Kako sam otkrio da imam "rak"?

26.05.2015.

Sigurno je da nitko u svom životu ne želi čuti da mu doktor kaže "Imate rak!". Ne bih to poželio nikome jer uopće nije ugodno, koliko god čovjek bio spreman na tako nešto nakon par mjeseci razno-raznih pretraga.

Nije čak teško spoznati da imaš rak, teže je tu vijest prenijeti svojim bližnjima - ne bih to želio nikada više proći.

Kao što ćete vidjeti u ostalim tekstovima, ja neću izbjegavati riječ RAK kao što mnogi rade i kažu da ne mogu izgovoriti tu riječ. Možda sam u krivu, ali smatram da to čudo treba zvati baš tim imenom kako se ne bismo zavaravali da se radi o nečem bezazlenom nego upravo o tome o čemu se radi (nema zabijanja glave u pijesak nego gledanje protivnika direktno u oči).

Siguran sam da trenutak u kojem se otkrije postojanje bilo kakvog oblika malignog tumora kod neke osobe zauvijek promijeni ostatak života te osobe. Siguran sam i da izlječenje znatno ovisi o tome kako se osoba postavi u trenutku spoznaje da je bolesna. Naravno i da je bitno o kojoj se vrsti tumora radi i u kojem se stadiju nalazi, ali vjerojatno se 90% nalazi u glavi tj. u stavu.

Ako se u tome trenutku paraliziramo (poput antilope koja primijeti lava, ali se nada da on nju neće primijetiti) velika je vjerojatnost da ćemo izgubiti vrlo dragocjeno vrijeme jer - mi se njemu (nažalost) više ne možemo pritajiti cry On je već tu - u nama i treba brzo reagirati jer tada počinje sigurno najveća borba u životu svih onih koji su čuli rečenicu "Imate rak!" - borba za taj isti život !!!

JA SE TEBE NE BOJIM !!!

Vrlo bitno je što prije zbrojiti se i reći ovom našem "podstanaru" rečenicu poput: "JA SE TEBE NE BOJIM !!!" Onog trenutka kad preuzmemo kontrolu i otklonimo svaki strah da ćemo izgubiti bitku stvorili smo najbolje moguće preduvjete za ostvarivanje najdraže i najslađe pobjede u svom životu thumbup I slobodno svaki dan ponovite "JA SE TEBE NE BOJIM !!!" milijun puta kako biste mu dali do znanja da Vi imate kontrolu i da ste dovoljno hrabri da se suočite s bolešću te da ćete ju riješiti u svoju korist thumbup

Ja sam to napravio već drugi dan nakon što mi je hematolog rekao da se radi o tumoru limfnih čvorova - kupio sam sokovnik i drastično promijenio svoju prehranu. Izbacio sam iz prehrane sve izvore rafiniranih šećera (sve namirnice u kojima se rafinirani šećeri mogu nalaziti i u tragovima jer se rak hrani upravo rafiniranim šećerima), tjesteninu i kruhove od bijelog brašna, glaziranu rižu, svu konzerviranu hranu, crveno meso, masnoće životinsjog porijekla i još mnogo toga (o svemu tome ću pisati više u idućim člancima).

Umjesto svega toga uveo sam prehranu baziranu na svježe cijeđenim sokovima od povrća (od čega najviše od mrkve) i voća (znatno manje zastupljeno od sokova od povrća) uz brojne dodatke prehrani kako bih što prije podigao imunitet i pripremio se za bespoštednu borbu sa ovim čudom koji me spopao sretan

KAKO SAM JA OTKRIO DA IMAM RAK?

Na svoju sreću, prošlo ljeto sam po drugi puta "sredio" svoje lijevo koljeno nakon čega sam odlučio otići na operaciju i "pokrpati" prednji križni ligament kako u starosti ne bih žalio za propuštenom prilikom. Kažem "na sreću" jer sam nakon te ozljede platio policu dodatnog osiguranja koja mi je pokrivala troškove sistematskog pregleda, magnetske rezonance (koju sam planirao iskoristiti za snimanje koljena) i dr.

I kako to često biva, život ima neke druge planove sretan Ako se u trenutku odlaska na sistematski pregled osjećaš dobro i nemaš baš nikakvih zdravstvenih tegoba, baš i ne očekuješ da će ti na njemu otkriti nešto što će se kasnije "pretvoriti" u rak. Očekuješ da će ti reći da si malo predebeo (kao što su i rekli sretan), da ti je možda slaba krv, da imaš povišen kolesterol i sl., ali ne očekuješ baš rak. I tako su meni otkrili "nešto" na slezeni nakon čega su uslijedila 2 mjeseca razno-raznih pretraga (biopsija koštane srži, razne krvne pretrage, biopsija slezene i na kraju CT toraksa). Tek se na CT-u vidjelo da se tu nešto događa tj. da imam umnožene i dosta uvećanih limfnih čvorova.

Nakon što je napravljena biopsija čvora na vratu, hematolog je rekao:"To što imate je pravi rak. Ako ga ne bismo liječili on bi dosta brzo rastao jer se radi o agresivnom tipu i s vremenom bi vas ubio!"

To je rečenica koju vjerojatno nitko ne želi čuti - nikada u svom životu :-)

Oznake: tumor, rak

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.