Planeta Zemlja

31.10.2021., nedjelja

LJEPOTA U NAŠEM OKU

Ljepota u našem oku


Svi žele biti lijepi ili barem dobro izgledati, jer se onda osjećaju bolje.
Odnosi se to na žene ali i na muškarce , a neovisno o tome koliko imaju godina.
Što znači biti lijep?
To je subjektivno iskustvo, koje nastaje u našem oku, a koje koje je često vezano uz modu vremena u kojem živimo.

Važno je roditi se u pravo vrijeme i na pravom mjestu i biti u trendu.

Sjećam se jedne prelijepe vitke mlade djevojke, nakon drugog svjetskog rata koja bi u nekom drugom vremenu napravila dar mar na modnoj sceni, ali se je pojavila u krivo vrijeme. Nakon rata svi smo bili pothranjeni, pa je pojam ljepote bio usmjeren na punašnije žene, a lijepu vitku djevojka zvali su štrklja.

Išlo je to tako daleko da se je za nešto odlično /danas super/ govorilo , kakva mast.

Od tada je prošlo vremena i vremena, a ideal ljepote se mijenja.

Svjedoci smo promjena gotovo svake dekade.

Imamo pojam ljepote vezan na izrazito vitke žene, kao što je bila moda 60 tih prošlog stoljeća vezan uz Twiggy look, pa danas do punijih žena kao sestre Kardashian.

Nije čudo da je estetska kirurgija postala izrazito popularna Uz to i niz ostalih pomagala, a uz uslov punog novčanika, gotovo svaka žena može biti ljepotica ili barem interesantna.
Lijepih ljudi uvijek je bilo, ima ih, i uvijek će ih biti
Kako se danas ideal ljepote stalno mijenja, isto je bilo i kroz povijest


Stari Egipćani su preferirali, visoke i vitke ljude. Muškarci i žene bojali su
oči crnilom.

Stari Grci su voljeli punije žene, kao i renesansa.
Međutim ima ljepota koje su bezvremenske.

Naravno da nije moguće pisati o svim ljepoticama koje su ostavile svoj trag.

Zato u nastavku, gledano isključivo kroz moje oči, evo meni, nekoliko bezvremenski lijepih žena:

Daleka povijest.

1370 g. pr. Kr. rođena je Nefertiti, žena Egipatskog faraona Eknatona.
Smatrana je jednom od najljepših žena na svijetu.



/foto Wikipedia/


U mom životnom vijeku.

Ava Gardner, filmska glumica rođena u Americi 1922 g., a umrla u Engleskoj 1990.
Poznatiji filmovi “ Snjegovi Kilimanjara, Bosonoga Kontesa” i dr.



/foto Wikipedia/


Joan Collins, filmska glumica i spisateljica rođena u Engleskoj. Nama poznata kao Alexis u seriji Dinastija.
Glumila u nizu filmova, a nedavno je imala promociju svoje najnovije knjige u Londonu.
Daje dojam lijepe sredovječne žene iako ima 88 g.
Nedavno je nedjeljno izdanje naših renomiranih dnevnih novina, posvetilo čak 2 pune stranice glumici.



/foto Wikipedia/


Meni, najljepša žena današnjice je Angelina Jolie, filmska glumica, mirotvorka i majka 6 djece, kako vlastite, tako i posvojene.
Glumila je u nizu filmova.


- 21:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.10.2021., utorak

BAKA IMA ROĐENDAN

Baka gasi svjećice na torti









Baka ima danas rođendan.
Ona je Vaga i SVIM VAGAMA ČESTITA ROĐENDAN.

Baka je dobila prvu rođendanska tortu u životu.

Ona je iz obitelji gdje se nisu slavili rođendani nego imendani, a povezani sa katoličkim svecima.
Kada je baka imala svoju obitelj, to se je na neki način nastavilo, a ona je, pogrešno, izbjegavala rođendane.

