Planeta Zemlja

07.10.2021., četvrtak

Kuhanje naše svagdanje


Kuhanje je IN
Otvarajući TV naići ćemo na niz kanala sa kuhanjem.

Renomirani kuhari postaju internacionalne zvijezde, gotovo kao filmske zvijezde.
Očito je da se iza svega kriju i veliki profiti.
Kuhanje je jedna kreativna djelatnost, koja daje mogućnost kuharima, da naprave ukusno jelo, a dajući maha i svojoj imaginaciji.

Susrećemo se sa poznatim imenima te profesije.
Ne bi smjeli preskočiti poznatog, ali preminulog gastronomada, Amerikanca Anthony Bourdaina, koji je obilazio svijet u potrazi za originalnim i neobičnim jelima određenih regija. Bio je i u Hrvatskoj.
Naravno, ne možemo preskočiti ni Jamie Olivera - Golog kuhara , stalno prisutnog na TV
ekranima sa svojim atraktivnim receptima, kao i sa njegovim putovanjima raznim zemljama.
Jamie je protivnik brze gotove hrane i njegovi recepti su na bazi zdravih i svježih namirnica.
Napisao je i nekoliko knjiga, kao “Jamie’s 30 minutes meal”, prodane u nekoliko milijuna primjeraka.
Jedno relativno novo lice, je jedan od najboljih kuhara današnjice Englez Gordon Ramsay,koji je skupio 14 Michelinovih zvijezda. Često se javlja iz raznih dijelova svijeta sa raznim atraktivnim receptima.
Nedavno je bio u Istri, gdje je između ostalog radio istarski brudet.
Od svjetskih kuharskih celebrities, ne bi smjela izostaviti Lidiju Bastijanic, rođene u Puli. Ona je kuharska zvijezda u Americi gdje ima svoje restorane i nastupe na TV-u. Piše knjige o gastronomiji, ali promovirajući talijansku kuhinju i talijanska vina.

Od naših kuharskih majstora, ne bi trebalo izostaviti Tomeka Špičeka, jednog od naših najpoznatijih kuhara, koji se je proslavio kulinarskim showovima, koji su također proslavili proslavili ne manje poznate, Ivana Pažanina, Matu Jankovića, preminulog Andreja Barbierija, a i niz drugih uspješnih i poznatih kuhara

U svijetu ima bezbroj poznatih i ukusnih nacionalnih kuhinja, od koji su nam neke poznate, a neke otkrivamo.

Čak i jedna mala Hrvatska, bogata je raznim vrstama jela, vezanih za određeno područje kao Zagorje, Međimurje, Dalmacija pa i Zagreb

Jela koja se kuhaju ili su se kuhala u Zagrebu, spadaju u Purgerski Jelovnik.
Naravno, širenjem broja stanovnika grada, dolaze i drugi razni jelovnici.
Stara jela ostaju u purgerskom jelovniku.

Naziv purger dolazi od njemačke riječi Burger-građanin i odnosi se na sve stanovnike nekog grada, čiji preci u gradu žive nekoliko generacija. Ipak, pretežno koristi se za građane Zagreba i to posprdno.

Grad je u svojoj povijesti, bio podijeljen na Kaptol s klerom i Gradec sa obrtnicima, poslovnim ljudima zvanim purgerima. Okolinu grada nastanjivali su kmetovi.

Da bi danas imali pravo na naziv purgera, morate imati bar 5 generacija predaka rođenih u Zagrebu.
Pokušava se to malo ublažiti, pa se kaže, ako razumijete navedeno,a rođeni ste u Zagrebu, možete pretendirati na naziv purgera.

“Kupila sam pol kile mlevenog meseka, paradajz iputericu za šalatu, grincajg za ajngemahtes jer ga više imam rad neg ajnpren juhu.
Natrpala sam pun ceker špeceraja, za obed i za fruštik.
V birtiji poleg placa lokalni luftinšpektori pili su gemišt.
Jedan mi je čak i hofiral, a na kraju me pozdravil sa servus milostiva. Bedak.
Ispred zgrade bedinerica je klofala tepih na kloferštangi kraj vešeraja.
Ušla sam u haustor i primila se za gelender jer mi je već bilo dost šalabajzanja s punim cekerom.
U stanu sam najprije ušla u badecimer i oprala ruke.
Zatvorila sam i obrliht jer je bil propuh.
Presvukla sam se i metnula regenmantl na aufinger.
Obukla sam šlafrok jer mi je tak komotnije.
Bil je strgan pa sam ga priheftala sa zihericom.
Izvadila sam veš iz vešmašine i obesila na štrik.
Kad sam sve skuhala, počistila i zgotovila bil je već mrak.
Metnula sam si viklere, navinula vekericu i metnula ju na šrajptiš.
Prek glave sam navukla novi šlifer i tuhicu, ugasila svetlo i prešla spat.”


PURGERSKI JELOVNIK iliti jelovnik starog Zagreba

/uz nekoliko amaterskih uradaka/

Ajnpren juha
/ juha od zaprženog brašna. Juha na kojoj smo odrasli/

Grenadir Marš
/Jelo od krumpira i tijesta, koje se je kuhalo za Austrougarsku vojsku, a kasnije ga je prihvatila i domaća kuhinja/



Krpice sa zeljem /Krautfleckerl
/Austrijsko jelo, koje se još poslužuje u Austriji, a iako rijetko, može se naći i kod nas./



Čušpajz
/Zuspeise - prilog jelu od povrća/

Faširanci
/odresci od mljevenog mesa/



Vajnšato
//Umak od jaja vina i šećera, kojim se prelijevaju palačinke/

Šnenokle
/Austrijska slastica, od žličnjaka kuhanih u mlijeku i vanili kreme.Nije poznato samo u Zagrebu.U Dalmaciji poznato kao Paradižot./



Ajngemahtec
/Njemački Eingemachtes. Bogata juha od piletine i povrća/



Cvečnknedle
/Njemački Zwetschgenknodel. Okruglice od krumpirova tijesta sa šljivama/



Kram Pogačice
/Čvarkuše. Pogačice od dizanog tijesta sa čvarcima/



Kajzeršmarn
/Omiljeno jelo austrougarskog cara Franje Josipa. To je carski drobljenac, načinjen od brašna/griza mlijeka, jaja i šećera./

Šufnudle
/Nudli ili luleki od krumpirovog tijesta. jedu se slani i slatki/

Tačkrli
/Kuhano tijesto punjeno marmeladom od šljiva, u malim jastučićima/

Rahmstrudel
/Savijača sa vrhnjem/

Itd.

Oznake: kuhanje


- 18:14 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2022 (3)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (3)
Prosinac 2021 (3)
Studeni 2021 (1)
Listopad 2021 (3)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (3)
Lipanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (3)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (2)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi