Psychokiller

04.11.2006., subota

Na današnji dan: 1899. godine objavljeno Freudovo Tumačenje snova

Početkom studenog 1899 (katkada se navodi i 1900. godina) objavljeno je prvo izdanje Tumačenja snova (Die Traumdeutung), Sigmunda Freuda (dakako na njemačkom jeziku).

U kjnizi se Freud bavi analizom snova koje smatra "kraljevskim putem u nesvjesno".
Knjiga također uvodi pojam ega i opisuje freudovu teoriju nesvjesnog u odnosu na tumačenje snova.
Prema freudovom tumačenju, snovi su nastojanja nesvjesnoga da riješe intrapsihički konflikt kroz "ispunjavanje želja" u snu. Međutim kako su te želje često nepoželjne i zabranjene, "cenzor" u nama ne dopušta da samo tako dođu do svijesti, već uvija te želje u snovima u simboličke slike. Stoga je snove potrebno tumačiti u kroz tu prizmu.

Prvo izdanje knjige se prodavalo jako loše, trebalo je nekoliko godina da se proda 600 primjeraka koliko je tiskano.

Freud je revidirao knjigu nekih osam puta. U trećem izdanju je dodao novo poglavlje o simbolizmu snova s kojim se mnogi kasniji psihoanalitičari neće složiti, jer tumačenje snova pretvara u potragu za falusnim simbolima.

Tumačenje snova mnogi smatraju najznačajnijim Fredovim djelom. Slagali se mi s Freudom ili ne, njegov utjecaj i doprinos razvoju psihologije i psihijatrije (ali i ostalih društvenih znanosti, književne teorije, itd.) značajan je, a mnoge njegove postavke, teze i tumačenja još su i danas predmet rasprava.

On-line verzija Tumačenja snova(na engleskom jeziku), treće izdanje.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.