Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

četvrtak, 16.03.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - PETO BLAŽENSTVO

U utorak 14.3.2017. imali smo prigodu prisustvovati predavanju fra Ante Gavrića o petom blaženstvu "Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe". Kao što mnogi već znaju, fra Anto je bivši provincijal naše dominikanske provincije te smo upravo iz njegovih ruku primili škapulare kao znak pristupanja dominikanskom redu. Upravo zbog toga on je svima nama u bratstvu izrazito drag gost. Uz to je i sam više puta do sada pokazao svoju zainteresiranost za rad našeg bratstva te želju da ono uspije u svome poslanju.



Svoje je izlaganje o blaženstvu milosrđa fra Anto koncipirao tako da je govorio o sv. Dominiku te na koji se način ovo blaženstvo ogleda u njegovom životu, poslanju i karizmi koju nam je ostavio u nasljedstvo. Pri tomu je naglasio da je sv. Dominik živio blaženstvo milosrđa tako da je donosio evanđelje ljudima te im na taj način približavao kraljevstvo Božje.

Milosrđe se prema fra Antinim riječima ne svodi samo na opraštanje grijeha, nego i na konkretne naše postupke kojima ga pretačemo u djela. Dominikovi životopisci često spominju kako je molio i vapio za spasenje duša, a spisi iz procesa kanonizacije naglašavaju njegovo milosrđe i blagost. Iako je sv. Dominik u povijesti Crkve prepoznat kao veliki propovjednik, vrlo je zanimljivo promatrati njegov lik na nekim ranim slikama. On se vrlo rijetko prikazuje kako propovjeda drugima, a najčešće (posebno na slikama fra Angelica) na kojima se prikazuje pod križem. Upravo iz te poniznosti, okrenutosti prema raspetom Kristu, proizlazi Dominikovo milosrđe na koje smo pozvani i svi mi danas.



Sv. Dominik pod križem

Fra Angelico (rođen kao Guido di Pietro; 1395. – 1455.)


Iako je od svih blaženstava ovo blaženstvo možda i najjasnije te u neku ruku kamen temeljac dobrog kršćanskog života, u svakodnevnom životu i izazovima koje nam on donosi nerijetko nam upravo ono predstavlja najveću kušnju. Pobijediti sebe, svoju oholost, sebičnost, egoizam i imati sliku raspetog Krista pred očima koji daruje sebe za druge zasigurno su najbolji načini da ovo blaženstvo pretočimo u neizostavni dio našeg odnosa prema bližnjima.

Hvaljen Isus i Marija!

16.03.2017. u 13:20 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 08.03.2017.

Laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića predvodi pobožnost križnog puta na Peščenici

U petak, 10.3.2017. našem bratstvu je ukazana velika čast time što mu je povjerena molitva križnog puta u crkvi bl. Augustina Kažotića na Peščenici. Ovime pozivamo sve župljane, ali i prijatelje našeg bratstva izvan župe, da nam se pridruže u molitvi križnog puta. Kao i protekle godine, moliti ćemo križni put iz dominikanskog molitvenika iz 1931. godine kojeg je priredio fra Anđeo Šoljan O.P. Prošle je godine reakcija vjernika na ovaj križni put bila izrazito pozitivna pa nas raduje da ćemo ga i ove godine moći dodatno približiti svim prijateljima dominikanskog reda..



Križni put u crkvi bl. Augustina Kažotića na Peščenici

Molitva će biti organizirana na način da će po jedan brat/sestra moliti svaku od postaja križnog puta s tim da će molitva prve postaje posebno biti posvećena našoj braći i sestrama koja nisu s nama fizički, nego se strpljivo svaki utorak preko video veze spajaju na susrete našeg bratstva. Oni su na prošlom sastanku bratstva odabrali našeg dragog brata Krešimira da ih predstavlja u ovoj pobožnosti. Na ovaj način se nadamo još dodatno osnažiti naše zajedništvo ukorjenjeno u vjeri u našeg Gospodina Isusa Krista te odanost Dominikanskom redu čiji smo ponosni članovi.

Hvaljen Isus i Marija

08.03.2017. u 15:55 • 1 KomentaraPrint#^

petak, 03.03.2017.

Predavanje sestre Nede na temu početka ljudskog života

Ovih smo dana u hrvatskom društvu svjedočili inteziviranoj raspravi o pobačaju, a povodom odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 2. ožujka 2017. kojom se zakonska zabrana prekida trudnoće na zahtjev proglašava nedopustivom. Ne ulazeći u rasprave oko pravnih aspekata ove odluke, podsjećamo na jedno izvanredno predavanje u organizaciji našeg bratstva koje smo imali prije gotovo godinu i pol dana, a koje je održala naša sestra Neda Aberle, inače sveučilišna profesorica pedijatrije, te kao takva izvrstan izvor informacija o ovoj temi.



sestra Neda

U uvodnom dijelu predavanja sestra Neda je naglasila da se u trenutku začeća molekule očeve i majčine DNK spajaju i stvaraju novi, jedinstveni ljudski život. Od začeća je određen izgled: boja očiju, kose, visina, ali i osobine, sposobnosti i sklonosti djeteta te njegov spol. Istaknuto je kako djetetu srce počinje kucati već 18. dan nakon začeća, nakon mjesec dana počinju se razvijati ruke i noge, a mozak se naglo počinje razvijati s pet tjedana. Za vrijeme prenatalnog razvoja, stanice mozga nastaju zapanjujućom brzinom od oko 250.000 stanica u minuti. Već u trećem mjesecu, fetus postaje osjetljiv na poticaje iz okoline.



Nerođeno dijete u 10. tjednu trudnoće (U RH zakonski dozvoljen pobačaj na zahtjev)

Zanimljivo je bilo vidjeti uvećane fotografije ručica i prstića u osmom tjednu trudnoće, te izraz lica djeteta u prenatalnom razdoblju koji je isti i nakon rođenja. Naglašeno je da su prenatalni razvoj i vanjski utjecaji koji utječu na njega važni za kasnije zdravlje odrasle osobe. U vrijeme kada se najčešće obavljaju abortusi, sa dva mjeseca, fetus počinje osjećati bol, a prilikom samog čina zabilježena je tahikardija te djetetovo uzmicanje.

Iako neki, za nerođeno dijete, koriste naziv 'nakupina stanica', a abortus nazivaju 'odstranjivanje nakupine stanica' ili 'čišćenje' to ne umanjuje činjenicu da se prekidom trudnoće odnosno abortusom ubija ljudski život. Činom abortusa negira se, ne samo dijete nego i majka i majčinstvo te se oduzima ljudskom biću koje je autonomno, autoregulativno i autogenerativno, pravo na život. Dijete nije vlasništvo roditelja ili majke pa mu oni ni nemaju pravo uskratiti život.

Sestra Neda je navela kako je odgovornost za život djeteta ne samo na roditeljima nego i na njihovoj okolini i liječnicima koji su Hipokratovom zakletvom obećali štititi život. Postoje i medicinske indikacije za prekid trudnoće kao što su deformacije, teške nasljedne bolesti, Downov sindrom itd. U tim se slučajevima pobačaj naziva terapijski pobačaj ili prenatalna eutanazija kojeg neki opravdavaju sažaljenjem nad djetetom koje bi da se rodi imalo težak život, uz puno žrtvovanja od strane obitelji. Često ta žrtva, što potvrđuju primjeri koje je naša sestra navela, odnosno djeca sa teškim bolestima, donesu u obitelj ljubav i povezanost kakvu obitelj ne bi osjetila da ih je majka ''odstranila''.

Molitva za nerođene vrlo je važan dio poslanja našeg laičkog bratstva bl. Augustina Kažotića još od njegovog osnutka. Pri tomu smo se u više navrata kao bratstvo uključili u molitvenu akciju "40 dana za život" koja je za cilj imala prestanak pobačaja. To se sudjelovanje očitovalo u zajedničnoj molitvi ispred bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu , sudjelovanju u misama na nakanu prestanka pobačaja te uključivanjem molitve za nerođene i njihove roditelje u našu redovitu molitvu časoslova. Ova je molitva, osim neospornih duhovnih plodova, za sve nas imala i plodove kroz rast u zajedništvu, kao što se i vidi na priloženoj fotografiji :)



Hvaljen Isus i Marija!

03.03.2017. u 15:29 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading