RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

28.07.2006., petak

Legendfest

Po svim novinama čitam kako je Istra obogatila svoju ponudu. Što se tiče onoga što meni odlazak na more znači, iskreno: nije me briga. Kad odem na more, želilm si mir, sunčano vrijeme, maestral, hladnjikavo more i što manje turista. I teško mi je pala zamjena južnih dalmatinskih otoka za srednjodalmatinske, a bome u Istru na ljetne praznike teško da bi me divlji konji potjerali.

Ipak, Istra je i za mene posebna. Ona je bila moj training ground: kad sam počela voziti motor, moj je prvi motoristički susret bio u Poreču, a drugi u Puli - prvi puta sam svog Viraga, kojeg sam naučila voziti davno prije auta, izvela na otvorenu cestu prema Istri. Tamo sam se prvi put na motoru izgubila, i zato sada točno znam gdje je Žminj; tamo sam prvi puta ostala na cesti bez benzina, tamo sam prvi put vidjela nekoga kako s motocikla umire.

No, moji su motoristički dani prošlost. Ali Istra mi je ostala. Kako sam ja svoj interes prebacila drugdje, otkrila sam da me Istra prati u korak: pokriva (i to kao regija, najbolje u Hrvatskoj!) i taj moj novi interes: fantastiku. Osim dana Julesa Verna, već tradicionalnog Istrakona i ovogodišnjeg pomaknutog Festivala fantastične književnosti (čija kratica FFK u mojoj glavi gotovo uvijek starta loop brkanja s FKK) ovog je ljeta osvanuo još jedan takav festival - festival narodnih priča, legendi i mitova Istre pod nazivom Legendfest.

Legendfest se održava ovaj vikend, 29.07. i 30.07.2006 u malom srednjovjekovnom (pitam se, is there any other kind of small town in Istria?) gradiću, Pićanu, koji je udaljen tridesetak kilometara od Rapca.

Na službenom siteu ovako najavljuju Legendfest:
"Grad Pićan biti će obučen u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i istarska melodija. Pićnom bi tako hodali divovi, štrige, gusari, vile, mlečani, carevi i biskupi ....
Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg bili bi ispunjeni malim sadržajima kao: pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.
Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i tog kraja Istre. Posjetitelji će moći saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i zabaviti se.
Svake godine gost festivala biti će jedna zemlja koja će se predstaviti svojim teatrom i sličnim programima na istu temu. Ove godine je to Italija.
"

Detaljan program možete pogledati ovdje.

A meni ostaje još danas da se odlučim hoću li skočit do Istre ovaj vikend, turistima usprkos.

- 10:38 - rantaj (2) - nosi doma - #

27.07.2006., četvrtak

Vruuuuuuuuuuće je

I umirem, neispavana sam, noge i ruke su mi olovno teške, i razdražljiva sam do besvijesti. I ono malo što spavam - sanjam kako pada snijeg, a ja hodam po cesti nekog sasvim mi nepoznatog grada. Puše hladni vjetar, puše jako, a meni kroz glavu prolazi: 'je li to ta famozna košava? jer nije mi baš previše hladno...' Budim se. Jebeno ljeto. Još je tu. Moja slaba košava je ventilator. Koji ne pomaže.

Kad se tako ne mogu rashladiti, omiljena mi je aktivnost kino - mračno je i usred dana, tako da mogu barem na dva sata zaboraviti svo to svjetlo koje doživljavam kao pritisak da budem u dobrom raspoloženju, i vrućinu koja me izluđuje. Danas počinje prikazivanje "Pirati s Kariba 2" (uvijek se pitam zašto nisu gusari! Zaaaaaaaaštoooooo?), a ja preporučam Cinestar. Zato što, osim što frlje klimu na polarno bezobrazne razine (i zato ih volim! i zato ih volim!), oni pristojno imaju ranije predstave, one na koje ne stignu pošteni radni ljudi čiji poslodavci lade dupeta na Hvaru, ali ne zaboravljaju u 4:30 nazvat u ured da vide jesu li njihovi osobni robovi možda zbrisali s posla kojih četvrt sata ranije. Te je kino fino hladno, mračno i pusto. Pa tako Pirati danas tamo od 15.50, 17.00, 18.00, 19.00, 20.10, 21.10 i 22.10. A Cinestar se ugledao na McDonald's, pa kažu: pogledaj četiri filma, mi te pustimo besplatno na peti. Nagradna igra koja je izvrstan izgovor da se svaki dan nađem u kinu.



