štogod možemo pojedemo, a ostatak prodamo na vašaru u BABINOJ GREDI   cijene kn/kg 10. veljače   krave 9-12    bikovi 15    tele m. 30    tele ž. 27    krmače 10   odojci 22    tovljenici 14    kukuruz 0,8
Opis bloga

Blog jednog paora, ne samo u srcu i duši, nego i po zanimanju.

Više o meni na osobnim stranicama...

MAIL



FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.

Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.

Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.

Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!

Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.

Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.

Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.

Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!

Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!

06.listopada 2005.
 

27.06.2007., srijeda

UMRO AKADEMIK MILAN MACELJSKI

Pročitajte više...



Akademik Milan Maceljski, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je jučer u Zagrebu, priopćila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.


Milan Maceljski rodio se godine 1925. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te Poljoprivredni fakultet.

Od godine 1961. radio je na nekadašnjemu Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, najprije kao honorarni asistent, a zatim kao redoviti asistent iz poljoprivredne entomologije. Doktorirao je godine 1963., za docenta je biran 1964., za izvanrednog profesora 1969., a za redovitog profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu godine 1974.


Na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi predavao je nekoliko predmeta iz područja entomologije i zaštite bilja. Bavio se entomologijom fitofarmacijom, aplikacijom pesticida, integriranom zaštitom bilja od štetnika i ekološkom zaštitom bilja.

Maceljski je bio glavni urednik i član uređivačkih odbora mnogih znanstvenih i stručnih časopisa. Od 1978. do 1985. bio je direktor Instituta za zaštitu bilja, od 1985. do 1987. dekan Agronomskog fakulteta, a od 1988. do umirovljenja godine 1993. predstojnik Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Bio je dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i dopisni član Academie dei Georgofili u Firenci.

Objavio je 65 znanstvenih radova, 104 znanstvena priopćenja i stručna rada, oko 680 stručnih i stručno-popularnih radova u mnogim časopisima, a sam i u koautorstvu napisao je 25 knjiga i sveučilišnih skripata.

Bio je glavni istraživač nekoliko znanstvenih projekata koje je odobrila Vlada SAD-a, za što je primio posebno priznanje američkoga Ministarstva poljoprivrede.

Dobitnik je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu biotehničkih znanosti godine 1997.

business.hr




Ja bih samo dodao da je otišao i veliki čovjek, zaljubljenik u svoj posao, pomoć i oslonac paorima u sferi zaštite bilja (pa i širje). Nikad ga nisam imao prilike osobno upoznati, ali iz brojnih tv nastupa, stručnih članaka iz raznih agročasopisa, priručnih i popularnih skripti i ostale stručne litarature sve do akademske razine, vidio sam koja se silna energija, znanje i entuzijazam krije u tom čovjeku.

Volio sam gledati i slušati dr. Maceljskog.

Još dugo ću nailaziti na njegovo ime tražeći raznu stručnu pomoć i uvijek ću se rado sjetiti dragog mi čovjeka.

Neka mu i nebeska polja budu blago i raskoš kao i ova zemaljska kojima je kročio svom svojom ljudskom veličinom.

Hvala ti Milane

- 19:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.06.2007., utorak

On click

Samo 2 % domaće proizvodnje završi na tanjurima turista
Ovogodišnja akcija «MARE CROATICUM» traje od 9.-16. lipnja u dalmatinskim županijama i predstavlja revitalizaciju manifestacije započete prije 13 godina. Bjelovarsko-bilogorska županija predstavlja svoje gospodarstvene potencijale s naglaskom na eko proizvode: med, sireve i dr.

Manifestacija ima gospodarstveni predznak. Namjera je povezati kontinentalnu i primorsku Hrvatsku i turistima na obali ponuditi naše proizvode. Samo 2 % domaće proizvodnje završi na tanjurima turista, a to se ovom manifestacijom nastoji promijeniti. Na drugoj strani poljoprivrednici imaju velikih problema sa plasmanom svojih proizvoda i mnogi odustaju od poljoprivredne proizvodnje. Mi smo županija sa najrazvijenijim pčelarstvom i mliječnim govedarstvom, tako da bi se moglo reći da kod nas «teče med i mlijeko». Problem je kako plasirati viškove.

