Houm pejdž

30.12.2006., subota

Nije happy end :(

Dragi moji, nakon jako duge i jako teške bolesti danas je umrla moja mama. Sve se pogoršalo posljednjih tjedana, zato se i nisam javljala, znali smo da nije dobro, ali se ipak nismo nadali da će nas napustiti, tome se čovjek zapravo nikad ne nada, nada umire posljednja, a moja se mama zvala Nada.
- 19:39 - Komentari (30) - Link na ovaj članak

20.12.2006., srijeda

Svega pomalo

Najprije mustra za Lidijin Fantazi bod:
Fantazi bod (Lidija)
1.RED: 5 krivo, 4 pravo, 4 krivo, 8 prekriženo ulijevo (prebacite 4 očice na pomoćnu iglu koju stavite ispred rada, 4 pravo, očice s pomoćne igle pravo), 4 krivo, 4 pravo, 5 krivo
2. RED i svi parni redovi: kako dolaze
3. RED: 5 krivo, *križanje 4/1 ulijevo (prebacite 4 očice na pomoćnu iglu koju stavite ispred rada, 1 krivo, očice s pomoćne igle pravo) 2 krivo, križanje 4/1 udesno (prebacite 1 očicu na pomoćnu iglu koju stavite iza rada, 4 pravo, očica s pomoćne igle krivo)*, ponavljajte od * do *, 5 krivo
5. RED: 6 krivo, *križanje 4/1 ulijevo, križanje 4/1 udesno* 2 krivo, ponovite od * do *, 6 krivo
7. RED: 7 krivo, 8 prekriženih udesno (prebacite 4 očice na pomoćnu iglu koju stavite iza rada, 4 pravo, očice s pomoćne igle pravo), 4 krivo, 8 prekriženih ulijevo, 7 krivo
9. RED: 6 krivo, *križanje 4/1 udesno, križanje 4/1 ulijevo* 2 krivo, ponovite od * do *, 6 krivo
11. RED: 5 krivo, *križanje 4/1 udesno, 2 krivo, križanje 4/1 ulijevo*, ponavljajte od * do *, 5 krivo
13. RED: 5 krivo, 4 pravo, 4 krivo, 8 prekriženih udesno, 4 krivo, 4 pravo, 5 krivo
15.RED: kao 3. red
17. RED: kao 5. red
19. RED: 7 krivo, 8 prekriženih ulijevo, 4 krivo, 8 prekriženih udesno, 7 krivo
21. RED: 6 krivo, *križanje 4/1 udesno, križanje 4/1 ulijevo*, 2 krivo, ponavljajte od * do *, 6 krivo
23. RED: 5 krivo, *križanje 4/1 udesno, 2 krivo, križanje 4/1 ulijevo*, ponovite od * do *, 5 krivo


Moja nova pleter kapa:


Imala sam sreće neki dan naletjeti na ovu Pazinkinu vunu, pa sam odmah kupila cijeli paket :)

I ovu talijansku ljepoticu od koje sam započela šal:


Vale mi je poslala sliku svojeg heklanog anđelčića:


A za sve one koji vole pletenice i aranski bod Bodulka nam je na forumu Stvaram nanizala zadivljujući niz linkova na upute i ideje, svaka čast!
> > > Link za post s uputama < < <

- 13:04 - Komentari (28) - Link na ovaj članak

18.12.2006., ponedjeljak

Gošće pletilje - velika online izložba /Guest knitters - online exhibition

Drage moje i dragi moji, danas objavljujem radove pristigle posljednjih tjedana na moj e-mail, a izradile su ih čitateljice ovog bloga. Jednostavno se ne mogu nadiviti njihovoj maštovitosti i vještini, nadam se da će se i vama svidjeti njihovi radovi.

Today I'm publishing projects made by readers of this blog.