- 12:41 - rantaj (1) - nosi doma - #

26.07.2006., srijeda

Šiz

Znam da je vruće. I sparno. I da vjerojatno nisam normalna. Ali... AAAAALLLLLLLLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.............

Ponedjeljak je ujutro. Pet minuta poslije devet. U mojoj glavi to bi na 'dućanskom' značilo da je prošla gužva. I ulazim u lokalnu Prehranu. Sve što mi treba je nekoliko peciva. Prije mene je neki tip. Ok, mislim si, ovo neće dugo trajati. Što je super, jer neka šugava klima, koja uopće ne hladi prostor, puše ko luda po mojoj glavi i leđima, kao da se trudi iz petnih žila nedostatak učinka opravdati jasnim, glasnim i iritiantnim puhanjem po mojim sinusima. Tip naručuje 1 kruh, razrezan, 10 dg neke salame i 6 šnita sira. This takes her 23 minutes! (must be some kinda record!) Deset deka salame reže praktički tako da važe šnitu po šnitu, što znači da se nebrojeno puta prešetava do vage. Možda joj je tip privlačan, pa se šeta pred njim što više može. Stojim strpljivo, i mislim si, ok, vruće je, možda je bila velka gužva ujutro, možda se naradila... I reže ona tako treću šnitu sira tom tipu, sporo ko da je na samrti, kad se pored mene, iza mene u redu, pojavi još jedna mušterija. Pardonček, krivo sam se izrazila, dođe ženskica koja je očito frendica s dučankušom, jer joj veselo veli bok, kak si, a ova odgovara hej, di si! sve u jednako oduševljenom tonu koji mi para uši. I nije prošla sekunda, a zaori se njen glas: "Maaaaaaaarica! Daj mi dođi pomoć!" I dođe druga ženska, taman kad je ova prva bila slobodna i, naravno, posluži mene, jer ova druga nastavi brbljati sa svojom frendicom. A ta koja me poslužila cijelo je vrijeme, dok sam ja čekala, bila iza ugla i neki kurac radila. Mogla ju je pozvati i prije. No, očito je tu greška u meni. Jer smatram da sam, kad nisam u samoposluzi, kad moram čekati da me se posluži, ja na prvom mjestu. 23 minute me držala tamo k'o idiota, a pomoć joj je zatrebala, ne da bi mene brže i bolje posužila (a TO joj je posao, za TO je plaćena!), već kako bi mogla što prije privatno brbljati s nekim (A TO se zove BREAK. STANKA.)

Naravno da sam se derala. U taj dućan više ne bum ušla. A njoj, njoj želim šest mjeseci uzatopnih radnih nedjelja. Od sljedeće.

- 12:00 - rantaj (1) - nosi doma - #

25.07.2006., utorak

u žicu

Na utrinskom bazenu postoji i birtija koja se zove Delfin. Ove godine su se malo raširili pa ne morate bit izvan bazena da biste kod njih pili kavu. Ako vas zanimaju utakmice, mislim da ćete u Novom Zagrebu teško naći bolje mjesto. Jer u Delfinu, osim velikog videowalla na kojem se iste gledaju, osoblje će vas svaki put kad se gleda utakmica počastiti čipsom. Znam, potkupljiva sam krava. But it's a gesture. And I like it. Povezanost slanosti i kozumacije pića notwithstanding. Still like.

- 10:21 - rantaj (0) - nosi doma - #

20.07.2006., četvrtak

Whedonesque

Jossa Whedona volim (obožavam, štujem) jer ima smisla za humor, odvaljuje me kako piše i, last but most important, zato što voli žene. (Sad kad tu rečenicu pročitam, ispada da je tip neki Casanova. Naravno, I don't mean love that way. To je muško shvaćanje tog izraza. - I, naravno, u mojoj glavi postoji samo zato što živim u svijetu u kojem dominiraju muškarci, a stanuje u onom dijelu nje u kojem se rodila želja i sposobnost vožnje motorima i talent za sve sportove u kojima treba pogoditi metu smrtonosnim oružjem, ali o tome drugi put) Možda sam trebala napisati "poštuje", ali to je nekako hladno.)

