Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radnicki

Marketing

Povratak svinjskih polovica

U većini zemalja, vlast i poslodavci, boje se sindikata. U Hrvatskoj, sindikata se najviše boje svinje. Što je sindikat brojniji to će prodati više svinjskih polovica.
U skladu s prethodnom «šalom» naši su sindikati zasukali rukave (zagrijali guzice) i naumili promijeniti Zakon o radu. Dakle, udruge radnika zovemo sindikatima. Zakonom o radu propisano je da im, statutom određena, svrha mora biti sklapanje kolektivnih ugovora. Upravo tu, osnovnu, svrhu naši veliki sindikati žele izbaciti iz Zakona.
Naime, u pripremi je «Zakon o reprezentativnosti sindikata», a predlagači su oni sami. Jedan od značajnijih problema na koje sindikati nailaze u postupku kolektivnog pregovaranja odnosi se na obavezu poslodavca da pregovara sa svim registriranim sindikatima. Kako je za utemeljenje sindikata potrebno 10 (deset) osoba, u pregovorima se javljaju brojčano mali sindikati koji ponekad nerealnim zahtjevima ili zbog drugih razloga značajno utječu na tijek i rezultat samih pregovora. Cilj Prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata, jeste da se takvim sindikatima zabrani osnovna svrha i djelovanje.
Prema genijalnoj zamisli «sindikati koji nisu reprezentativni (koji ne mogu sklapati kolektivne ugovore) ne bi nikada ispunili svrhu». Zbog te činjenice trebalo bi brisati odredbu kojom se određuje svrha postojanja sindikata ili istu mijenjati. Najlogičnije bilo bi da, sukladno praksi, svrha radničkih udruga bude «prodaja svinjskih polovica».
Tako, primjerice, TDR nikada ne bi imao problema jer «Veliki sindikat poljoprivrede (PPDIV)» je na njihovoj strani. I onda kada treba poniziti borbene i neposlušne, malobrojne, hrabre radnike. Dakle, Novi sindikat više ne bi podržavao buntovnike već bi se bavio prodajom svinjskih polovica. I svi bi bili sretni i zadovoljni. Osim svinja. Jedino one bi se bojale naših sindikata.


Post je objavljen 04.09.2006. u 21:05 sati.