Prihvaćen eTwinning projekt_ Kemija hrane/Food chemistry
Prema Zakonu o hrani: « hrana je svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je da ga ljudi konzumiraju ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Procesima metabolizma u organizmu doprinosu očuvanja homeostaze.
Ovim projektom želimo istražiti i objasniti kemijske sastojke hrane. Razumjeti ulogu sastojaka hrane i enzima u metabolizmu hranjivih tvari, dobivanja energije u stanici i omogućavanje života. Prepoznati i predstaviti skupine sastojaka hrane koji predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka. Opisati promjene na sastojcima tijekom prerade i čuvanja hrane.
Osnivači projekta:
Gordana Pešić_ Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd, Serbia
Šeherzada Šaini Talić_ Srednja škola Petrinja, Petrinja, Hrvatska
ETwinning projekt _Kemija hrane /Food chemistry
Nadamo se da će ovaj međunarodni projekt imati veliki interes među učenicima i nastavnicima.
Prihvaćen novi eTwinning projekt_ Pričamo o vodi /We are talking about water
Voda je u nama i svuda oko nas, možemo reći da je izvor života. Ipak, svjedočimo mnogim onečišćenjima vode.
Ovim projektom želimo osvijestiti svoju odgovornost spram vode. Znati ulogu vode u organizmu, razumjeti njene transformacije kruženjem u prirodi te koliko je voda važan resurs za život i uopće budućnost.
Mnoge zemlje svijeta svakodnevno se susreću s nedostatkom vode za piće. Loša kvaliteta pitke vode uzrok je brojnih bolesti. Jako je važno razviti svijest kod učenika o važnosti očuvanja pitke vode i za buduće naraštaje, racionalnim korištenjem resursa i odgovornim odnosom spram okoliša. Procijeniti važnost osobne odgovornosti i djelovanja za održivi razvoj. Povezati očuvanje okoliša s očuvanjem vlastitog zdravlja.
Pričamo o vodi
Osnivači projekta:
Elvira Huskić Hadžić, JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, Bosna i Hercegovina
Šeherzada Šaini Talić, Srednja škola Petrinja, Hrvatska
Šeherzada Šaini Talić