posebni driveri za većinu uređaja. Kod moje posljednje reinstalacije Ubuntua na poslu i doma nisam trebao nikakav CD s driverima. Ako su vam svi uređaji podržani onda je Linux bliže idealu instaliraj, priključi, radi...

Razne USB troubleshooting for Windows stranice (mnoge su i na Microsoft Technetu) pokazuju kako stvar s USBovima ipak nije tako idealna.

Evo baš se mučim s jednim laptopom i našao sam rješenje za problem koje kaže (MS stranice):

You may not be able to use your USB mouse (or wake your computer with the USB mouse) after you suspend or hibernate your computer while you are continuously moving the USB mouse. enerally, it is best practice not to move your USB mouse until your computer has completed the suspend or hibernate operation even after you apply this update.


Neki od problema s kojima sam se ja suočio, a koji su vezani uz USB (mala pretraga crm-a u firmi):

- automatski restart sistema umjesto povratka iz hibernacije (čuvena STOP 0x000000A in Usbport.sys greška)
- trivijalni USB uređaj troši 90-100% procesora
- kod streamanja videa s USB kamere svi ostali uređaji prestaju raditi uključujući i miša
- Safe Remove Hardware izaziva restart Windowsa
- Safe Remove Hardware izaziva grešku STOP 0x0000007E in Usbhub.sys i usput napravi remove drugog USB diska
- računalo se zaglavljuje nakon priključenja USB modema
- ako priključite USB uređaj na Windows Server 2003 koji nema priključen nijedan USB uređaj onda on neće biti prepoznat
- hrpa problema s USB2.0 uređajima koji ne rade kako treba zbog neodgovarajućeg drivera
- blue screen na shutdownu, greška: Stop 0x000000D1 (0x00000040, 0x00000002, 0x00000000, 0xfc96a9dc)
- dva ista diska ne rade ako imaju isti USB serijski broj, svaki posebno radi (napomena: to bi trebalo raditi i ovo krši USB standard)
- na removable uređajima windowsi vide samo prvu particiju
- usb 2.0 uređaje windowsi ne prepoznaju kao usb 2.0 uređaje
- nakon nadogradnje na Vistu svi portovi su označeni kao 1.1 umjesto kao 2.0
- različiti problem s hibernacijom i USB uređajima
- snimka koja krči ako snimate uz pomoć USB mikrofona na Visti s više od 4GB RAM-a :-)

Najmiliji problem s Windowsima mi je kad drivere treba instalirati odgovarajućim redoslijedom jer inače ne rade. :-)

Eto, iz moje dugogodišnje prakse mogu potvrditi da su vrlo rijetke situacije u kojima samo priključite neki uređaj na Windowse i on radi bez potrebe za bilo kakvim dodanim podešavanjem ili instalacijom drivera. Nije bez razloga nastala kovanica plug&pray. :-)

- 11:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #