TKO JE PAMETNIJI?

24.11.2018.



Image and video hosting by TinyPic



Htio bih reći par riječi koliko smo mi na Balkanu i u Hrvatskoj pametniji od drugih, iako toga često nismo svjesni. Pri ovim našim zapažanjim, mi smo krenuli od jedne velike australske predrasude koju je moguće pročitati u njihovom dnevnom tisku, a ona glasi otprilike ovako:

‘’The Nobel Prize is an international award for significant achievements and research that benefit humankind. Australia has produced 15 Nobel Laureates, which is the highest number per head of population of any country.’’

Mislim, da ova stajališta Australaca nisu točna i ja ću se pozvati na naše hrvatsko iskustvo uzimajući u obzir veličinu ukupnog stanovništva Hrvatske i Australije u relaciji prema količini Nobelovih nagrada.

Australija ima 15 Nobelovih nagrada, ali ima populaciju od 23.740.000 stanovnika, dok Hrvatska ima 4 Nobelove nagrade, ali ima daleko manji broj stanovnika i taj broj iznosi 4.285.000.

Ukoliko uzmemo u obzir ove cifre i uspostavimo njihov ratio, onda proizilazi da u australskom slučaju jedna Nobelova nagrada dolazi na svakih 1.558 stanovnika, dok u hrvatskom slučaju ta cifra iznosi 1.071.000 stanovnika. Znači, mi smo puno ‘’gušći’’ sa Nobelovim nagradama, nego što je to slučaj sa Australijom.

Iz toga bi proizilazilo, da smo unekoliko i pametniji od njih, a čini se da to potvđuje i svakodnevna praksa ljudi na ulicama australskih gradova.

Dakle, nije točno da je riječ o Australiji kao zemlji sa najvećim brojem Nobelovih nagrada po glavi stanovnika, već je prije riječ o jednoj velikoj australskoj uobraženosti.




odlomak iz knjige RAZGLEDNICA IZ AUSTRALIJE

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic25.php

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.