ZAŠTO VIDIMO SAMO JEDNU STRANU MJESECA???!!!

15.09.2018.




Tekst je iz zajedničke zbirke

"POEZIJA SVEMIRA"

Željka Košarić-Safiris

Jadranka Varga

dr. Zlatan Gavrilović Kovač





Htio bih reći par riječi oko toga zašto vidimo samo jednu stranu Mjeseca?

Osobno mislim kako je ovo pitanje jako važno iz toga razloga, da možemo potvrditi, da čitavim našim Kozmosom vlada božanska promisao i da stvari i događaji u njemu nisu slučajnost, nego su sa dubokim razlogom i ako bi se netko upitao kako bismo mogli dokazati djelovanje božanske promisli vrhovnoga Ravnatelja i Svedržitelja svijeta, onda bih ja svakako na prvom mjestu istakao baš ovaj slučaj, da mi kroz cijelu našu ljudsku povijesnicu poznajemo samo vidljivu stranu Mjeseca, dok nam je druga strana posve nepoznata.

Sve, naravno, do nedavno kada je rusko nastojanje iznjedrilo mogućnost, da se upoznamo i sa tom drugom stranom Mjeseca.

„Mjesec nam uvijek pokazuje samo jednu stranu, jer mu je za jedan okret oko svoje osi potrebno isto toliko vremena koliko i za jedan okret oko Zemlje. To vrijeme iznosi 27,3 Zemljina dana. Poklapanje potrebnog vremena za Mjesečevu rotaciju i okret oko Zemlje nije slučajnost, nego posljedica plimne sile koja nastaje zbog djelovanja gravitacije.

Kada je Mjesec nastao, prije otprilike 4,5 milijardi godina, bio je mnogo bliže Zemlji, nego danas i brže ju je obilazio i rotirao. Također, Zemlja je brže rotirala i njen je dan trajao kraće. Kako Mjesečeva gravitacija uzrokuje plimu i oseku na Zemljinim oceanima i morima, “ispupčenja” na oceanima imaju utjecaj na kretanje Mjeseca, koji se posljedično udaljava od Zemlje oko 38 mm godišnje. Zbog očuvanja kutne količine gibanja, Zemljina rotacija se polako usporava: otprilike 23 mikrosekunde godišnje.

Mnoga nebeska tijela polako dolaze do tog uravnoteženja pa tako i većina prirodnih satelita drugih planeta pokazuje svome matičnom planetu uvijek istu stranu. Taj efekt zaobišao je samo one satelite koji su predaleko od svog planeta, da bi na njih mogao utjecati na ovaj način.

Strana Mjeseca koju ne vidimo sa Zemlje, prvi put je slikana ruskom letjelicom Luna 3, 1959. godine, a prvi ljudi koji su je vidjeli uživo bili su članovi posade misije Apollo 8, 1968. godine. Nevidljiva strana Mjeseca nije tamna strana Mjeseca i ne postoji strana Mjeseca na kojoj bi stalno vladala tama, odnosno, noć. Tijekom svog kruženja oko Zemlje i zajedno sa njom oko Sunca na svim točkama njegove površine izmjenjuju se dan i noć.“

izvor ovog teksta: IZVOR: INTERNET



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/poezijasvemira.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8100-54-3 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.