Diseminacija _ eTwinning projekt_Kemija hrane/Food chemistry
Naš e Twinning projekt "Kemija hrane/Food chemistry" bliži se kraju. Provedene su sve planirane aktivnosti. Da se podsjetimo projekt su osmislile Gordana Pešić iz Hemijsko-tehnološke škole Beograd i Šeherzada Šaini Talić iz SŠ Petrinja.
Partneri u eTwinning projektu_ Kemija hrane/Food chemistry:
1. Antonina Marković, A=>2=0 H:>;0 ">@82>X5 . 8;>X528[", @C?0Z, !@18X0
2. Jelena Tanasković, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
3. Gordana Pešić, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
4. Marija Rakić-Ljubomirović, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
5. Đurđica Patafta, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
6. Martina Čiček, Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb, Hrvatska
7. Lidija Žišković, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
8. Irena Škarica Milek, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
9. Martina Ceglec, XI. gimnazija, Zagreb, Hrvatska
10. Marijana Radić, Srednja Škola Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska
11. Jasmina Cvetnić, Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
12. Šeherzada Šaini Talić, Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
Prema Zakonu o hrani: « hrana je svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je da ga ljudi konzumiraju ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Procesima metabolizma u organizmu doprinosu očuvanja homeostaze. Ovim projektom želimo istražiti i objasniti kemijske sastojke hrane. Razumjeti ulogu sastojaka hrane i enzima u metabolizmu hranjivih tvari, dobivanja energije u stanici i omogućavanje života. Prepoznati i predstaviti skupine sastojaka hrane koji predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka. Opisati promjene na sastojcima tijekom prerade i čuvanja hrane.
Nakon provedenih početnih aktivnosti postavljanje kurikuluma, suglasnosti roditelja, Sigurnost na internetu , Zaštita autorskh prava kao i izbor LOGA, Proveli smo niz aktivnosti i radionica sa ciljevina:
. Objasniti kemijsku građu, svojstva sastojaka hrane, promjene na sastojcima u procesima pripreme, konzerviranja čuvanja i uporabe hrane
. Poznavati skupine dodataka hrani i sastojke hrane koji predstavljaju opasnosti za zdravlje čovjeka
. Objasniti metabolizam hranjivih tvari i dobivanje energije
. Laboratorijskim metodama kemijske analize dokazati, izolirati i proučiti kemijsku građu sastojaka hrane radi razumijevanja promjena na sastojcima tijekom prerade i čuvanja
. Prepoznati skupine sastojaka hrane koji predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka
- Steći vještine u primjeni novih digitalnih alata.
- Usvojiti etape istraživačkog rada.
.Radove smo objedili u nekoliko finalnih proizvoda. Pogledajte na poveznicama:
OBILJEŽAVANJE DATUMA
VITAMINI
Zahvaljujemo se svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali i doprinjeli razvoju i kreativnosti ovog projekta. 

Šeherzada Šaini Talić
Diseminacija _ eTwinning projekt_Pričamo o vodi
Naš e Twinning projekt "Pričamo o vodi " bliži se kraju. Provedene su sve planirane aktivnosti. Da se podsjetimo projekt su osmislile Elvira Huskić Hadžić iz JU Mješovite srednje saobraćajne škole Tuzla, Bosna i Hercegovina i Šeherzada Šaini Talić iz SŠ Petrinja.
Škole uključene u eTwinning projekt Hranom do zdravlja:
• U „Sveti Kiril i Metodij“ Skopje, Sjeverna Makedonija
• OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod, Hrvatska
• Osnovna škola Ljudevita Gaja, Zaprešić, Hrvatska
• Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb, Hrvatska
• Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
• XI. gimnazija, Zagreb, Hrvatska
• Srednja Škola Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska
• JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, Bosna i Hercegovina
• Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
Projektom smo željeli osvijestiti našu odgovornost spram vode, istraživanjem njenih svojstava, uloge, razumijevanjem njenih transformacije kruženjem u prirodi te koliko je voda važan resurs za život i uopće budućnost. Mnoge zemlje svijeta svakodnevno se susreću s nedostatkom ili lošom kvalitetom vode za piće. Stoga je cilj prihvatiti važnost osobne odgovornosti i djelovanja za održivi razvoj te povezati očuvanje okoliša s očuvanjem vlastitog zdravlja.
Nakon provedenih početnih aktivnosti postavljanje kurikuluma, suglasnosti roditelja, Sigurnost na internetu , Zaštita autorskh prava kao i izbor LOGA, Proveli smo niz aktivnosti i radionica sa ciljem promocije i edukacije o važnosti vode i održivog odnosa spram resursima opženito , posebice vode, suradnja učenika i mentora na platformi i razvoj digitalnih kompeticija učenika.Radove smo objedili u nekoliko finalnih proizvoda.
Pogledajte na poveznicama:
O VODI
Izložba fotografija_VODA U FOKUSU
SURADNJA I SASTANCI
ANALIZE VODE
UČENIČKO PREDSTAVLJANJE AKTIVNOSTI
WAKELET
Zahvaljujemo se svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali i doprinjeli razvoju i kreativnosti ovog projekta. sretanwave
Šeherzada Šaini Talić
Učeničko predstavljanje aktivnosti u eTwinning projektima
Na eTwinning platformi 5.06.2025. sa početkom u 18:30 učenici uključeni u projekt Kemija hrane/Food chemistry predstavili su jednu od provedenih aktivnosti po izboru.
NASLOV AKTIVNOSTI ŠKOLA UČENIK/CA
-Izložba začina_ Srednja škola Petrinja, Petrinja; Hrvatska _ Maca Pemper, 3.d
-Tea time for e Twinning, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska, Nikola Gvozdenović i Tereza Đurić 6.r
-Čajanka_Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska_Manuela Palaić, 2.d
-Kemijski sastojsci u plodu žira , OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, Hrvastka, Greta Drakšić i Elena Kiseljak
-Svjetski dan jaja_ Srednja škola Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska:_Karmen Đorđević,2.f
-OgledI iz laboratorije_ Hemijsko - prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija _Andrea K. i Radomir B.
-Istraživčki radovi učenika- Namirnice kao dio istaživačkog rada (OŠ Augusta Šenoe, Zagreb)
Zahvaljujemo učenicima i mentorima 
