Radnički blog

Radnički blog

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Ožujak 2007 (1)
Prosinac 2006 (1)
Listopad 2006 (3)
Rujan 2006 (2)
Kolovoz 2006 (2)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (6)
Svibanj 2006 (10)
Travanj 2006 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off


Pravo i pravda
Pravo i pravda je u tvojim rukama.
Ako se sam ne boriš za svoje pravo, ne očekuj ni da drugi to učine.
Na mnogo načina možeš biti obespravljen, a samo na jedan zaštićen: ako znaš koja su ti prava i kako da se boriš za njih.
Jer ako šutiš i ne reagiraš, sigurno je da nećeš imati ni prava ni pravde.

Dictionary [trade union rights]

Blues Radio UK

Linkovi
MASA
AS Inicijativa
AK Solidarnost
Zombix
CNN.blog
cicija-filozof
Directory of Labor Unions

Klikni na sličicu - link
Rosie

Trgovci  u SAD

Dobro je znati

Indistrijski sindikat svijeta

ITAS Ivanec

liberty and community

Pravnik odgovara

Priručnik za početnike

AFL-CIO

Piknik u prirodi ili...

global-unions

Zastava Anarhosindikalizma

ETUC

Umaški pokret za slobodu

ICFTU

http://www.ranknfile-ue.org/

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Communist Party USA

Slovenski anarhistični portal

Workers Solidarity Movement

Klik na Klik o Jimmy Hoffa

Teamsters/

KONTRAPUNKT

MOR / ILO


Radnik i kapitalist
Pravno, oni su jednaki, ali ekonomski, radnik je sluga kapitalista... tako što radnik prodaje sebe i svoju radnu snagu na određeno vrijeme. Radnik je u položaju sluge jer ga zastrašujuća opasnost od gladi, koja svakodnevno lebdi nad njim i njegovom obitelji, tjera da prihvati bilo koji uvjet koji mu nametne kapitalist, industrijalac, poslodavac... Radnik uvijek ima pravo napustiti svog poslodavca. No imali li on i sredstava za to? Ne! Jer on to čini kako bi sebe zatim prodao drugom poslodavcu. Na to je natjeran istom onom glađu koja ga je prisilila da sebe proda i prvom poslodavcu.

Radnička je sloboda... stoga samo teoretska sloboda, kojoj nedostaje bilo koje sredstvo za njezino moguće ozbiljenje, te je tako samo izmišljena sloboda, izrečena laž. Istina je da je cijeli život radnika samo nastavak i zastrašujući niz uvjeta služenja - volonterskog sa pravnog stajališta, ali obaveznog zbog ekonomskih uzroka - uspostavljenog sa međuigrom slobode praćene glađu. Drugim riječima, to je ropstvo.

Mihail Bakunjin (1814.-1876.)


Nitko ne bi trebao raditi. Nikad.
Rad je izvor gotovo sve bijede u svijetu. Gotovo svako zlo koje možeš navesti proizlazi iz rada ili iz života u svijetu stvorenom za rad. Ukoliko želimo prestati patiti, moramo prestati raditi. Bob B.

30.05.2006., utorak

MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA RADA

MOR / ILO Premda je prvi Međunarodni ured rada osnovalo Međunarodno udruženje za radno zakonodavstvo i otvorilo na Praznik rada 1901. godine u Baselu u Švicarskoj, današnja je Međunarodna organizacija rada (MOR) osnovana 1919. godine prvenstveno sa svrhom usvajanja međunarodnih standarda kako bi se riješili problemi uvjeta rada koji su uključivali “nepravdu, patnju i oskudicu”. Osnivanje MOR-a je inicirano na Pariškoj mirovnoj konferenciji te regulirano XIII. poglavljem Sporazuma iz Versaillesa.

Unošenjem Filadelfijske deklaracije u Statut MOR-a 1944. godine, mandat te organizacije za utvrđivanje standarda je proširen kako bi uključivao općenitija, ali relevantna, pitanja socijalne politike i ljudskih i građanskih prava. Godine 1946. MOR je postao prva specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda, kojoj je priznata posebna odgovornost za socijalna i radna pitanja. Međunarodni radni standardi su u osnovi iskaz međunarodnog tripartitnog dogovora o tim pitanjima. MOR je jedinstven po tome što je jedina univerzalna organizacija koja se temelji na tripartitnoj strukturi i okuplja vlade, poslodavce i radnike u nastojanju da se posvuda ostvari socijalna pravda, te bolji uvjeti života i rada.

- 23:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2006., ponedjeljak

Osnivanje sindikata 3

I naši su zakoni usklađeni s međunarodnim standardima. Dakle imamo pravo utemeljiti sindikat, nitko nam to ne može zabraniti, a izvršna vlast ne može raspustiti sindikat. Iskoristimo priliku dok ju još imamo jer kako je krenulo.... ne znam baš....