Članovi udruga «Ekokultura«, «Bil sir», pčelarske i vinogradarske udruge i zadruge ponudili su svoje proizvode na oduševljenje kako domaćina tako i turista.


Mići Kolaru iz Silaša netko pretanjurao dva jutra soje

“Nisam bio na njivi tjedan dana i kada sam je prije nekoliko dana obišao, imao sam što vidjeti, netko mi je pretanjurao oko dva jutra soje!” ispričao je našoj ekipi Mićo Kolar iz Silaša, sela nadomak Korođa, koji je cijeli slučaj odmah prijavio i policiji. “Pitali su me na koga sumnjam, ali ne znam što bih im rekao. Nisam se ni sa kim zavađao i zamjerao. Ne znam tko mi je to mogao napraviti i zašto?” kaže Mićo, ali ipak ističe kako je nekih manjih trzavica imao s nekima od svojih sumještana kada je prije dvije godine osnovao ogranak HSLS-a u mjestu u kojem od 600-tinjak stanovnika živi samo dvadesetak Hrvata, a ostalo su pripadnici srpske nacionalnosti. “Iako ne mogu ni u koga uprijeti prstom, ali mislim da je to možda pokušaj da me se malo zaplaši, ipak se bliže izbori”, misli Mićo koji u cijeloj priči ipak naglasak stavlja na štetu koju je pretrpio, a misli da je riječ o oko 6.000 kuna.
“S te bih površine skinuo 40 - 50 metara soje, a metar se naplaćuje oko 120 kuna”, pojašnjava Kolar čija je soja, kaže, bila odlična, dobro je napredovala, a posijao ju je kako bi mu poslužila za stočnu hranu jer drži 35 krava i junadi.
“Još mi je ostalo kukuruza i ječma za hranu stoke”, kaže Kolar koji se poljoprivredom bavi otkad zna za sebe, a u posljednje se vrijeme počeo ozbiljnije baviti stočarstvom pa surađuje i s osječkim Megleom koji od njega otkupljuje mlijeko.

“Zahvaljujući kreditu kupio sam auto i traktor, možda mi ljudi na tome zavide, ali svatko može dići kredit ako ga može otplaćivati”, kaže Mićo koji ni za rata nije napuštao Silaš i sa svim je mještanima u normalnim odnosima. Ipak, nitko mu u selu ništa ne govori o tome što mu se dogodilo, premda, budući da je riječ o mjestu sa samo dvjestotinjak kuća, “nije moguće da nitko nije vidio da je prema njivama na kraju sela, među kojima je i moja, prošao traktor s tanjuračom”, kaže Mićo.
EU: U 2008. manje novca agraru
Po prvi put u istoriji, Zajednička agrarna politika gubi prioritet u budžetskim izdacima Evropske Unije u 2008. godini. Poljoprivreda će dobiti nešto manje od 44% budžeta što čini 129,2 milijarde eura.

U 2008, godišnja budžetska izdavanja EU će više biti koncentrisana na razvojna istraživanja, transportnu mrežu, obuke i lokalni razvoj na uštrb Zajedničke agrarne politike.

Poljoprivreda će dobiti nešto manje od 44% budžeta što čini 129,2 milijarde eura. Lisabonskim sporazumom je predviđeno da više od 44% pripadne jačanju ekonomskog razvoja dok će ostala budžetska izdavanja iznositi 12%.

Ovom odlukom se završava era “narodnih farmerskih lidera” Žaka Širaka i Tonija Blera koji su se zalagali za nepromenjivost Zajedničke agrarne politike do 2013. godine.
Egzotične kobasice s okusom kivija, višanja, limuna pa čak i aloa vere
Nadajući se da će poboljšati svoje poslovanje tijekom ljeta, njemački su mesari na tržište izbacili prilično egzotične kobasice s okusom kivija, višanja, limuna pa čak i aloa vere. Za mnoge Nijemce, koji kobasice smatraju nacionalnim jelom, ti neobični sastojci izgledaju poput hereze.

