_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 30.09.2005.

Poduzetnička zona Promina

promina


Već nekoliko puta sam pročitao u novinama da bi općina Promina uskoro trebala početi sa uređenjem «Poduzetničke zone Promina» u Oklaju.
Ovih dana su na poziciji između Metalsinta i zaseoka Sredojevića započeli radovi na uređenju građevinskih parcela na kojima bi u skoroj budućnosti mogla započeti izgradnja novih proizvodnih objekata.
Prema nekim «Ćakulama» na toj poziciji bi mogla niknuti punionica vode, a kamenolom «Bila stina» bi u istoj zoni napravio pogon za preradu Kamena.

Da se radi o ozbiljnom projektu, evo teksta koji je objavljen još prošle godine (09.2004.) u Slobodnoj Dalmaciji:

HOĆE LI NAPOKON DOĆI BOLJI DANI ZA PODUZETNIČKE ZONE?
BANKARI ODLUČILI ODRIJEŠITI KESU

Šibensko-kninska županija je u suradnji s Erste i domicilnom Jadranskom bankom odlučila s 20 milijuna kuna krenuti u novi program stimuliranja lokalnog poduzetništva
Šibensko-kninska županija je u suradnji s Erste i domicilnom Jadranskom bankom odlučila krenuti u novi program stimuliranja lokalnog poduzetništva. Riječ je, prema objašnjenju pročelnika za gospodarstvo Drage Matića, o tzv. šibenskom poticaju za sudionike za koje bi dvije spomenute banke izdvojile svaka po 10 milijuna kuna kreditnih sredstava, a Županija (koja nema depozitnih obveza kao u programu "Poduzetnik") bi iz proračunskog novca podmirila troškove obrade kredita do iznosa 0,8 posto. Kamata bi bila do 6 posto, a rok otplate 10 do 12 godina.
Program je jučer prihvatilo Županijsko poglavarstvo, a realizirat će se po pravilima istovjetnima onima iz već prokušanih nacionalnih projekata stimuliranja malog i srednjeg gospodarstva (Poduzetnik 1,2 ili 3). Inače, u županijskom je proračunu za ovu godinu rezervirano oko 150 tisuća kuna za poticanje lokalnog poduzetništva.
Poglavarstvo je informirano i o poduzetničkim zonama koje su prijavljene Ministarstvu gospodarstva za bespovratna sredstva u 2004. g. kojima bi se financirao dovršetak objekata infrastrukture i izrada projektne dokumentacije. Iako je bilo najavljeno čak 16 zona u županiji, na javni poziv Ministarstva odazvalo ih se samo šest: gradovi Šibenik - poduzetnička zona "Podi", Knin - poduzetnička zona "Preparandija", Drniš - zona "Drniš", Vodice - zone "Čista Velika" i "Miličevac - Stanine", Skradin - zona "Kosa", te općina Promina - zona "Promina" - Oklaj.
Prema podacima jedinica lokalne samouprave ukupna planirana ulaganja u spomenutim zonama u razdoblju 2004. - 2007. iznose 163,8 milijuna kuna, a dosad je investirano 21,5 milijuna ili 13 posto. U ovoj godini planira se u rečenih šest zona na području županije utrošiti oko 47 milijuna kuna. Od toga su od Ministarstva 23 milijuna, oko 8 milijuna izdvojile bi jedinice lokalne samouprave, a gotovo 16 milijuna kuna bio bi novac ROP-a i Fonda za regionalni razvoj RH.
U suradnji s Gradom Šibenikom Županija se ove godine aktivno uključila u realizaciju zone Podi, smatrajući, tvrdi Matić, da je riječ o zoni županijskog značenja.
Prema njegovim riječima, očekuje se da će 16. rujna ministar Čobanković boraviti u Šibeniku i tom prilikom donijeti i rješenje kojim Grad postaje bogatiji za 131 hektar zemljišta u zoni Podi, koje se i formalno prenosi iz državnog u gradsko vlasništvo.
Inače, vlasnički odnosi velik su problem, istaknuo je Matić, jer je u šest potencijalnih poduzetničkih zona u županiji tek 2 posto zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (Vodice, Skradin i dio zone u Drnišu), a sve ostalo je državno. (SD D. BLAŽEVIĆ)



Ako ovaj projekt u Promini zaživi do kraja…. Konačno bi mogli stići dani u kojima bi demografi mogli opet bilježiti barem «blagi» porast stanovništva.

Oznake: Poduzetnička zona u Promini, općina promina

- 19:12 - Komentiraj post (1) - Link posta

srijeda, 28.09.2005.

Komentar na komentar


Komentar glasi:

"Zemljače,nije badava.Ako ima osnove,kad-tad naći će se i investitor. Najgore je kad nemaš ništa. Treba otvorenije govoriti o svemu i smjelije iznosit ideje i konkretne prijedloge. Jedino me strah da ovo nitko ne čita. Nemamo ni poštenog sajta, a imamo dobrih informatičara. Znači, u pitanju je nedostatak volje ili sponzora ili oboje. Na informatičarima je red da pokažu volju i ukažu na probleme."