Zakon o radu
Pravo na udruživanje

Članak 167.
(1) Radnici imaju pravo, bez bilo kakve razlike, po svojem slobodnom izboru, utemeljiti sindikat te se u njega učlaniti, uz uvjete koji mogu biti propisani samo statutom ili pravilima toga sindikata.
(2) Poslodavci imaju pravo, bez bilo kakve razlike, po svojem slobodnom izboru, utemeljiti udrugu poslodavaca te se u nju učlaniti, uz uvjete koji mogu biti propisani samo statutom ili pravilima te udruge.
(3) Udruge iz stavka 1. i 2. ovoga članka (u daljnjem tekstu: udruge) mogu se osnovati bez bilo kakvoga prethodnog odobrenja.

Utemeljenje udruge

Članak 173.
(1) Sindikat mogu utemeljiti najmanje deset punoljetnih i poslovno sposobnih fizičkih osoba.

Članak 168.
(1) Radnik, odnosno poslodavac slobodno odlučuje o svojem stupanju i istupanju iz udruge.
(2) Nitko ne smije biti stavljen u nepovoljniji položaj zbog članstva ili nečlanstva u udruzi, odnosno sudjelovanja ili nesudjelovanja u djelatnosti udruge.

Zabrana privremenog ili trajnog djelovanja odlukom izvršne vlasti

Članak 169.
Djelatnost udruge ne može se privremeno zabraniti niti se udruga može raspustiti odlukom izvršne vlasti.

- 22:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

libertarian communists

Preporuka za posjetu stranici, jednostavno klik na sličicu.

http://libcom.org/

http://libcom.org/
- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2006., nedjelja

Osnivanje sindikata 2 - međunarodni standardi – konvencije 87 i 98

Konvencija 87 o Slobodi organiziranja i zaštiti prava na organiziranje stupila je na snagu 1948. godine te ju je potpisalo više od 120 zemalja. Prema njoj radnici mogu osnovati i pridružiti se organizacijama prema svom izboru bez prethodne dozvole od strane države. Država ne može raspustiti ili suspendirati te grupe. One slobodno mogu osnivati federacije i konfederacije, koje zatim mogu imati članove na međunarodnoj razini.

Konvenciju 98 o Pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje (1949.) potpisalo je oko140 zemalja. Konvencijom se proširuje zaštita radnika od anti-sindikalne diskriminacije, te se potiče i zaštićuje proces dobrovoljnih pregovora između organizacija radnika i poslodavaca kako bi se regulirali uvjeti zapošljavanja putem kolektivnih ugovora. No, konvencija se ne bavi djelatnicima u javnom sektoru, koji su pokriveni Konvencijom 151 (1978.).

- 10:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.05.2006., subota

Osnivanje sindikata 1

Ponukan komentarima osjećam potrebu napisati nekoliko osnovnih stvari. U vremenima koja prethode revoluciji, dobro je znati kako stvari trenutno stoje. U Lijepoj Našoj dozvoljeno je osnivati sindikate i tu zaista nema nikakvih prepreka. Normativni okviri su slijedeći : Ustav RH, Konvencije 87 i 98 Međunarodne organizacije rada (MOR / ILO), Zakon o radu. Ustav Republike Hrvatske najviši je pravni i politički zakon i dokument Republike Hrvatske koji određuje načela i oblike državnog i društvenog uređenja, propisuje prava i dužnosti građana. Nekoliko važnih članaka po ovom pitanju kopirao sam kako bi uštedio trud onima koji nemaju vremena podrobno proučavati zakone.
Dakle Ustav RH:
Članak 3. - Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Članak 42. - Svakom se priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom.
Članak 54. - Svatko ima pravo na rad i slobodu rada. Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.
Članak 55. - Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.
Najduže radno vrijeme određuje se zakonom.
Svaki zaposleni ima pravo na tjedni odmor i plaćeni godišnji odmor i ovih se prava ne može odreći.
Zaposleni mogu imati, u skladu sa zakonom, udjela pri odlučivanju u poduzeću.
Članak 59. - Radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa, svi zaposleni imaju pravo osnivati sindikate i slobodno u njih stupati i iz njih istupati. Sindikati mogu osnivati svoje saveze i udruživati se u međunarodne sindikalne organizacije.
Poslodavci imaju pravo osnivati udruge i slobodno u njih stupati i iz njih istupati.
Članak 60. - Jamči se pravo na štrajk.
U oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama određenima zakonom može se ograničiti pravo na štrajk.
Članak 140. - Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.

- 20:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2006., četvrtak

Hvala TIM press-u

Ovaj je post objavljen u znak zahvale autorici i nakladniku za poklonjeni priručnik na temu štrajka.