Ali ima i onih koji smatraju da novi okusi mogu potaknuti potražnju za masnim "bratwurstima" koji se mogu naći na svakom uglu.

Berlinski mesar Uwe Buenger tako je u prodaju pustio kobasice s okusom "čilija i meda", dok je suparnička privatna mesnica Dankert odgovorila kobasicama s okusom kivija, ananasa i višanja, objavio je Bild. Za kobasičarske gurmane na tržištu je također i "truefflebratwurst", odnosno kobasica s tartufima
Stop subvencijama na izvoz mliječnih proizvoda
Europska unija na putu je ukidanja svih subvencija na izvoz mliječnih proizvoda, gotovo 40 godina nakon njihova uvođenja, najavila je Europska komisija - Odbor za upravljanje industrijom mliječnih proizvoda, koji okuplja stručnjake EU i zemalja članica. Odlučeno je tako ukinuti povrat novca za izvoz maslaca i sira.
posljednjih u nizu proizvoda za koje to još nije učinjeno. Izvozne subvencije za mliječne proizvode uvedene su 1968. kako bi se pomoglo proizvođačima iz EU da svoje proizvode prodaju na globalnom tržištu, gdje nisu bili konkurentni. Temelje se na razlici između cijene na svjetskom tržištu i više zajamčene cijene u EU. Taj su mehanizam često nevladine udruge optuživale kao razvojno sredstvo koje radi na štetu najsiromašnijih poljoprivrednika u svijetu.

Subvencije na izvoz mliječnih proizvoda progresivno se ukidaju od sredine 2006. Dijelom je to rezultat reformi Zajedničke poljoprivredne politike, no najvećim je dijelom posljedica izvanrednih okolnosti na unutarnjem i svjetskom tržištu, navodi se u izvješću EK, koje aludira na visoke cijene na svjetskom tržištu. U 2005. subvencije su dosegnule rekordnih 1,14 milijardi eura, dok su cijene na svjetskom tržištu bile niske, kazao je Michael Mann, glasnogovornik povjerenice EK za poljoprivredu Mariann Fischer Boel. Prema njegovim riječima, odluka o ukidanju subvencija još mora biti formalno usvojena.
Slavonski koktel
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-06-26

Image Hosted by ImageShack.us

- 19:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

24.06.2007., nedjelja

...dan za odmor

Lokalni (seoski) SDP je priredio veselicu kojoj su nazočili i uvaženi gosti iz metropole nam.
Za one koje to veseli, evo par slikica:












A da baš bude sve u veselom tonu, evo i par vicova:
-------------
Što je to oralni seks ?
- To je kada seljak ore, a traktor ga jebe.
------------
Pita mali Stipa oca:
- Dada, kake su šanse da ovog ljeta idemo na more?

A dada mu kaze:
- Pa vidiš sine, 40% idemo, a 100% ne idemo.
------------
Prilazi neki seljak zgodnoj djevojci i da bi ispao frajer, predstavlja se:
- "James...James Bond."

A djevojka ce njemu:
- "Fuck...Fuck Off."
------------
Ide slina iz sela u grad a pauk iz grada u selo, i sretnu se na jednom raskršću.
Pita slina pauka:
- Što ti ideš iz grada u selo?
- Zato što u gradu građani ne vole da im bude prljavo, a na selu se mogu prošvercati.

Pita pauk slinu:
- A zašto ti ideš iz sela u grad?
- Zato što me seljak tresne od ledinu i popucaju mi sve koščice. A građanin me drži u džepu.
-------------
Zaglavio Iva u bircuzu, pa pokušava da se što tiše uvuče u rođenu kuću.

Ali baš kad banu u sobu zidni sat otkuca jedan. Probudi se snaša i bjesno upita:
- Je l’ kol’ko je to sati?
- Deset.
- Kako, grom te spalio, deset, kad je sat otkuc’o jedan?

- A šta bi ti ćela? Da ti otkuca i nulu?