Ovaj komentar možda najbolje od svih opisuje stanje u Promini. Imamo toliko mogućnosti, a i stvari kojima malo fali da se pokrenu pa ipak stoje na mjestu (npr. Starački dom u Oklaju).
Koliko smo spremni govoriti o stanju u Promini, možda najbolje govori broj komentara pod dosad napisanim temama.
Sumnjam da bi i neki web portal Promine nešto promjenio. Nije potrebno biti samo dobar informatičar da bi se stvari pomakle u nekom novom, boljem smjeru. Ljude i njihove navike nije lako promijeniti…

Tko čita moj blog o Promini?

Pretpostavljam da moj blog čita maksimalno desetak ljudi. Te ljude zanima šta ima novog u Promini, i ne srame se kraja iz kojeg potječu.
Ja ovaj blog radim radi svojih prijatelja koje je život odveo daleko od Promine, a oni je nisu zaboravili. Ti ljudi možda često na google ili nekom drugom pretraživaču napišu PROMINA, i otvori im se mali milijun stranica sa nevažnim podatcima.
Moj cilj je pronaći na webu što više informacija o Promini, i objaviti ih na jednom mjestu-Promina.blog.hr. Danas ako nešto nije objavljeno na webu, kao da i ne postoji.
Na ovaj način, bar će netko tko slučajno zaluta na moj blog saznati za jedan novi, mali kraj u dalmatinskog zaleđu.
Ovaj blog je ujedno nešto poput kronologije događaja koji možda sad i nije toliko zanimljiv koliko će biti za nekoliko godina.

Pozdrav svima, i svaki komentar je dobro došao…

- 20:19 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 20.09.2005.

Kreće izgradnja vodovoda za Marasovine-Matase-Zeliće

matase

Već dugi niz godina planira se izgradnja vodovoda za Marasovine, Matase i Zeliće.
Dobra vjest za preostale stanovnike tih sela objavljena je u današnjem broju Slobodne Dalmacije.

Vjest glasi: "Za početak voda žednoj Promini"

Članovi regionalnog partnerstva Šibensko-kninske županije, na sastanku na obiteljskom gospodarstvu Josipa Dujića u Suknovcima pokraj Oklaja, objelodanili su otvorenje radova na izgradnji vodosustava Marasovina—Matasi—Zelići.
— Riječ je o jedina tri naselja općine Promina koja nisu priključena na vodoopskrbni sustav Promine, a koji će se s 400.000 eura financirati iz CARDS-a. Tvrtka MIAB iz Šibenika, vlasnika Mate Burića, radove će dovršiti do svibnja 2006. godine. Ovo je prvi infrastrukturni projekt od njih još pet koji se financiraju iz programa CARDS 2002. — kazao je načelnik općine Promina Žarko Duvančić.



Dobro je da voda konačno dolazi u ta sela. Možda će izgradnja vodovoda pomoći razvoju seoskog turizma u njima.
Vjerujem da ima dosta Prominaca koji nisu prošli cestom Zelići, Marasovine, Ljubotić-Čitluk.
Nedavno sam se s prijateljem vozio na motoru tom cestom. Bilo mu je prvi put da prolazi kroz ta sela, i vidikovci koji se nalaze uz samu cestu ( sa pogledom na brinu, na Krku) su ga oduševili.
Još bi zanimljivije bilo spustiti se u samu brinu, i voziti ce putem koji od Marasovina vodi prema Kninu paralelno sa Krkom na samo nekoliko metara udaljenosti od nje.
Tko zna, možda se netko sjeti da bi mogao iznajmljivati bicikle turistima koji bi bili željni vožnje kanjonom Krke... Možda netko uredi konobu za turističke namjene.....

Zbog nedostatka vode mnogi su stanovnici tih sela napustili Prominu. Ta su sela danas ostala sa najmanjim brojem stanovnika, zajedno sa Bogatićima koji su tek prije godinu-dvije dana dobili vodu.

Prije rata u tim selima u ovo doba godine zatapale su se bačve... pripremalo se za berbu grožđa iz vinograda koji su bili u Brini. Navečer bi se skupili momci na Obaru u Matasima i igrali nogomet do kasno u noć. Svaki vikend bi sela bila još življa. Došli bi svi na vikend kući iz Splita... Šibenika....

Ali nema više vinograda u brini... Nema više momaka koji dolaze na vikend kući....Nema više ni magaraca koji su iznosili grožđe iz brine....Ne igra se više nogomet na Obaru...

Ali voda konačno stiže..............................

Pogledaj cijeli tekst

- 20:46 - Komentiraj post (0) - Link posta

četvrtak, 15.09.2005.