Ilustracija u knjizi ŠTRAJK


ŠTRAJK (priručnik za sindikate i poslodavce) - Dušanka Marinković Drača
Zagreb 2003.
ISBN 953-7177-03-3

TIM press d.o.o.
Savska cesta 66
Zagreb
Tel: 01 611 97 13
Fax: 01 611 97 14
e-mail: tim.press@zg.htnet.hr
- 12:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Oligarhija u sindikalnim organizacijama

Zanimljiv tekst pronašao sam u jednoj novoj knjizi, a djelomično daje odgovor zašto imamo sindikate s kojima nitko nije zadovoljan i zašto je ideja anarho sindikalizma uvijek aktualna.

«Oligarhiju u sindikalnim organizacijama uočio je Michels početkom 20. stoljeća. «Željezni zakon oligarhije» inherentna je tendencija svih složenih organizacija, uključujući političke stranke i radničke sindikate, da razvijaju vodeću kliku lidera koji su zainteresirani za samu organizaciju više nego za njezine ciljeve. Naime, bilo da je riječ o političkim ili ekonomskim zahtjevima, organizacija se pojavljuje kao jedino sredstvo za oblikovanje kolektivne volje. Organizacija je oružje slabih u borbi protiv jakih. Međutim, lideri više žele vođenje, status i nagrade nego što bi bili posvećeni ciljevima organizacije. Njihov je utjecaj neizbježno konzervativan, jer teži tome da sačuvaju i povećaju organizaciju, a ne da je ugroze bilo kakvom radikalnom akcijom»

Izvor: «Industrijska demokracija i zaštita na radu» Svjetlana Šokčević, TIM press d.o.o. Zagreb, 2006.
- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.05.2006., četvrtak

Zbog prava radnika na 30 dana zatvoren Kaufland

Jutarnji list Više ovdje ili klik na fotografiju
Klik na Jutarnji list

I još na stranicama Glasa Slavonije Klikni za više
- 22:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

FBI pronašao Jimmya Hoffu?

klikni za clanak

Nekoliko linkova ako vas interesira Jimmy Hoffa, za početak!
Jimmy Hoffa 1
Jimmy Hoffa 2
Jimmy Hoffa 3
Jimmy Hoffa 4
Jimmy Hoffa 5
Jimmy Hoffa 6

- 22:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2006., ponedjeljak

Laci je dobio otkaz

Image Hosted by ImageShack.usTomislav Strniščak u funkciji Uprave-Direktora Eko Međimurje d.d. iz Šenkovca donio je dana 30.03.2006. godine odluku kojom Ladislava Pintarića, glavnog sindikalnog povjerenika Sindikata graditeljstva Hrvatske - Sindikalne podružnice Eko Međimurje d.d. i predstavnika radnika u Nadzornom odboru tvrtke, privremeno udaljuje s posla do okončanja sudskog spora o dopuštenosti otkaza uz obvezu isplate mjesečne naknade plaće u visini od polovice prosječne plaće isplaćene radniku u prethodna tri mjeseca.

Kao razlog za donošenje sporne odluke, poslodavac između ostaloga navodi da je Sindikalni povjerenik «vrijeđao savjetnika Uprave g. Uršanić M. opisujući njegovo ponašanje nedopustivim, nekolegijalnim i neetičkim, te istovremeno na ironičan način navodeći u navodnicima izraze poput "misija i vizija i moderne poslovne metode" prikazivao rad Uprave.

Poslodavac nije postupio u skladu s Zakonom o radu koji ga obvezuje na postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika. Zbog propusta u postupku donošenja odluke i ustrajanju na zabrani ulaska u poslovne prostore i tvornički krug Eko Međimurja d.d., vjerojatno je Tomislav Strniščak počinio teži prekršaj iz članka 247. Zakona o radu, a postoji i osnovana sumnja da je uskratom prava na rad počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina iz članka 114. Kaznenoga zakona.

Obzirom na činjenicu da Ladislav Pintarić obnaša funkciju glavnog sindikalnog povjerenika, udaljenjem iz poduzeća onemogućen mu je kontakt s članovima sindikata te mu se na taj način uskraćuje pravo na sindikalno djelovanje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, Konvencijama međunarodne organizacije rada i Zakonom o radu. Postupkom Tomislava Strniščaka, Uprave-Direktora, sindikalnom povjereniku oduzeto je pravo zastupanja i promicanja interesa članova sindikata.

Radnička i sindikalna prava, temeljna su ljudska prava, sadržana u Općoj deklaraciji UN o ljudskim pravima, a pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje kao osnovni elementi međunarodnih ljudskih prava određeni su Konvencijama 87. i 98. Međunarodne organizacije rada (MOR/ILO).

Prema posljednjim informacijama, nadzorni odbor Eko Međimurje d.d razriješio je Tomislava Strniščaka funkcije direktora, a Općinski sud u Čakovcu donio je privremenu mjeru kojom se Ladislava Pintarića vraća na posao do okončanja sudskog spora.
- 08:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>