...in patria sua

29.09.2018., subota

Točno u podne i minutu

To je čas početka pisanja, ne i objave. O tomu kad će doći do same objave bit će ostatak teksta. A tekst će biti (još jedan) pokušaj teksta koji se bavi sâm sobom, baš kao i njegov autor kad ima pametnijeg posla ili bi se trebao držati teme o kojoj s nekim priča.

Dug je put od ideje pa do objave. Za početak, treba izaći kroz vrata. A vrata zabarikadirana dvjema stolicama, frižiderom, teškim lokotom, leptir-mašnom i činjenicom da bi netko mogao biti ispred kuće. Dakle, prozor. A prozor visoko, povisoko. Od njega pa do crne majke zemlje pokrivene ništa manje zelenom travom ima, brat-bratu, sestra-sestri plus ostale familijarne kombinacije, metar, ako ne i dva. Nismo ludi pa da riskiramo glavu naginjući se s metrom kroz prozor, s visine za koju ni ne znamo kolika je.
Dakle, ništa od izlaska.
Dakle, Internet. A Internet golem, pogolem. Prozor na prozoru u prozoru kraj prozora, linkovi na sve strane, što vode s jednog kraja e-Svemira na drugi (pobornici 4-sfere reći će da je to jedna te ista točka), a onda opet natrag. Kako objaviti nešto, kad se tako lako zagubiti? Evo, maločas smo se još bavili korekcijom druge od tri rečenice Ideje, a sad smo već duboko u Wikipediji, gdje čitamo o jezicima koji samo što nisu izumrli. Evo, maločas smo čitali o naglaščanim sustavima, a sad već nemilice skrolamo po fecesbuku, kao da ćemo do nekog blaga doskrolati. Evo, maločas smo komentirali neku sliku samo zato što nije duhovita po našem ukusu, a sad već čitamo vijest o uraganu koji je strašan koliko i dalek.
A nismo se još ni od ideje makli. Dakle, treba se vratiti na onaj jedan prozorak gdje kao nešto pišemo, crtamo ili sklapamo i reći si hrabro: "Ajmo to lijepo redom i bez šaranja." Jer treba znati efikasno tratiti vrijeme. Baš kao i kad se nešto korisno radi. Razlika je ionako samo u perspektivi. Ali disciplina je slaba, preslaba. I eto nas opet uma razasutog po svim zakucima Interneta, plus par mjesta po kući, kamo nas vode sitni blješčići upitnikâ što se neprestance roje nad glavom. Jer nisu svi odgovori na Internetu. A ni sva pitanja.
Dakle, natrag na disciplinu. A tko će se živ disciplinirati kad mu iz sobe vrište dva potomka. I tako nije bilo ništa.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.