Nova radna mjesta u Promini

kamenolom u Promini

Oklaj, 15.09.2005. god

Nekidan sam prolazija kroz Gluvače, i taman sam naiša na kamione koji su vozili asfalt prema kamenolomu. Vlasnici kamenoloma su odlučili asfaltirati dio puta koji vodi prema kamenolomu, na relaciji od Gluača do Traljića (oko 2,5 km).
Ovim asfaltiranjem, zadovoljeni su i zahtjevi vlasnika vinograda uz samu cestu, koji su tražili da se riješi problem velike količine prašine koja je nakon prolaska kamiona padala na vinograde.
Sad je i mještanima Traljića došao asfalt do kuća, pa dosta brže mogu doć do ceste za Oklaj i Drniš.




Oklaj, 11.06.2005. god

Evo nekoliko novih informacija o radu kamenoloma pod linkom:

UZ POMOĆ PRVOG BLJESKA TALIJANI STIGLI NA PROMINU


Nekad je prominski kraj živio od rudnika boksita. Oni su zatvoreni, a iza njih su ostale brojne "jame" i "mejane".
Kako su se gasili rudnici, tako je i ovaj kraj bilježio sve manji i manji broj stanovnika. Sa nekadašnjih 6500 stanovnika, Promina je danas došla na svega 1300 stanovnika.
Zahvaljujući kvalitetnom bijelom kamenu otvara se kamenolom u podnožju Promine, a Promina ovih dana bilježi otvaranje novih radnih mjesta te će dvadesetak Prominjaca tu pronaći stalni posao, te neće morati kao mnogi mladi prije njih napustiti svoj kraj "trbuhom za kruhom".

Više o ovoj temi možete pročitati pod linkom:
http://www.gradimo.hr/Content/Article.aspx?Id=1850

Pozdrav iz Promine,

Oklaj, 08.04.2005.

Već nekoliko dana na relaciji Oklaj-Šibenik mogu se uočiti veliki kamioni puni bijelog kamena.
Počela je eksploatacija kamena, i baš me zanimalo kako izgleda taj kamenolom... tko sve radi....
Uputio sam se lagano biciklom od Oklaja prema Gluačama. Tamo se već izdaleka primjećuje bijeli makadamski put koji vodi prema podnožju Promine.
Po bjeloj prašini koja se diže iza velikih kamiona, lako je pratiti kud sve put vijuga.
Put je odlično nasut, tako da je pravi gušt voziti se biciklom. Doduše malo je na mjestima teži uspon ali...
Uglavnom od Gluača do kamenoloma nema ni 20-ak minuta biciklom.
Čim sam došao do kamenoloma, iznenadio me veliki broj kamiona i bagera. U samom kamenolomu radi 10-ak ljudi na kamionima i bagerima, dok 10-ak kamiona cijeli dan voze na relaciji Kamenolom-Šibenik.
Baš mi je bilo drago vidit sve te momke koji su tu pronašli stalni posao. Sve su to momci od 20 do 30 godina starosti. Da nije kamenoloma veliki dio njih bio morao napustiti Prominu kao mnogi mladi prije njih.

- 20:29 - Komentiraj post (7) - Link posta

ponedjeljak, 05.09.2005.

Prošli izbori, prošla obećanja...

Na prošlim izborima u Promini, bilo je raznih obećanja. Teško se svega dobrog i sitit šta su nam sve obećavali, ali ja ću ovaj put ispričati priču o jednom u nizu obećanja.

Od kad je otvoren dječji vrtić u Oklaju nakon rata, u područnoj školi Oklaj, u suradnji s dječjim vrtićem Drniš, radi se na osamostaljivanju dječjeg vrtića Oklaj.
Ideja je bila da Općina Promina osnuje dječji vrtić, jer bi po nekoj računici općina za 120000,00 kuna godišnje, mogla puno kvalitetnije riješiti boravak djece u vrtiću.
Na prošlim izborima je obećano da će u staroj Mlinici pored Žagre, u ovoj godini započeti gradnja dječjeg vrtića. Stvarno odlična ideja. Čak su po nekim ćakulama dobili suglasnost i Ministarstva prosvjete i športa...

Na kraju ove školske godine razgovarao sam s ravnateljicom dječjeg vrtića Drniš o uspješnim akcijama koje smo napravili u našem dječjem vrtiću u Oklaju. Drago joj je bilo što su roditelji u Oklaju, zajedno sa tetom Maricom Ramljak uspjeli toliko opremiti dječji vrtić, da je on postao najbolje opremljen vrtić od svih koje oni vode...
Jedino je zanimalo dali će vrtić koji radi Općina Promina, biti gotov do nove školske godine....
Ja sam se samo na to nasmijao... ipak nama brzina nije vrlina......

Sad sljedi rasplet događaja....

Mlinica pored Žagre je nedavno prodana na licitaciji za 60000,00 kuna jednom momku koji u njoj planira otvoriti kafić i napraviti sebi stan.

Teta Marica Ramljak je prebačena na rad u Dječji vrtić Drniš kako nebi ostala bez posla kad se otvori vrtić u Mlinici.

Djeca su dobila novu tetu.... koja je tu do daljnjega....

A koliko smo samo truda uložili da bi postojeći vrtić proradio normalno pogledajte pod linkom


Kako je tekla pomoć dječjem vrtiću


Pozdrav iz Promine,

- 17:54 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić