Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača
16.09.2022. se obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača
Na satu smo razgovarali o značaju ozona za život na našoj planeti.
-Njegovim razrjeđivanjem dolazi do većeg prodora toplih UV zraka, a time se povećava utjecaj i na globalno zagrijavanje, naravno zajedno sa drugim čimbenicima kao što su porast CO2,metana, dušičnih oksida, te klorofluorougljikovodicima.
-Nastanku stratosferskog ali i troposferskog ozona te utjecaju na zdravlje.
Poster je izradila učenica Petra Pavičić , učenica 2a razreda
Poster
Da ne bi ostalo sve samo na riječima odlučili smo se za akciju sadnje stabla. u sklopu eTwinning projekta _Živimo održivo.
Ovom našom akcijom smo htjeli istaknuti i osvijestiti vrijednost stabala naročito u gradovima jer pružaju hlad, filtriraju zrak i staništa su mnogim organizmima, no ono što je jako važno istaknuti jeste da ublažavaju efekt „staklenika atmosfere“ vezivanjem ugljika te obogaćuju okoliš kisikom.
Svaka sadnja stabala jeste unapređivanje čovjekova okoliša, te svakako pozivamo i ostale da nam se pridruže.
Dobrovoljnim prilozima učenika i djelatnika SŠ Petrinja, sakupili smo 400 kn za kupnju sadnicu lipe.
Sadnicu smo posadili uz dozvolu u dvorištu OŠ Mate Lovraka, naših dragih domaćina.
Poster
Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane
Obilježava se od 29.10.2020. kada je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom, kod kuće, na poslu, u školi ili u restoranu. Aktivnosti se provode pod sloganom „Pojedi, podijeli. Hrana nije otpad“.
Istraživanje o bacanju hrane u EU i Hrvatskoj
- U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane. Procjenjuje se da vrijednost otpada od hrane u EU-u iznosi 143 milijarde eura.
- Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj svaki stanovnik u prosjeku je bacio71 kg hrane, pri čemu je najviše otpada (53 %) nastalo u kućanstvima.
- Europska komisija procjenjuje da gotovo 10 % otpada od hrane nastane zbog nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani.
- Kao najčešći razlog bacanja hrane navedeni su prevelika količina kupljene i pripremljene hrane.
- Više od trećine kućanstava (39 %) nikada ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka.
Pogledali smo animirani film na ovu temu kojega možete pogledati na poveznici:
Pojedi podjeli, hrana nije otpad
Europska je komisija tom prigodom objavila savjete za potrošače u obliku letaka:
1. Pravilno čuvajte hranu
2. Informirajte se o datumima
3. Planirajte obroke
Razgovarali smo o problemu bacanja hrane te se smo odlučili se uključiti u ovu hvale vrijednu akciju te dijeliti i osmišljavati i naše prigodne materijale sa savjetima kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu.
Radove učenika možete pogledati na poveznici:
Hrana nije otpad_učenički materijali
Šeherzada Šaini Talić
15.10.2022. u 20:37 | 0 Komentara | Print | # | ^