Radnički blog

Radnički blog

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Ožujak 2007 (1)
Prosinac 2006 (1)
Listopad 2006 (3)
Rujan 2006 (2)
Kolovoz 2006 (2)
Srpanj 2006 (4)
Lipanj 2006 (6)
Svibanj 2006 (10)
Travanj 2006 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off


Pravo i pravda
Pravo i pravda je u tvojim rukama.
Ako se sam ne boriš za svoje pravo, ne očekuj ni da drugi to učine.
Na mnogo načina možeš biti obespravljen, a samo na jedan zaštićen: ako znaš koja su ti prava i kako da se boriš za njih.
Jer ako šutiš i ne reagiraš, sigurno je da nećeš imati ni prava ni pravde.

Dictionary [trade union rights]

Blues Radio UK

Linkovi
MASA
AS Inicijativa
AK Solidarnost
Zombix
CNN.blog
cicija-filozof
Directory of Labor Unions

Klikni na sličicu - link
Rosie

Trgovci  u SAD

Dobro je znati

Indistrijski sindikat svijeta

ITAS Ivanec

liberty and community

Pravnik odgovara

Priručnik za početnike

AFL-CIO

Piknik u prirodi ili...

global-unions

Zastava Anarhosindikalizma

ETUC

Umaški pokret za slobodu

ICFTU

http://www.ranknfile-ue.org/

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Communist Party USA

Slovenski anarhistični portal

Workers Solidarity Movement

Klik na Klik o Jimmy Hoffa

Teamsters/

KONTRAPUNKT

MOR / ILO


Radnik i kapitalist
Pravno, oni su jednaki, ali ekonomski, radnik je sluga kapitalista... tako što radnik prodaje sebe i svoju radnu snagu na određeno vrijeme. Radnik je u položaju sluge jer ga zastrašujuća opasnost od gladi, koja svakodnevno lebdi nad njim i njegovom obitelji, tjera da prihvati bilo koji uvjet koji mu nametne kapitalist, industrijalac, poslodavac... Radnik uvijek ima pravo napustiti svog poslodavca. No imali li on i sredstava za to? Ne! Jer on to čini kako bi sebe zatim prodao drugom poslodavcu. Na to je natjeran istom onom glađu koja ga je prisilila da sebe proda i prvom poslodavcu.

Radnička je sloboda... stoga samo teoretska sloboda, kojoj nedostaje bilo koje sredstvo za njezino moguće ozbiljenje, te je tako samo izmišljena sloboda, izrečena laž. Istina je da je cijeli život radnika samo nastavak i zastrašujući niz uvjeta služenja - volonterskog sa pravnog stajališta, ali obaveznog zbog ekonomskih uzroka - uspostavljenog sa međuigrom slobode praćene glađu. Drugim riječima, to je ropstvo.

Mihail Bakunjin (1814.-1876.)


Nitko ne bi trebao raditi. Nikad.
Rad je izvor gotovo sve bijede u svijetu. Gotovo svako zlo koje možeš navesti proizlazi iz rada ili iz života u svijetu stvorenom za rad. Ukoliko želimo prestati patiti, moramo prestati raditi. Bob B.

16.09.2006., subota

CRVENE BRIGADE

Dobra emisija Obrazovnog programa Hrvatskog radia. Dostupna na HRT Hrvatski radioHRT webu.


I članak u "Hrvatskoj ljevici", listu za demokraciju i socijalnu pravdu.
Renato Curcio - Dijete podizano, kao i ostala nezakonita djeca talijanskih buržuja i služinčadi, po sirotištima i karitativnim ustanovama, koje vode popovi. Sin ponižene i uvrijeđene klase, kad se napio marksističke ideologije na Fakultetu sociologije u Trentu, digao je pobunu. "Da nisam bio brigadist, rekao je jednom Curcio, bio bih jadan tip, jedan od onih tužnih lutalica bez stalnog mjesta boravka i bez stalnog zaposlenja. Vjerovao sam da ćemo izazvati krizu i dignuti radnike..." Radnici se nisu digli. A oni brigadisti što nisu izginuli ostarjeli su i još uvijek stare po zatvorima. A ubogi tipovi bez posla i bez stalnog mjesta boravka danas su cijela radnička klasa i ne samo ona...
- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.09.2006., ponedjeljak

Povratak svinjskih polovica

U većini zemalja, vlast i poslodavci, boje se sindikata. U Hrvatskoj, sindikata se najviše boje svinje. Što je sindikat brojniji to će prodati više svinjskih polovica.
U skladu s prethodnom «šalom» naši su sindikati zasukali rukave (zagrijali guzice) i naumili promijeniti Zakon o radu. Dakle, udruge radnika zovemo sindikatima. Zakonom o radu propisano je da im, statutom određena, svrha mora biti sklapanje kolektivnih ugovora. Upravo tu, osnovnu, svrhu naši veliki sindikati žele izbaciti iz Zakona.
Naime, u pripremi je «Zakon o reprezentativnosti sindikata», a predlagači su oni sami. Jedan od značajnijih problema na koje sindikati nailaze u postupku kolektivnog pregovaranja odnosi se na obavezu poslodavca da pregovara sa svim registriranim sindikatima. Kako je za utemeljenje sindikata potrebno 10 (deset) osoba, u pregovorima se javljaju brojčano mali sindikati koji ponekad nerealnim zahtjevima ili zbog drugih razloga značajno utječu na tijek i rezultat samih pregovora. Cilj Prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata, jeste da se takvim sindikatima zabrani osnovna svrha i djelovanje.
Prema genijalnoj zamisli «sindikati koji nisu reprezentativni (koji ne mogu sklapati kolektivne ugovore) ne bi nikada ispunili svrhu». Zbog te činjenice trebalo bi brisati odredbu kojom se određuje svrha postojanja sindikata ili istu mijenjati. Najlogičnije bilo bi da, sukladno praksi, svrha radničkih udruga bude «prodaja svinjskih polovica».
Tako, primjerice, TDR nikada ne bi imao problema jer «Veliki sindikat poljoprivrede (PPDIV)» je na njihovoj strani. I onda kada treba poniziti borbene i neposlušne, malobrojne, hrabre radnike. Dakle, Novi sindikat više ne bi podržavao buntovnike već bi se bavio prodajom svinjskih polovica. I svi bi bili sretni i zadovoljni. Osim svinja. Jedino one bi se bojale naših sindikata.

- 21:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>