...in patria sua

10.08.2019., subota

Tanka stanka

Radnik uz cestu odložio je lopatu i sjeo kraj ceste. Isto su napravili i ostali radnici.

Ptica koja je prolijetala iznad njih odjednom je promijenila smjer i spustila se na granu nekog grma u blizini.

Dva psa koja su se igrala na livadi kraj ceste naglo su se umirila i sjela. Njihovi ljudi, koji su dotle pričali na klupi, utihnuli su.

Auti na cesti jedan po jedan su stali. Motori su se ugasili. Nitko nije zatrubio.

Provalnik koji taman uspio otvoriti prozor bez aktiviranja alarma nazad je zatvorio prozor i sjeo na travu iza kuće.

Ručak koji se krčkao u susjednoj kući prestao je proizvoditi paru i zvukove. Plin ispod njega više nije gorio. Domaćac je sjedio na kuhinjskom podu i polako disao.

Mačka je nastavila spavati na kauču.

Počele su reklame.


17.06.2019., ponedjeljak

Mjesec dana od posta, to bi bilo dosta

Svršivši s naslovom, mogu odbaciti masku nadobudnosti i vratiti se beznadnosti, barem po pitanju bloženja. Šituacija je, naime, takva, da svoje vrijeme u zadnje vrijeme uglavnom kradem. A što ukradem, bacim u vjetar. Pa mi nije neka fora krasti.

Sve u svemu:Ne baš posve i ne baš stalno, ali u principu da. Fokus mi je trenutno na potomstvu, okašnjelom pisanju dezertacije i još okašnjelijem pisanju radova, vrtu/polju, voćnjaku, šumi i, da se ne zavaravam, fecesbuku. Istini za nevolju, i tamo sam sve neučestaliji. Priča koju si pričam kad ne pričam kako sam umoran je o tomu kako ću do jeseni biti gotov s pisanjem, a i potomstvo će se malo civilizirati, pa ću odjednom imati minute i minute vremena za baciti u neke davno utihle vjetrove.

Pitanje za sve koji nalete: koliko nas je zapravo još ostalo ovdje?

17.05.2019., petak

Praucheau vause

Bilo je jutro, a ne večer. Kroz prozor su se čuli obijesni povici vrabaca i ostalog ptičjeg svijeta:
- Pokret! Pokret! Pokret!
Globmir se nije dao. Otšarafio je uši, stavio ih na stol pokraj kreveta i nastavio spavati.
Nije se dalo ni jutro, a ne večer. Kroz isti onaj prozor sunce je počelo sipati rafale svojih zraka, koje su se stale odbijati i odskakivati od svega glatkog i svijetlog, dajući svemu živom do znanja da je vrijeme za:
- Pokret! Pokret! Pokret!
Globmir se i dalje nije dao. Otšarafio je i oči, stavio ih pokraj ušiju i opet se vratio spavanju.
Jutro, a ne večer, nije odustajalo. Kroz prozor je sad krenuo strujati lagani jutarnji povjetarac, tiho šapčući:
- Pokret! Pokret! Pokret!
Globmir se sad pomirio sa stanjem stvarî pa je natrag našarafio oči i uši te konačno ustao.

Bilo je jutro, a ne večer i Globmir je osjećao u sebi, po sebi i oko sebe da bi nešto trebalo napraviti od dana. Dan je u tom času ležao u kutu sobe, nehajno ostavljen jučer točno u ponoć. Bio je bezobličan, poput komada gline preko kojeg je prošla cijela armija, i takoreći je vapio da se od njega napravi to nešto, što god to nešto bilo:
- Pokret! Pokret! Pokret!
Globmir je gledao u dan u kutu, a onda zaključio da prvo treba doručkovati. Prije toga je trebalo malo pospremiti prostor, a poslije opet malo pospremiti, jer su za vrijeme doručka raznorazne sitnice počele upadati u oči, možebit privučene osjećajem da nešto treba napraviti.
Završivši s pospremanjima i doručkom, Globmir se opet osvrnuo na dan u kutu. I dalje je bio bezobličan, ali sad ga je bilo manje.
- Pokret! Pokret! Pokret! - govorio je Globmir u sebi, sâm sebi.
Konačno je sjeo kraj dana i pokušao ga u nešto oblikovati. Uzeo je jedan kut i pokušao ga oblikovati u kocku. Posao je bio jednostavan samo naizgled. Trebalo je to gnječiti, pritiskati, razvlačiti, mijesiti, a k tomu svako malo brisati znojave i ljepljive prste. A i dan se sâm uvijao protiv Globmirove volje. Tek što bi izravnao jednu plohu, dvije bi se već nakrivile i zaoblile. Kad bi njih popravio, iz one prve izrastao bi cvijet.
Vidjevši cvijet, Globmir je odjurio do svoje knjige o cvijeću, da vidi što napraviti s cvijetom i kako se taj cvijet uopće zove, budući da takav dosad nije vidio. Dugo je listao knjigu, dugo tražio što ga zanima, svako malo zastavši na nečemu nebitnom, ali zanimljivom, ili pak bitnom, samo ne danas. Dugo je čitao, ali konačno je našao što treba i vratio se cvijetu. Cvijet je sad bio veći, ali dana je bilo još manje. Još malo pa će cijeli stati u ruke.
- Pokret! Pokret! Pokret! - odzvanjalo je u Globmirovoj glavi.
Globmir se sad posve posvetio cvijetu. Od ostatka dana krenuo je oblikovati lončić i zemlju, da cvijet ima gdje rasti, a kad su mu se ruke umorile od oblikovanja dana, otišao je po kući tražiti ima li još mineralnog gnojiva za cvijeće, bocu koju će držati kraj lončića, da uvijek može zaliti cvijet, i predmet koji je zaboravio istog trena kad je ustao od dana, a koji će ga, kad ga za nekoliko tjedana slučajno bude držao u rukama, podsjećati da je s njime htio napraviti nešto.
Vrativši se s gnojivom i bocom, Globmir je vidio da su cvijet i lončić sad sve što je ostalo od dana.
Bilo je večer, a ne jutro, a tiha jeka:
- Pokret! Pokret! Pokret!
sad je već tjerala nazad u postelju.

02.02.2019., subota

Po-bitka

Dok se na istoku počinjalo rumenjeti nebo, u dolini su se već vidjele dvije vojske, utaborene na nešto preko tisuću koraka udaljenosti. Jedna bijela i blještavih mačeva, iz stogodišnjeg kraljevstva Prirodanije, druga crna i mračna, iz zle Prokrastinije. U zoru otpoče bitka. Prvi navališe konjanici, za njima pješaci, a otpozadi strijelci odapinjaše strelice po neprijatelju. Dugo se nije znao pobjednik. Čas bi hrabri borci Prirodanije pregazili prokrastinijske čete, čas bi ih cijeli broj propao pod njihovim kopljima i mačevima. Čas bi se objavila nova pobjeda Prirodanije, čas bi Prokrastinija naglim probojem u crno zavela sve one koji su se nadali pobjedi dobrih. No, kad je sunce već zalazilo, vidjelo se da su mračne čete moćnije od svijetlih i da će uskoro odnijeti pobjedu. Sve su češće borci Prirodanije padali, ostavljajući život i borbu sretnijim vremenima, i sve se češće čuo zlokobni smijeh Prokrastinijskih vođa: "Možda pobijedite sutra, ali danas ćete izgubiti."
Kad se nebo posve smračilo, bitka je bila gotova. Rijetki preživjeli borci Prirodanije sjedili su izgubljeno po bojnom polju, a Prokrastinijski su ih ratnici nemilice klali čim bi kojega vidjeli. Pobjegao nije nitko. Prirodanija je bila poražena, a vođe prokrastinijske vojske odlučili su da će pobjedu proslaviti sutra.
Nakon što je pobjednička vojska napustila bojno polje, na njemu su se pojavili lešinari. Prvo oni ljudski, a poslije i životinjski. Jedni su svlačili tijela mrtvih boraca, gledali je li gdje zaostalo štogod vrijedno, drugi su samo željeli jesti lešine. Prvi su svoj posao obavili kroz nekoliko dana, drugima će trebati tjedni. Na kraju, nakon više godina, od divne i moćne vojske Prirodanije ostadoše samo kosti razbacane po polju. Priče o moćnom kraljevstvu postadoše legendama, legende postadoše mitovima, mitovi ostadoše zaboravljeni.

U jedno jutro, mnogo godina poslije bitke, na bojno polje pristiže konjanik, jašući punom brzinom. Oklop mu sjajan, mačem para zrak, konj kopitima jedva da dotiče travu. Došavši na polje, nagledava se oko sebe i umjesto suboraca vidi samo stare kosti.
- Bit će da sam malo zakasnio, zaključuje konjanik i krene dalje.
Ipak, prije odlaska mahne mačem nekoliko puta kroz zrak, probadajući zamišljenje neprijatelje, podvikne nešto jednom kosturu koji kao da se čudio nenadanoj pomoći u borbi i onda se naglo sagne, stavivši štit iznad glave da ga spasi od iznenadne strelice.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.