22

srijeda

veljača

2017

Točno na pola puta... bakica!

Točno na pola puta,dok sam se vračala doma, po sredini parka, uskom betonskom stazom, išla je ona, bakica.

Zapucala ona tako, vidi se nesigurnim korakom. A opet, uporno, kao da se vrača svojim poznatim seoskim prašnjavim putem iz polja. Zastala je kraj mene.

Nakon što je poravnala maramu I jednim krajem obrisala lagani znoj sa naboranog čela, pokazuje mi praznu krpenu torbu. A onda počne priču kako je nabrala svega, zrele pome, malo starije paprike, dvi tikvice, sve kaže za sataraš.. a onda mi, radosno pokaže, ispod krpe koju je samo ona vidila, I dvi jabuke, pomalo trule.
Nema veze, kaže, izdržat će dok dođe doma, sve raspremi.i.sjedne da odmori sa svojin starin. I još me nudi, uzmi kaže, ja ću sutra opet.

Usput mi stade slabašnim I drhtavim glasom pričati kako su one cure najviše volile u tete Pere, tu priko zida čupati mlade ruže, pa se njima kitile I mirisale. Kaže mi da idem za njom, odmah tu, di je onaj niski zid, onaj na kojemu uvik leži jedna sjajna, siva mačka…ubrat će i meni, draga san joj, kaže, pokušava mi dotaknuti obraze, neman nijednu boru, lice ko u mladice, kaže…

Nakon par nesigurnih koraka, dođosmo do zida kojega naravno nema, ni mačke nema, ni ruža, a ona ne zna kuda dalje. Nekako je nagovorih da se vratimo, a ona se na moje čudenje, nije bunila, nego mirno I krotko, čak pomalo I uplašeno, krenila je usporedo sa mnom.

Vratile smo se u park. Sjele smo na istu onu klupu,. Pogleda tada ona na pijesak u kojem su se igrale dvije djevojčice, I kaže, kako je vrijeme da se ide kući.. mogli bi je vikat…

U to, sa jedne od staza, blago uznemirena, prema nama ide mlađa žena, njena kćerka, sretna što ju je napokon našla. Žena mi se, sva usplahirena ispričava I zahvaljuje, I objasni da su od liječnika, da ju je ostavila na klupi tek na pet minuta, dok je svratila do apoteke, tu na kraju moje ulice..

Pozdravile smo se. A bakica iz svoje torbe, ispod krpe, izvadi par šljiva, koje je samo ona vidila, I kaže mi “uzmi ‘ćerce za puta, da ti ne padne šećer”

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.