Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putnestalihoblaka

Marketing

Herc Pasijans

HERC PASIJANS

Za igru su potrebne karte u četiri boje. Svaka boja treba imati 13 karata u nizu od 1 do 13. Od te četiri boje jedna treba imati 'herc' ili jednu od tih četiri boja treba izabrati da predstavlja 'herc', a dvije boje su crne i jedna crvena (karo) kao što je herc. To znači da su dvije boje crvene, a dvije crne.
Igra se pojedinačno kao i svaki drugi pasijans. Cilj igre je preslagivati crne i crvene karte jednu ispod druge prema manjim brojevima te slagati kartu na kartu iste boje (vidi fotografiju) svaku na svoj kup od jedinica prema 13 (kralj).

Igra počinje kad sve izmiješane karte, okrenute licem prema gore, posložite na ravnu podlogu (stol) u vodoravnom nizu od 9 karata, s time što zadnji red ima u nizu samo 7 karata jer sveukupno ima 52 karte za igru. To znači da ima 5 vodoravnih redova od po 9 karata i zadnji, šesti red od 7 karata.
U ovom pasijansu herc boja, bilo kojeg broja, predstavlja bilo koji crveni broj koji nam je potreban, tako da na zadnju crnu kartu u okomitom nizu (kupu) može ići bilo koja crvena karta koju izaberemo – osim na crne dvojke (pik i tref). Ovo pravilo ne važi za druge crne i crvene boje. Tako da na primjer - na crnu sedmicu ide samo crvena (karo) šestica. Crni kraljevi (pik i tref) ne mogu ići ni na koju crvenu kartu, već samo na ispražnjeni kup, kao prva karta na tom kupu. Na ispražnjene kupove može se staviti bilo koja karta (osim jedinica), ali ako smo stavili crvenu kartu, slijedeća je crna, pa crvena,…
Kada smo sve izmiješane karte posložili na podlogu da se sve vide, rješavamo se jedinica preslagivanjem karata po okomitom nizu (kupu) - ako su nam pri ruci ili slažemo karte sa dna kupa prema dolje - crne na crvene i crvene na crne prema manjim brojevima. Na primjer – na zadnju crnu osmicu iz drugog stupca stavimo crvenu karo sedmicu (herc desetku) iz petog stupca, a jedinicu uzmemo s dna stupca koji se na dnu ispraznio i stavimo ju izdvojeno da na nju možemo staviti kasnije dvojku, trojku, četvorku iste boje,... i na kraju kralja iste boje.
Tako se radi i s ostalim kartama, oslobađajući se otvorenih karata crveno - crnih okrenutih licem prema gore jer one kasnije, tijekom igre, dođu na svoje pravo mjesto – crne na crni kup, a crvene na crveni kup.

DODATAK: Ova igra može se igrati u dvoje i u troje. Ako se igra u dvoje jedan od igrača sebi uzima dvije boje, a drugi igrač preostalu boju, a ako se igra u troje svaki igrač uzima jednu boju. Tu novu igru nazvao sam „Herc 3“. Svaki igrač kad poželi može prekinuti svoj red igranja pa ako slijedeći igrač i/ili treći igrač ne uspije složiti sve svoje karte po redu na jedan kup može ponovno pokušati učiniti. Ako uspije dobije bod, a ako zablokira igru gubi jedan bod. Herc karte (đoker) se igra jedino kad se mora i o tome odlučuju svi igrači. (9.4.2018.

5.3. 2017.
Marijan Sviličić

Inspiraciju za ovu igru dao mi je Pasijans Free Cells. Samo što moj pasijans ima u nizu 9 karata, a ne osam i što je lakši za igrati.

Ako igrate Pasijans Free Cells u živo sa pravim kartama olakšajte ga tako da dodate dodatnu kartu u svakom redu.


Post je objavljen 30.03.2022. u 17:00 sati.