sretni putnik

srijeda, 30.03.2022.

Herc Pasijans

HERC PASIJANS

Za igru su potrebne karte u četiri boje. Svaka boja treba imati 13 karata u nizu od 1 do 13. Od te četiri boje jedna treba imati 'herc' ili jednu od tih četiri boja treba izabrati da predstavlja 'herc', a dvije boje su crne i jedna crvena (karo) kao što je herc. To znači da su dvije boje crvene, a dvije crne.
Igra se pojedinačno kao i svaki drugi pasijans. Cilj igre je preslagivati crne i crvene karte jednu ispod druge prema manjim brojevima te slagati kartu na kartu iste boje (vidi fotografiju) svaku na svoj kup od jedinica prema 13 (kralj).

Igra počinje kad sve izmiješane karte, okrenute licem prema gore, posložite na ravnu podlogu (stol) u vodoravnom nizu od 9 karata, s time što zadnji red ima u nizu samo 7 karata jer sveukupno ima 52 karte za igru. To znači da ima 5 vodoravnih redova od po 9 karata i zadnji, šesti red od 7 karata.
U ovom pasijansu herc boja, bilo kojeg broja, predstavlja bilo koji crveni broj koji nam je potreban, tako da na zadnju crnu kartu u okomitom nizu (kupu) može ići bilo koja crvena karta koju izaberemo – osim na crne dvojke (pik i tref). Ovo pravilo ne važi za druge crne i crvene boje. Tako da na primjer - na crnu sedmicu ide samo crvena (karo) šestica. Crni kraljevi (pik i tref) ne mogu ići ni na koju crvenu kartu, već samo na ispražnjeni kup, kao prva karta na tom kupu. Na ispražnjene kupove može se staviti bilo koja karta (osim jedinica), ali ako smo stavili crvenu kartu, slijedeća je crna, pa crvena,…
Kada smo sve izmiješane karte posložili na podlogu da se sve vide, rješavamo se jedinica preslagivanjem karata po okomitom nizu (kupu) - ako su nam pri ruci ili slažemo karte sa dna kupa prema dolje - crne na crvene i crvene na crne prema manjim brojevima. Na primjer – na zadnju crnu osmicu iz drugog stupca stavimo crvenu karo sedmicu (herc desetku) iz petog stupca, a jedinicu uzmemo s dna stupca koji se na dnu ispraznio i stavimo ju izdvojeno da na nju možemo staviti kasnije dvojku, trojku, četvorku iste boje,... i na kraju kralja iste boje.
Tako se radi i s ostalim kartama, oslobađajući se otvorenih karata crveno - crnih okrenutih licem prema gore jer one kasnije, tijekom igre, dođu na svoje pravo mjesto – crne na crni kup, a crvene na crveni kup.

DODATAK: Ova igra može se igrati u dvoje i u troje. Ako se igra u dvoje jedan od igrača sebi uzima dvije boje, a drugi igrač preostalu boju, a ako se igra u troje svaki igrač uzima jednu boju. Tu novu igru nazvao sam „Herc 3“. Svaki igrač kad poželi može prekinuti svoj red igranja pa ako slijedeći igrač i/ili treći igrač ne uspije složiti sve svoje karte po redu na jedan kup može ponovno pokušati učiniti. Ako uspije dobije bod, a ako zablokira igru gubi jedan bod. Herc karte (đoker) se igra jedino kad se mora i o tome odlučuju svi igrači. (9.4.2018.

5.3. 2017.
Marijan Sviličić

Inspiraciju za ovu igru dao mi je Pasijans Free Cells. Samo što moj pasijans ima u nizu 9 karata, a ne osam i što je lakši za igrati.

Ako igrate Pasijans Free Cells u živo sa pravim kartama olakšajte ga tako da dodate dodatnu kartu u svakom redu.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.03.2022.

Pozdrav blogerima

Kreativnost u bilo kojem pravcu oplemenjuje i donosi radost i ljepotu stvaranja.
Od mladih dana krenuo sam duhovnošću, književnošću, sportom i igrama na tabli i sa kartama. Napisao sam za sada četiri objavljene knjige, a novu završavam.
Svakog utorka u Zagrebu u Mjesnoj zajednici na uglu Klaićeve i Primorske ulice održavamo predavanja i druženja uz Teozoviju u 18 sati. Ulaz slobodan.

- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pozdrav blogerima

Kreativnost u bilo kojem pravcu oplemenjuje i donosi radost i ljepotu stvaranja.

- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.03.2022.

Dobar Herc

PRAVILA KARTAŠKE IGRE „DOBAR HERC“ (nadmudrivanje)
Za igru su potrebne karte u četiri boje. Svaka boja treba imati 13 karata u nizu od 1 do 13. Od tih četiriju boja jedna treba imati 'herc' ili jednu od tih četiriju boja treba izabrati da predstavlja 'herc'.
Igra se u dvoje, troje ili s više igrača, svatko za sebe ili u parovima.
Svaki igrač na početku igre dijeljenjem dobiva 12 karata ako se igra u dvoje ili četvero, s time da ako se igra u dvoje, karte se dijele dvaput. Četiri karte djelitelj stavlja na stol slikom okrenutom prema gore.
Nakon 12 bacanja, ako se igra u dvoje i osam bacanja ako se igra u troje, djelitelj dijeli svakom igraču novih 12 ili osam karata iz špila ako se igra u troje. Na stol se iz špila ne stavljaju nove karte jer ih više nema.
Jedan po jedan igrač naizmjenično baca jednu po jednu kartu na stol. Ako zbroj njegove karte i jedne ili više karata na stolu daje broj 19, tada igrač stavlja te karte zajedno sa svojom na svoj kup, licem okrenutim prema stolu.
Svaka karta ima svoj broj i to: jedinica ('as') nosi broj jedan, dvojka dva, trojka tri..., desetka 10, 'dečko' 11, 'dama' 12 i 'kralj' broj 13.
Cilj igre je u neodređenu broju igara osvojiti 50 ili onoliko bodova koliko se igrači međusobno dogovore. Igra završava kad nakon zadnje igre jedan od igrača ili osvoji prethodno dogovoren broj bodova ili ako tijekom zadnje igre jedan od igrača kaže: „S ovim štihom osvajam zadnji bod koji je prethodno bio dogovoren.“
Ima šest načina osvajanja bodova i jedan način gubljenja bodova. Bodovi se osvajaju tijekom igre i bilježe na kraju svake odigrane igre.
• Kad jedan igrač sa svojom kartom pokupi sve karte sa stola, on dobije jedan bod – i to se zove dobra igra. Što bude više takvih slučajeva tijekom igre raste broj bodova.
• Jedan bod osvaja onaj igrač koji sa stola uzme damu kraljem ili kraljem damu iz iste boje ili u dva bacanja. Sedmicom, na primjer, pokupi damu, a u nekom sljedećem bacanju šesticom pokupi kralja – i to se zove dobra dama. Međutim, ako igrač tijekom igre pokupi samo kralja i/ili damu različitih boja to donosi negativne bodove.

• Dvostruki bod dobiva onaj igrač koji sa stola uzme herc kralja herc damom ili obrnuto – herc damu herc kraljem ili u dva bacanja, na primjer: u prvom bacanju herc kralja (šesticom), a u nekom sljedećem herc damu (sedmicom) – to se zove dobar herc. Također negativan bod dobiva onaj igrač koji je tijekom igre pokupio samo kralja ili damu herca.
• Dodatni bod osvajate ako na svojem kupu na kraju igre imate dečka. Dva boda ako ih imate dva, četiri ako ih imate tri i pet ako imate sva četiri. To se zove laki bod.
• Također dodatni bod osvaja onaj igrač koji na kraju igre u svom posjedu ima više herc karata.
• Kao zadnje pravilo na kraju igre igrači zbrajaju karte i onaj igrač koji u svom posjedu ima najviše karata osvaja dodatni jedan bod.

NAPOMENA: Jedan igrač, ako se igra u dvoje, može maksimalno osvojiti 12 bodova u jednoj igri, ako ne računamo dobre igre, a protivnik može imati minus četiri boda (-4). U tom slučaju dobitnik igre može (bez dobrih igara) imati osam bodova.
Onaj igrač koji osvoji više bodova tijekom jedne igre dobio je igru, ali ne i završnu igru.
U zadnjem dijeljenju na kraju igre obično ostaje jedna ili više karata na stolu. One pripadaju onom igraču koji je zadnji kupio kartu ili karte sa stola.
Može se dogoditi da na početku igre, dok djelitelj karata stavlja karte na stol, zbroj karata bude 19; tada te karte uzima igrač na svoj kup ili onaj koji je to uočio (ako to ne primijeti djelitelj) i dobije bod kao da je odigrao dobru igru.
Dobre igre treba označiti na taj način da budu vidljive protivniku ili protivnicima tako da jedna od karata iz dobre igre viri iz kupa okrenuta licem prema gore, i za 90 stupnjeva u odnosu na ostale karte iz kupa. Ona izgleda kao slovo T ili se pojedina karta iz dobrih igara odvoji od ostalih osvojenih karata da suparnički igrač ili igrači vide dobre igre koje se na kraju lakše pribroje ostalim bodovima.
Marijan Sviličić

- 16:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.