SVAGDA ĆE POSTOJATI SAMO JEDNA HERCEGOVINA

03.09.2018.


Image and video hosting by TinyPic


Hercegovina je južni dio Bosne i Hercegovine.

Ne postoje jasne granice koje bi odvojile ovaj prostor od ostatka Bosne, ali je općenito prihvaćeno, da je granica ove regije povezana sa granicama Hrvatske na jugozapadu, sa Crnom Gorom na istoku, da je planina Maglić na sjeveroistoku, a Ivan planina na sjeveru. Hercegovina predstavlja negdje oko 23 % totalnog prostora Bosne.

Ime je dobila prema značenju riječi ''vojvodina zemlja'', referirajući na srednjovjekovnog valadara Stjepana Vukčić Kosače koji je uzeo titulu Hercega Svetoga Save. Herceg je inače pojam deriviran od njemačkog naslova Herzog.

U modernim vremenima Hercegovina je podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

U Republici Srpskoj nalazi se ono što se još naziva Istočnom Hercegovinom ili što je kasnije nazvano trebinjskom regijom koja je podjeljena na upravne jedinice Trebinja, Bileće, Gackog, Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Istočnog Mostara i Foče, dok je u Federaciji Hercegovina administativno podijeljena na kantone: Hercegovina-Neretva, zapadna Hercegovina uključujući municipalitet Tomislavgrada koji je dio Kantona 10.

Već se iz ove podjele Hercegovine vidi, da je danas ona nešto sasvim drugo, nego što je bila na primjer u Otomansko vrijeme, kada je bila gotovo dvostruko veća, a protezala se od Kotora na istoku, Podgorice, Sjenice, Foče i Sarajeva na sjeveru do Duvna i Imotskog na zapadu sa tim, da je Dubrovnik cijelo vrijeme postojao kao slobodna Republika i svakako je istina, da je u tom periodu Hercegovina postojala kao jedinstveni kulturni, socijalni, politički prostor i upravni prostor. Međutim je najnovije krvopriliće na Balkanu značilo i raskid s ovom tradicijom Hercegovine kao jedinstvenog kulturnog prostora pa je ona podjeljena na Istočnu i Zapadnu Hercegovinu slijedeći blokovsku podjelu Balkana pola-pola između ruskih i zapadnih saveznika.

Tako smo danas dobili jedan prostor u kojem na istoku dominira pravoslavni element, dok na zapadu dominira katolički, a sve unutar zamišljene blokovske podjele Balkana na istočni i zapadni dio, ali ima nas koji mislimo i osjećamo, da je Hercegovina uvijek bila jedinstvena i da je bila jedinstveni prostor kao što mislimo, također, da će Hecegovina svagda biti samo Jedna, a ne da će ih biti više i u tom uvjerenju prilažemo i svoj krvni izažetak ovoj dozreloj filozofiji.

iz moje knjige "POVIJESNA LUTANJA"


http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic27.php

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.