Buffy je blesava, iznimno snažna, domišljata cura, itd. itd. i sad se sigurno pitate, gdje je tu privlačnost, za mene? (And, let's not go into male fantasies about lesbians). Daklem, svaka žena koja kaže da ne uživa gledajući minijaturnu plavušu kako s lakoćom prebija tipa dvostrukog većeg od sebe laže vama, a moguće i samoj sebi. Jer, priznajmo si, to je točno ono što bi čovjek (a pritom mislim: žena) poželjela napraviti onim kretenima koji se guraju u tramvaju iako nije tolika guža, šefovima koji pričaju šovinističke viceve, potencijalnim poslodavcima koji pitaju 'mislite li uskoro zatrudnjeti?' (btw, mislim da bi trebalo pokrenuti nacionalnu kampanju u kojoj bi sve žene trebale dogovorno na to pitanje odgovarati s 'mislite li vi uskoro na vazektomiju?'), tipovi kojima je žena sluškinja doma iako radi, moronima koji misle da velike dojke postoje da bi oni u njih mogli buljiti... ne želim nastaviti nabrajati, samo ću se naživcirati. Uz to, serija BtVS (Buffy the Vampire Slayer - za one koju su malo manje bolesni od mene) je izvrsno napisana. Jezik je inovativan, kvazi-tinejdžerski, ali to nije (da, da ostanimo zauvijek klinci!), pun popkulturnih referenca zbog kojih se ili osjećaš turbo pamento (a tko to ne voli?) ili ugodno potrošiš par sati na internetu (kad je na poslu dosadno), i britka, ponekad okrutna duhovitost.

Ili Firefly i Serenity - četiri ženska lika, ni jedna plavuša! Thank you thank you thank you! (Hm, a ne mogu, a da se ne zapitam da li zbog toga Firefly nikad nije doživio drugu sezonu?)

Film Wonderwoman mu je sljedeći projekt, and I can hardly wait.

A Whedona volim još više nakon što sam odgledala snimku njegovog govora kad ga je organizacija za zaštitu i promoviranje prava žena Equality Now zbog toga nagradila.

- 12:50 - rantaj (1) - nosi doma - #

19.07.2006., srijeda

The Collected Bushisms

Pisala bih, jer štošta mi se mota po glavi, ali u ovom mom potkrovlju bez klime je vruće. Mislim da ću jednostavno zbrisati na bazen.

A prije toga, jedna preporuka: Mark Morford iz SF Gate-a nasmijat će vas bar jednom tjedno:
"Witness, won't you, the latest in a huge pile of embarrassing Bush-on-tape moments. (Warning: Not for the faint of intellect.)"


A Mark je usto i bloger. Kod njega možete pronaći sličice poput ove. I dobro, možda sam mrvu biased jer tip prati South Park i voli Jossa Whedona, ali bože moj...


- 12:29 - rantaj (0) - nosi doma - #

10.07.2006., ponedjeljak

In a stranger's eyes

Znatiželjna baba kakva jesam, uvijek me jedno te isto zanima: kako me drugi vide. Najozbiljenije. Jer ja sam egoistična, razmažena megalomanka koliko god sam široka. (heh).
I, naravno, uvijek mi je zanimljivo kako stranci vide zemlju u kojoj živim.
Ponekad me iznenade i otkriju mu ponešto o vlastitoj zemlji, no to je pozitivno, i nije rant, stoga ostavljam to za neki nedefinirani drugi put.
Pa ćemo prijeći na ono što mi se čini bezveze, nimalo posebno, a sumnjam da bi moglo biti obojeno nekom unaprijed stvorenom predrasudom koju ne mogu točno dohvatiti. A možda je pjevač Franz Ferdinanda samo loš pisac. Il je bezveznjak. A ne bih htjela da bude, sviđa mi se njegov glas.

Prosudite sami, njegova osobna impresija Zagreba izašla je u britanskom časopisu Guardian.

- 17:14 - rantaj (3) - nosi doma - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp