Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

UMRO AKADEMIK MILAN MACELJSKI

Pročitajte više...



Akademik Milan Maceljski, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je jučer u Zagrebu, priopćila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.


Milan Maceljski rodio se godine 1925. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te Poljoprivredni fakultet.

Od godine 1961. radio je na nekadašnjemu Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, najprije kao honorarni asistent, a zatim kao redoviti asistent iz poljoprivredne entomologije. Doktorirao je godine 1963., za docenta je biran 1964., za izvanrednog profesora 1969., a za redovitog profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu godine 1974.


Na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi predavao je nekoliko predmeta iz područja entomologije i zaštite bilja. Bavio se entomologijom fitofarmacijom, aplikacijom pesticida, integriranom zaštitom bilja od štetnika i ekološkom zaštitom bilja.

Maceljski je bio glavni urednik i član uređivačkih odbora mnogih znanstvenih i stručnih časopisa. Od 1978. do 1985. bio je direktor Instituta za zaštitu bilja, od 1985. do 1987. dekan Agronomskog fakulteta, a od 1988. do umirovljenja godine 1993. predstojnik Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Bio je dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i dopisni član Academie dei Georgofili u Firenci.

Objavio je 65 znanstvenih radova, 104 znanstvena priopćenja i stručna rada, oko 680 stručnih i stručno-popularnih radova u mnogim časopisima, a sam i u koautorstvu napisao je 25 knjiga i sveučilišnih skripata.

Bio je glavni istraživač nekoliko znanstvenih projekata koje je odobrila Vlada SAD-a, za što je primio posebno priznanje američkoga Ministarstva poljoprivrede.

Dobitnik je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu biotehničkih znanosti godine 1997.

business.hr




Ja bih samo dodao da je otišao i veliki čovjek, zaljubljenik u svoj posao, pomoć i oslonac paorima u sferi zaštite bilja (pa i širje). Nikad ga nisam imao prilike osobno upoznati, ali iz brojnih tv nastupa, stručnih članaka iz raznih agročasopisa, priručnih i popularnih skripti i ostale stručne litarature sve do akademske razine, vidio sam koja se silna energija, znanje i entuzijazam krije u tom čovjeku.

Volio sam gledati i slušati dr. Maceljskog.

Još dugo ću nailaziti na njegovo ime tražeći raznu stručnu pomoć i uvijek ću se rado sjetiti dragog mi čovjeka.

Neka mu i nebeska polja budu blago i raskoš kao i ova zemaljska kojima je kročio svom svojom ljudskom veličinom.

Hvala ti Milane

Post je objavljen 27.06.2007. u 19:54 sati.