- 08:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.06.2007., četvrtak

Kalkulacija proizvodnje pšenice

J. Barukčić i sur.: Proizvodnja sjemena pšenice 2005.g. u Meretine d.o.o., Županja

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us


Analizirajući kalkulaciju cijena koštanja i ostvarene financijske efekte, uočljivo je da je proizvodnja merkantilne pšenice na rubu isplativosti.
Ostvarena stopa akumulacije iznosi 4.18% što znači da se na uloženih 100 kuna, nakon pokrića svih troškova, proizvođaču vrati tek 4.18 kuna. Takva akumulacija u svakom sluaju sa sobom donosi veliku nesigurnost u sluačju da proizvodni uvjeti ili urodi budu ispod prosječni, a isto tako u takvim
uvjetima nije moguće ulagati u razvoj ili nadgradnju.
Povećanje akumulacije ili isplativost proizvodnje moguće je na dva načina:
- smanjenjem troškova
- povećanjem prihoda;
Imajući na umu aktualne trendove u gospodarstvu vrlo teško je očekivati da troškovi proizvodnje budu manji, osobito ako se zna da cijena rada i cijena energije, dvije vrlo bitne stavke iz kalkulacije, imaju kontinuirani trend rasta.

Eventualne uštede na osnovnom repromaterijalu, dakle na gnojidbi ili zaštiti usjeva, ne mogu se nazvati racionalizacijom, jer će se smanjena ulaganja u ovom segmentu negativno odraziti na ukupan prihod.
Povećanje prihoda može se postići povećanjem cijena na tržištu i povenjem subvencija od strane države, ali niti jedno niti drugo u aktualnom gospodarskom okruženju nije realno očekivati.

U toj situaciji, jedini način da se prihodi povećaju jeste aktiviranje intelektualnih resursa, primjena najsuvremenijih metoda u proizvodnji, ili pak podizanje stupnja finalizacije proizvodnje.

----------------
napomena by Paor

Za razliku od godine (2005.) izrade ove kalkulacije povećani su državni poticaji za 600kn, ali je u međuvremenu povećana cijena sjemenske pšenice i naročito goriva. Zbog toga ovu kalkulaciju i donji zaključak, ja smatram još uvijek aktuelnim.
A druga stvar je to što na našim malim OPG koštanja mogu biti samo veća, a prihodi samo manji, tako da vjerovatno nema niti tih 4,18% akumulacije.

-----------------


- 16:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.06.2007., utorak

HGK projektom Be CROativ promovira hrvatske brandove u inozemstvu.
Neki od proizvoda koji će biti predstavljeni su Plivin Sumamed, Podravkina Vegeta, Badelova šljivovica, Kraševa Bajadera, beljski kulen, dalmatinski sirevi, razna vina, paška čipka i drugi.


--------------

Da, velika većina proizvoda kojim se diče naši gospodarstveni predstavnici diljem Europe su posredno i neposredno, proizvodi sela i seljaka.
Nije li ovo zgodna prilika za apel javnosti i moćnicima da ne smanjuju poljoprivredne poticaje, a koji su sad tek 2,5% državnog proračuna. Ako i dalje mislite da je to puno, samo na znanje da taj poticaj pokriva oko 80 000 OPG, tj. 160 000 radnih mjesta i na tisuće ostalih privrednih subjekata koji uglavnom uspješno žive od seljačkih proizvoda.
U Europi je trend postupnog smanjivanja dotacija farmerima. Ali europska farma i moje OPG razlika povelika:


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

- 22:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.06.2007., četvrtak

Magarci

Image Hosted by ImageShack.us



Hrvatski pregovarači s EU dobit će zadatak od Vlade da izbore pravo Hrvatskoj da zadrži nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i lijekove no malo je vjerojatno da će Hrvatskoj uspjeti ono što nije uspjelo niti jednoj drugoj novoj članici EU, piše Novi list.

---------

Ovaj me članak podsjetio na onu staru narodnu priču kad je u neka davna vremena susjed došao kod susjeda pozvati njihova magarca u svatove. Čuo magarac za taj poziv pa se zamislio: oli im je nestalo drva, oli vode...pa mene zovu u svatove.