Ali, to se je promijenilo. Došle su godine kada se na njih mora drugačije gledati.
Godine, do neke granice, postaju privilegija i zaslužuju rođendansku proslavu.
Baka je rođendan proslavila u najužem krugu obitelji ,te je ugasila svoje dvije svjećice. Kakva je to blagodat. Tko bi mogao ugasiti 87 svjećica. Moglo bi doći i do požara.

Nažalost, unuci nisu bili prisutni.
Oni su, a gdje drugdje nego u Njemačkoj i Danskoj.

Primila je i jedan dragocjeni poklon.
Dobila je u bočici pijesak sa plaže svojeg neprežaljenog otoka.
Ona više ne može na more.




Prvo spominjanje rođendana dolazi od starih Egipćana, a od kojih su to preuzeli stari Grci.

Stari Grci su prinosili Artemidi kolače sa svjećicama.

Kršćani su proslave rođendana smatrali poganskim običajem, iako od IV st., slave rođendan Krista.

Moderne proslave rođendana sa tortama i svjećicama dolaze iz Njemačke



Oznake: rođendan


- 09:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

07.10.2021., četvrtak

Kuhanje naše svagdanje


Kuhanje je IN
Otvarajući TV naići ćemo na niz kanala sa kuhanjem.

Renomirani kuhari postaju internacionalne zvijezde, gotovo kao filmske zvijezde.
Očito je da se iza svega kriju i veliki profiti.
Kuhanje je jedna kreativna djelatnost, koja daje mogućnost kuharima, da naprave ukusno jelo, a dajući maha i svojoj imaginaciji.

Susrećemo se sa poznatim imenima te profesije.
Ne bi smjeli preskočiti poznatog, ali preminulog gastronomada, Amerikanca Anthony Bourdaina, koji je obilazio svijet u potrazi za originalnim i neobičnim jelima određenih regija. Bio je i u Hrvatskoj.
Naravno, ne možemo preskočiti ni Jamie Olivera - Golog kuhara , stalno prisutnog na TV
ekranima sa svojim atraktivnim receptima, kao i sa njegovim putovanjima raznim zemljama.
Jamie je protivnik brze gotove hrane i njegovi recepti su na bazi zdravih i svježih namirnica.
Napisao je i nekoliko knjiga, kao “Jamie’s 30 minutes meal”, prodane u nekoliko milijuna primjeraka.
Jedno relativno novo lice, je jedan od najboljih kuhara današnjice Englez Gordon Ramsay,koji je skupio 14 Michelinovih zvijezda. Često se javlja iz raznih dijelova svijeta sa raznim atraktivnim receptima.
Nedavno je bio u Istri, gdje je između ostalog radio istarski brudet.
Od svjetskih kuharskih celebrities, ne bi smjela izostaviti Lidiju Bastijanic, rođene u Puli. Ona je kuharska zvijezda u Americi gdje ima svoje restorane i nastupe na TV-u. Piše knjige o gastronomiji, ali promovirajući talijansku kuhinju i talijanska vina.

Od naših kuharskih majstora, ne bi trebalo izostaviti Tomeka Špičeka, jednog od naših najpoznatijih kuhara, koji se je proslavio kulinarskim showovima, koji su također proslavili proslavili ne manje poznate, Ivana Pažanina, Matu Jankovića, preminulog Andreja Barbierija, a i niz drugih uspješnih i poznatih kuhara

U svijetu ima bezbroj poznatih i ukusnih nacionalnih kuhinja, od koji su nam neke poznate, a neke otkrivamo.

Čak i jedna mala Hrvatska, bogata je raznim vrstama jela, vezanih za određeno područje kao Zagorje, Međimurje, Dalmacija pa i Zagreb

Jela koja se kuhaju ili su se kuhala u Zagrebu, spadaju u Purgerski Jelovnik.
Naravno, širenjem broja stanovnika grada, dolaze i drugi razni jelovnici.
Stara jela ostaju u purgerskom jelovniku.

Naziv purger dolazi od njemačke riječi Burger-građanin i odnosi se na sve stanovnike nekog grada, čiji preci u gradu žive nekoliko generacija. Ipak, pretežno koristi se za građane Zagreba i to posprdno.

Grad je u svojoj povijesti, bio podijeljen na Kaptol s klerom i Gradec sa obrtnicima, poslovnim ljudima zvanim purgerima. Okolinu grada nastanjivali su kmetovi.

Da bi danas imali pravo na naziv purgera, morate imati bar 5 generacija predaka rođenih u Zagrebu.
Pokušava se to malo ublažiti, pa se kaže, ako razumijete navedeno,a rođeni ste u Zagrebu, možete pretendirati na naziv purgera.

“Kupila sam pol kile mlevenog meseka, paradajz iputericu za šalatu, grincajg za ajngemahtes jer ga više imam rad neg ajnpren juhu.
Natrpala sam pun ceker špeceraja, za obed i za fruštik.
V birtiji poleg placa lokalni luftinšpektori pili su gemišt.
Jedan mi je čak i hofiral, a na kraju me pozdravil sa servus milostiva. Bedak.
Ispred zgrade bedinerica je klofala tepih na kloferštangi kraj vešeraja.
Ušla sam u haustor i primila se za gelender jer mi je već bilo dost šalabajzanja s punim cekerom.
U stanu sam najprije ušla u badecimer i oprala ruke.
Zatvorila sam i obrliht jer je bil propuh.
Presvukla sam se i metnula regenmantl na aufinger.
Obukla sam šlafrok jer mi je tak komotnije.
Bil je strgan pa sam ga priheftala sa zihericom.
Izvadila sam veš iz vešmašine i obesila na štrik.
Kad sam sve skuhala, počistila i zgotovila bil je već mrak.
Metnula sam si viklere, navinula vekericu i metnula ju na šrajptiš.
Prek glave sam navukla novi šlifer i tuhicu, ugasila svetlo i prešla spat.”


PURGERSKI JELOVNIK iliti jelovnik starog Zagreba

/uz nekoliko amaterskih uradaka/

Ajnpren juha
/ juha od zaprženog brašna. Juha na kojoj smo odrasli/

Grenadir Marš
/Jelo od krumpira i tijesta, koje se je kuhalo za Austrougarsku vojsku, a kasnije ga je prihvatila i domaća kuhinja/



Krpice sa zeljem /Krautfleckerl
/Austrijsko jelo, koje se još poslužuje u Austriji, a iako rijetko, može se naći i kod nas./



Čušpajz
/Zuspeise - prilog jelu od povrća/

Faširanci
/odresci od mljevenog mesa/



Vajnšato
//Umak od jaja vina i šećera, kojim se prelijevaju palačinke/

Šnenokle
/Austrijska slastica, od žličnjaka kuhanih u mlijeku i vanili kreme.Nije poznato samo u Zagrebu.U Dalmaciji poznato kao Paradižot./



Ajngemahtec
/Njemački Eingemachtes. Bogata juha od piletine i povrća/



Cvečnknedle
/Njemački Zwetschgenknodel. Okruglice od krumpirova tijesta sa šljivama/



Kram Pogačice
/Čvarkuše. Pogačice od dizanog tijesta sa čvarcima/



Kajzeršmarn
/Omiljeno jelo austrougarskog cara Franje Josipa. To je carski drobljenac, načinjen od brašna/griza mlijeka, jaja i šećera./

Šufnudle
/Nudli ili luleki od krumpirovog tijesta. jedu se slani i slatki/

Tačkrli
/Kuhano tijesto punjeno marmeladom od šljiva, u malim jastučićima/

Rahmstrudel
/Savijača sa vrhnjem/

Itd.

Oznake: kuhanje


- 18:14 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2022 (3)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (3)
Prosinac 2021 (3)
Studeni 2021 (1)
Listopad 2021 (3)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (3)
Lipanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (3)
Veljača 2021 (2)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (2)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi