Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrinjaglobe

Marketing

Diseminacija _ eTwinning projekt_Kemija hrane/Food chemistry

Naš e Twinning projekt "Kemija hrane/Food chemistry" bliži se kraju. Provedene su sve planirane aktivnosti. Da se podsjetimo projekt su osmislile Gordana Pešić iz Hemijsko-tehnološke škole Beograd i Šeherzada Šaini Talić iz SŠ Petrinja.
Partneri u eTwinning projektu_ Kemija hrane/Food chemistry:

1. Antonina Marković, A=>2=0 H:>;0 ">@82>X5 . 8;>X528[", @C?0Z, !@18X0
2. Jelena Tanasković, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
3. Gordana Pešić, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
4. Marija Rakić-Ljubomirović, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Srbija
5. Đurđica Patafta, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
6. Martina Čiček, Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb, Hrvatska
7. Lidija Žišković, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
8. Irena Škarica Milek, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Hrvatska
9. Martina Ceglec, XI. gimnazija, Zagreb, Hrvatska
10. Marijana Radić, Srednja Škola Vrbovec, Vrbovec, Hrvatska
11. Jasmina Cvetnić, Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
12. Šeherzada Šaini Talić, Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska

Prema Zakonu o hrani: « hrana je svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je da ga ljudi konzumiraju ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Procesima metabolizma u organizmu doprinosu očuvanja homeostaze. Ovim projektom želimo istražiti i objasniti kemijske sastojke hrane. Razumjeti ulogu sastojaka hrane i enzima u metabolizmu hranjivih tvari, dobivanja energije u stanici i omogućavanje života. Prepoznati i predstaviti skupine sastojaka hrane koji predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka. Opisati promjene na sastojcima tijekom prerade i čuvanja hrane.

Nakon provedenih početnih aktivnosti postavljanje kurikuluma, suglasnosti roditelja, Sigurnost na internetu , Zaštita autorskh prava kao i izbor LOGA, Proveli smo niz aktivnosti i radionica sa ciljevina:

. Objasniti kemijsku građu, svojstva sastojaka hrane, promjene na sastojcima u procesima pripreme, konzerviranja čuvanja i uporabe hrane
. Poznavati skupine dodataka hrani i sastojke hrane koji predstavljaju opasnosti za zdravlje čovjeka
. Objasniti metabolizam hranjivih tvari i dobivanje energije
. Laboratorijskim metodama kemijske analize dokazati, izolirati i proučiti kemijsku građu sastojaka hrane radi razumijevanja promjena na sastojcima tijekom prerade i čuvanja
. Prepoznati skupine sastojaka hrane koji predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka
- Steći vještine u primjeni novih digitalnih alata.
- Usvojiti etape istraživačkog rada.

.Radove smo objedili u nekoliko finalnih proizvoda. Pogledajte na poveznicama:

OBILJEŽAVANJE DATUMA
VITAMINI


Zahvaljujemo se svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali i doprinjeli razvoju i kreativnosti ovog projekta. sretanmah

Šeherzada Šaini Talić

Post je objavljen 27.06.2025. u 14:10 sati.