Ivica Džapo u NT o problemima plasmana vina
Obitelj Džapo, točnije braća Ivica i Dražen, često su spominjani u mojim postovima kad su nagrade za vina u pitanju.
Malo sam prolistao arhivu promina bloga, i pronašao sljedeće postove:
http://promina.blog.hr/2007/11/1623581231/prominski-vinari-na-drniskom-martinju.html
http://promina.blog.hr/2007/11/1623514184/prominci-na-sabatini-2007-u-vodicama.html
http://promina.blog.hr/2007/05/1622617988/nove-nagrade-prominskim-vinima-na-vinoviti-2007.html
...da ne nabrajam više….najbolje je da posjetite link posvećen uspješnijim Prominskim vinarima:
http://promina.blog.hr/2006/10/1621617909/vinogradarstvo-i-vinarstvo-u-promini.html
Nakon brojnih nagrada, obitelj Džapo, odlučila je zasaditi nove vinograde. Prije dvije godine (proljeće 2009), napravio sam u Gluvačama sljedeću fotografiju:
Kad bi danas došli na isto mjesto, zatekli bi besprijekorno uređen vinograd, ispred kojeg bi se i najuspješniji hrvatski vinogradari vjerojatno s ponosom fotografirali.
Koliko mi se čini, najbolje godine, u kojima se sadilo i do 50.000 panja vinograda su iza nas, a ove godine ako se i posadilo, možda se radi o brojci od 5.000 do maksimalno 10.000 panja.
Prominski vinogradari (čini mi se) su sada više usmjereni prodaji grožđa ili vina, nego sadnji novih vinograda.
Prije desetak dana, baš na temu plasmana vina na tržište, možete pročitati intervju sa I Džapom u šibenskom Novom tjedniku.
U članku pod:
Naslovom: „Županija bi trebala prepoznati vinarstvo kao važnu granu“
Linkom: http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6660-upanija-bi-trebala-prepoznati-vinarstvo-kao-vanu-granu.html
….možete pročitati:
„U Oklaju podno Promine, od '70-ih godina prošlog stoljeća obitelj Džapo ozbiljnije se bavi proizvodnjom vina. Na 4,5 hektara danas imaju 20.000 panjeva i godišnje proizvedu oko vagon i pol vina, oko 12.000 butelja. Ostali su vjerni autohtonim sortama debitu, maraštini, lasinu i plavini, iako posljednjih nekolika godina eksperimentiraju i s merlotom“.
„Još nemam neke količine i još uvijek mi je prodaja isključivo na području naše županije i to u pravilu kroz restorane ali od početka ove godine i u Djelu. U zadnje vrijeme osjeti se veliki pad potrošnje, pogotovo van sezone. Po shopping centrima imate jeftinih stranih vina, a s našim načinom proizvodnje ne možemo ponuditi jeftina vina i mislim da nam je to jedan od velikih problema – reći će Džapo“.
Cijeli tekst…pročitajte pod već navedenim linkom:
http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6660-upanija-bi-trebala-prepoznati-vinarstvo-kao-vanu-granu.html
Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo
|