Psychokiller

31.10.2006., utorak

Novi test za rano otkrivanje Alzheimerove bolest

Ovih dana je objavljena vijest o tome kako su znanstvenici s psihijatrijskog instituta pri King's College u Londonu, razvili krvni test kojim se otkrivaju dva proteina prisutna samo u osoba s Alzheimerovom bolesti. Ta pretraga može identificirati Alzheimerovu bolest puno prije nego se pojave simptomi, te stoga i tretman može početi puno ranije.

U istraživanju, znanstvenici su uspoređivali krvnu sliku 500 osoba s Alzheimerovom bolesti s krvnom slikom 500 zdravih starijih osoba. Utvrdili su kako osobe s Alzheimerovom bolesti imaju povišene razine dvije vrste proteina u krvi - radi se o Komplement Faktor H (CFH) prekursoru i alfa-2-macroglobulinu (alfa-2M).

Alzheimerova bolest (AD), je progresivna neurodegenerativna bolest karakterizirana kognitivnim disfunkcijama i promjenama u ponašanju. Najčešći simptom je gubitak kratkoročnog pamćenja, no kako bolest napreduje, javljaju se i drugi simptomi poput problema s govorenjem, kretanjem i sl. Simptomi se obično počinju javljati u odrasloj i starijoj dobi.
Uzroci Alzheimerove bolesti nisu u potpunosti razotkriveni. Za sada je sigurno da se dispozicija nasljeđuje genetski.
Procjenjuje se da na 60-70 osoba, jedna ima Alzheimera. Rizik za oboljevanje raste starenjem, te se procjenjuje se kako oko 50% osoba starijih od 85 godina pati od demencije, čiji je najčešći oblik Alzheimerova bolest.
Prvi dokumentirani slučaj ovog oblika demencije opisao je prije 100 godina njemački psihijatar Alois Alzheimer po kome je bolest i dobila ime.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.