Izložbu otvaramo blogericom koja nas prati iz inozemstva, točnije iz Slovenije, nadimak joj je Vale, a njezin blog možete pogledati na ovoj adresi: http://trmoglavka.skrivnostno.si

Vale plete malo drukčije nego mi ostale pletilje, naime ona metalom žicom plete nakit:

Vale, blogger from Slovenia, knits jewelry:

Ovo je 'Vrvica':


A ovo narukvica i ogrlica u kompletu:


Slijede radovi blogerice Obraćene (http://obracena.blog.hr)

Blogger Obraćena (http://obracena.blog.hr)

Crvena majica s bijelim prugicama:


Bež vesta:


Plavi prsluk:


I narančasti pulover:


Treća autorica, na žalost, nema blog, ali mi redovito šalje svoje majstorije. Naravno, vrlo sam ponosna zbog toga, hvala ti, Lidija (u komentarima se potpisuje kao 'Debela')!

Lidija doesn't have her own blog, but she knits beautifully and regularly sends her photos to me. I'm so proud because of that, thank you, Lidija!

Bijela majica:


Prsluk (bod se zove fantazi i ako netko želi, mogu objaviti i upute koje Lidija nesebično ustupa):


Prsluk straga:


Torbica pletena bodom Jambalaya:

- 14:27 - Komentari (14) - Link na ovaj članak

15.12.2006., petak

Heklanje / Crocheting

Ovih sam se dana uhvatila kukice iliti heklerice. Ova druga mi je riječ draža jer ju je koristila moja draga baka Ana koja je bila prava majstorica - heklala je tako tankim koncem da bi joj i pauci pozavidjeli na finoći konca, a Pažanke na vještini izrade najfinije čipke koju sam u životu vidjela. Dakle, uhvatila se ja ovih dana heklanja i čak sam se začudila kako mi ne ide tako loše kako sam se pribojavala. Dok me moja draga baka, naime, učila heklati, bilo je teško zaobići frustraciju nezgrapnosti mojih uradaka u usporedi s njezinim finim sitnobodnim čipkanjem, pa sam ja još tada rezignirano zaključila da ja heklati nikad neću znati. Sve donedavno, kad sam odlučila uzeti jednu od onih silnih zaboravljenih heklerica u ruke i opet probati.

Jest da sam daleko od bakinog umijeća, ali mislim da bi joj ipak bilo drago što je se i ovako sjećam i nastavljam tamo gdje smo nas dvije davno stale - na osnovnim bodovima.

Uzela sam raznobojnu vunu i, prisjećajući se bakinih uputa, krenula raditi nešto vrlo jednostavno. Čak sam se iznenadila kako uopće ne izgleda loše. Ovo je, doduše, tek početak, ali vjerujem da će ovo što radim dobro ispasti:

Naučila je mene baka i vesti križiće, puni bod, lančiće i još poprilično toga, i zbilja sam joj zahvalna zbog toga. Doista nema boljeg načina da živimo i nakon smrti od toga da svoje znanje prenesemo onima koji ostaju.

Kad smo već na znanju i onima koji ostaju, pozivam vas da se sutra između 9 i 15 sati prošećete Tkalčićevom i posjetite štand Udruge roditelja djece s posebnim potrebama PUŽ - Put u život. Ja sam dobila pozivnicu na mail, pa je prosljeđujem svima vama u nadi da ćete odvojiti malo vremena i tako pomoći ovim divnim i hrabrim roditeljima kako biste im olakšali provedbu i razvoj programa podrške djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima.

PUŽ - Put u život
Akcija za PUŽEVU KUĆICU se nastavlja
U subotu, 16. prosinca od 9 do 15 sati u Tkalčićevoj 59 gostoprimstvo za naš promotivno-prodajni štand pružaju nam SINEKI&GGG. Vrijeme će biti lijepo i sunčano, malkice prohladno. Obucite se i prošećite Tkalčom. U zavjetrini, na suncu zagrijat će Vas kava, čaj ili vruća čokolada na nekoj od još uvijek otvorenih terasa.
PROŠEĆITE I POMOZITE NAM DA SE ŠTO PRIJE USELIMO U NAŠU PUŽEVU KUĆICU
Na našem štandu naći ćete radove naše djece, roditelja i prijatelja te promotivne predmete. I, upoznat ćete nas.