- 18:24 - Komentari (8) - Isprintaj - #

08.06.2007., petak

Bijeda smo

I Irski farmeri dižu glas protiv uvoza brazilske svinjetine zbog opravdanih sumnji u neadekvatnu hranidbu GMO kukuruzom i sojom, te sve većom primjenom hormona u ishrani stoke.

GMO vezani proizvodi sa svih strana pritišću europske proizvođače hrane, tako da nisam siguran dokle će stara dama izdržati te pritiske i učestvovati na sve neravnopravnijoj utakmici.

U Hrvatskoj nitko i ne pomišlja na zabrane uvoza hrane sumnjivog porijekla. Dapače, uvoz je sve veći. I iako se čini da je to svojevrsno licemjerje - nije, u pitanju su interesi i podilaženja bjelosvjetskim oćnicima.

Jadni smo...


- 08:51 - Komentari (13) - Isprintaj - #

04.06.2007., ponedjeljak

Kišni dan...

Krava Marge daje prirodno obrano mlijeko


više





Znanstvenici uzgajaju krave koje proizvode obrano mlijeko i maslac koji je tako mekan da kad se izvadi iz hladnjaka lako se razmazuje.

Tim iz Novog Zelenda identificirao je kravu imena Marge koja priprodno proizvodi nižu razinu zasićenih masti u svom mlijeku. Vjeruju da njene neobične karakteristike mogu biti uzgojene u drugim krdima kako bi proizvodili niskokalorično mlijeko koje je zdravo i ukusno. Ne samo da bi krave proizvodile prirodno obrano mlijeko nego bi od niskokaloričnog sastava radili maslac koji se ne pretvara u tvrdu ciglu u hladnjaku nego zadržava svoju mekoću.

Punomasno mlijeko sadrži oko 3.5 posto zasićenih masti, polumasno mlijeko 1.7 posto dok obrano mlijeko sadrži 0.1 posto zasićenih masti.

Novozelandski tim znanstvenika vjeruje da Marge drži ključ stvaranja mlijeka potpunog okusa bez visokih razina zasićenih masti povezanih s povećanjem rizika bolesti srca i moždanog udara.


I herbicidi se krivotvore


više





Beograd - U prethodnih nekoliko dana fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja uspela je da isključi iz prometa oko 4 tone falsifikovanog pesticida "Motivell", koji se koristi kao herbicid u zaštiti kukuruza.

Vrednost zaplenjenog pesticida kreće se oko 120.000 evra po ceni koja je na tržištu. Manji deo te količine zaplenjen je u južnom Banatu, dok je veći deo količine od oko 3.700 litara zaplenjen na teritoriji grada Novog Sada.

"Kompletna količina zaplenjenog pesticida nalazi se u magacinima pod ključem, a fitosanitarna inspekcija je u saradnji sa odsekom MUP-a za privredni kriminal, ušla u trag firmi koja je prva pustila u promet falsifikovani pesticid i radi se na tome da se vlasnik firme privede zakonu i da snosi sankcije zbog takvog ponašanja", kaže Miroslav Vujović, direktor Uprave za zaštitu bilja.


Visina poticaja za stočarske proizvode u 2006.


više


U 2006. godini ukupno je za poticanje stočarske proizvodnje iz državnog proračuna utrošeno 939,7 milijuna kuna. Najveći dio sredstava bio je utrošen za konvencionalnu proizvodnju - 919,3 milijuna, dok je za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina izdvojeno 19,8 milijuna, a za ekološku proizvodnju 594.000 kuna. Hrvatski stočarski centar prihvatio je 92.542 zahtjeva za te potpore.
Najveći dio poticaja usmjeren je na proizvodnju kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Za proizvodnju kravljeg mlijeka izdvojeno je 484,6 milijuna kuna, za ovčje mlijeko četiri milijuna, a za kozje pet milijuna kuna. U govedarstvu se na poticaje utrošilo 268,3 milijuna kuna, a u svinjogojstvu 77,4 milijuna kuna. Za ovčarstvo se izdvojilo 56,8 milijuna, a kozarstvo 6,5 milijuna. U konjogojstvo se kroz poticaje uložilo 14 milijuna kuna, od čega najveći dio za uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina - gotovo 12 milijuna kuna. Poticaji za pčelinje zajednice i proizvodnju meda u prošloj godini iznosili su 17,1 milijun kuna, peradari su dobili 3,8 milijuna, a uzgajivači kunića dva milijuna kuna.


Poljoprivreda prioritet indijskog proračuna


više





NEW DELHI Indijska vlada najavila je da će izdvajanja za poljoprivredu biti najznačajnija stavka nadolazećeg proračunskog razdoblja te da ako zemlja ne uspije proizvesti dovoljno hrane, makroekonomska stabilnost bit će ugrožena. Vladajuća Kongresna stranka istakla je kako je visoki gospodarski rast ključan u borbi protiv siromaštva u toj mnogoljudnoj azijskog državi. Međutim, rast od 8,6 posto koji je ostvaren u trećem tromjesečju doveo je do rasta inflacije. Kako bi potaknula rasta poljoprivrede koja raste po stopi od 2,3 posto u posljednje dvije godine, vlada najavljuje i jeftinije kredite farmerima. Cilj je postići rast od 4 posto.


Ni cvjećarstvo više nije...


više





Sada su presadnice cvijeća još uvjek tražene, ali ove će godine prodajna sezona trajati znatno kraće nego proteklih nekoliko proljeća. Konkurencija iz okolnih zemalja jednostavno nas ubija.

Uz troškove grijanja, cijene prvoklasnog sjemena, izraelska gnojiva te njemačke zemljane podloge koje koristim za proizvodnju u posljednje su vrijeme sve više. Begonija me pri proizvodnji košta gotovo 2 kune po komadu dok na gradskoj tržnici već sada, krajem travnja, za nju ne mogu dobiti više od tri kune.

Ne smijem ni pomisliti na trošak transporta koji jednostavno guta svaku zaradu, kaže Jurica P., mladi cvjećar iz Gundinaca koji se uzgojem cvijetnih presadnica bavi već nekoliko godina. Ove su godine cvjećarima račune pomrsili uvoznici koji su iz Srbije i Bosne po izuzetno niskim cijenama uvezli velike količine ukrasnog bilja. Begonija nešto niže kvalitete, u susjednoj Bosni košta oko 1,20 kuna po komadu, dok je cijena u Srbiji još i niža.

- Nije pomoglo što je vanjska temperatura ove zime bila nekoliko stupnjeva celzijusa veća nego inače, plastenike smo morali grijati. Tijekom uzgojnog perioda koji za neke vrste cvijeća traje po tri imjeseca, biljkama sam morao pružiti optimalne uvjete. Bez temperature od najmanje 18 stupnjeva celzijusa nema pravilnog razvoja pa nisam imao izbora nego, kao i svake godine, uključiti termogene i zagrijati plastenike.

Cijena loživa ulja, glavnog ogrijevnog energenta znatno je viša nego proteklih godina što je otežalo situaciju. Ne znam da li ću uopće povratiti uložen novac, nastavlja Jurica napominjući da će po završetku prodajne sezone procjeniti hoće li se i dalje baviti proizvodnjom cvijeća ili će sreću potražiti u nekoj drugoj proizvodnji.


- 20:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.06.2007., petak

Ebbs and flows



Zapanjujuće životno putovanje Farmer Johna od malog seljačeta, kulturnog buntovnika 60-tih, kriznih 70-tih do velikog gospodarstva temeljeno na organskoj poljoprivredi. To je priča koja teče i opada s bogatstvima tla i odražava promjenjiva američka vremena. Zanimljivo.


THE REAL DIRT ON FARMER JOHN Trailer - Awesome video clips here

- 08:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Komentari On/Off --------------------- This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme




program za izradu obroka namjenjenog hranidbi mliječnih krava

------------------------

Image Hosted by ImageShack.us







Photobucket