These days I started to crochet again. My dear grandmother taught me to crochet more than 20 years ago, and I always thought that I'll never know how to do that. Until this week, when suddenly I decided to try it again. My grandmother made beautiful lace, and this what I do isn't near to her masterpieces, but I'm so happy to do something she taught me and she lives in my warmest memories.
- 15:04 - Komentari (13) - Link na ovaj članak

08.12.2006., petak

Predblagdansko neraspoloženje

Nisam baš u božićnom raspoloženju ovih dana. Ne samo zbog ovog proljetnog vremena, to me najmanje muči, iako ne mogu poreći i taj utjecaj.
Pretrpana sam poslom. A tko nije, reći ćete. Svi su u trku, u jurnjavi, u žurbi.
Ja sam si previše toga natrpala na grbaču i sad puf-pantam uzbrdo i nadam se da ću tamo i stići. Kamo? Ako ne znaš kamo ideš, svaki će te put tamo odvesti, kažu. Tako i mene svi moji putevi vode tamo. Ionako je, kažu, ljepota putovanja samo putovanje, a ne dolazak na odredište.
Kad letite na lakom krilu entuzijazma, ništa vam nije teško sve do trenutka kad shvatite:
1. Da neki 'kreativci' bezobrazno kopiraju vaše ideje i prodaju ih pod svoje. Kopiranje u biti nije loša stvar ako osoba koja preuzme vašu ideju navede izvor. No, kad vam netko ukrade ideju, pa ispod nje potpiše sebe, onda imate problem. A kad se moji uspavani zagorski geni probude uz poklič: "Se vas bum tužil", onda će i kopirači imati problem :)
Tješi me činjenica da se kradu vrijedne i dobre stvari te da nitko ne uzima ono što ne valja.
2. Energija se može potrošiti. Moj je rezervoar već neko vrijeme praznjikav i crvena lampica za rezervu svijetli malo dulje no što je normalno. Iskreno se nadam da će ova moja krntija izdržati do prve benzinske.
3. Ono što volite radite iz gušta, pa balansirate između potrebe za preživljavanjem (8 sati u uredu + 4 sata honorarno) i potrebe da izrazite svoje kreativno ja (24 sata na dan).
4. Nemate vremena i nitko za to nema razumijevanja. Djecu treba odvesti u vrtić i školu, posao treba obaviti, suđe treba oprati, stan treba pospremiti, rublje treba oprati i ispeglati, ručak treba skuhati, bolesne posjetiti, gladne nahraniti, žedne napojiti. Shvaćate da je preveliki postotak zemaljske kugle počeo o vama ovisiti i bojite se uzeti odmor ili nedajbože razboljeti. Tko će vrtjeti žlajf?!*
5. Imate tisuće ideja i želja, a dan traje samo 24 sata. Morate raditi kompromise i ravnati se prema listi prioriteta. Izlaske ionako više ne smatrate dijelom svojeg života, gledanje televizije čisto je traćenje vremena, a spavanje vam se nameće kao mrska obaveza. Sve to opet vodi točkama 2. i 4.

Unatoč svim navedenim i nenavedenim točkama ja se u biti dobro osjećam u svojoj koži, hvala na pitanju. Jest da neću stići napisati i poslati božićne čestitke, da u ovogodišnjoj vrtićkoj božićnoj radionici neću briljirati, da će moja djeca do daljnjega jesti kupovne kolače, da neću stići isplesti sve ono što sam se nadala dovršiti do Božića, ali sretna sam jer sam svjesna da je to moj izbor. I sretna sam kad osjetim da sav trud nije uzaludan, sretna sam kad vidim kako me čitate i komentirate, sretna sam kad se sjetim koliko sam prijatelja stekla otkako blogiram.

Sljedeći tjedan počinju božićni domjenci, pa vjerujem da ću uz miris keteringa i crnog vina elegantno uploviti u predblagdansko ozračje i napuniti baterije za godinu koja slijedi.

*žlajf - izraz koji sam čula kao dijete dok su neki moji susjedi svoje aute povremeno pokretali tako što bi iz haube izvadili metalnu polugu zvanu žlajf, utaknuli je u neku rupicu ispred mašine i žustro je vrteći pokrenuli mašinu
S tim je izrazom povezana i jedna anegdota - u svekolikom tinejdžerskom promišljanju o smislu života i svijeta jedan je naš prijatelj, razmišljajući o planetima i svemu ostalome što se u prirodi kreće i pokreće, izjavio: "Sve je to meni jasno, ali recite vi meni tko vrti žlajf!?"


Update - Nije žlajf nego je kurbla
Sad mi je najdraži mužić rekao da sam promašila ceo fudbal ilitiga totalno sam krivo napisala - nije, naime, prava riječ žlajf, nego je kurbla. Vidim da je i Irida to primijetila u komentaru, a ja se iskreno ispričavam svima zavedenima ovom mojom strašnom zabunom. Doduše, navedena anegdota time gubi na snazi, ali istina je važnija od svega, pa i od moje almost cool reputacije.
Još jednom primite moje najdublje isprike.
Žlajf je, kaže moj dragi, kočnica. Eto. Sad smo i to naučili. Sva sreća da nisam ovu svoju zabludu ponijela sa sobom u grob.
- 09:20 - Komentari (20) - Link na ovaj članak

05.12.2006., utorak

Pletenina je IN

Evo još jedan dokaz da je pletenje zbilja cool :) Prenosim članak iz današnjeg online izdanja Večernjeg lista:

05.12.2006 09:46

Pletenina je -IN

Pletenje i pletenina više nisu zabava dokonih kućanica ili naših baka. Ove modne sezone ona se vratila na velika vrata oduševljavajući načinima izrade, igrom uzoraka i boja te mekoćom i toplinom koju može imati samo vuna. Predimenzinirane veste, dugi šalovi koji se gotovo vuku po podu, pončoi nehajno zamotani – vladali su modnim pistama. Osim što je izvrsna za opuštanje (dokaz su tzv. Knit caffei iznikli po SAD-u još 2004. godine) plesti može gotovo svatko a uz malo truda i znanja – od klupka vune mogu nastati senzacionalni i unikatni odjevni predmeti koje bi svaka trendsetterica mogla imati u svom ormaru.
Slobodno i dinamično pletivo zahvatilo je tako gotovo sve modne predmete: kaputiće, mini haljine, korzete, suknje, pelerine, ogrtače, čak i torbe koje se u hladnim mjesecima pojavljuju u grubo pletenim verzijama. Modni car je i ove godine dugi pleteni šal koji je izgubio identitet modnog dodatka i postao modna zvijezda sada već u ulozi ogrtača ne samo grijača za vrat.

Ono u čemu su se složili svi modni dizajneri ove godine jest pletivo mora djelovati super mekano, lagano i toplo, gotovo zaštitnički. Za meke i ugodne vunene kreacije svjetski ali i hrvatski dizajneri su uglavnom inspiraciju pronašli u retro i etno stilu, prizivajući sjećanja na prošlost, na selo, sporiji ritam života i smirenost. Upravo je taj kontrast posve različitih stilova, seoskog i romantičnog, koji se ogleda u kombiniranju predimenzioniranih oblika i uskih linija, debele vune i satena, još jedna velika novost. U našoj galeriji provjerite koje se zvijezde griju vunenim proizvodima. (T.F.)

- 12:39 - Komentari (20) - Link na ovaj članak