Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - PETO BLAŽENSTVO

U utorak 14.3.2017. imali smo prigodu prisustvovati predavanju fra Ante Gavrića o petom blaženstvu "Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe". Kao što mnogi već znaju, fra Anto je bivši provincijal naše dominikanske provincije te smo upravo iz njegovih ruku primili škapulare kao znak pristupanja dominikanskom redu. Upravo zbog toga on je svima nama u bratstvu izrazito drag gost. Uz to je i sam više puta do sada pokazao svoju zainteresiranost za rad našeg bratstva te želju da ono uspije u svome poslanju.



Svoje je izlaganje o blaženstvu milosrđa fra Anto koncipirao tako da je govorio o sv. Dominiku te na koji se način ovo blaženstvo ogleda u njegovom životu, poslanju i karizmi koju nam je ostavio u nasljedstvo. Pri tomu je naglasio da je sv. Dominik živio blaženstvo milosrđa tako da je donosio evanđelje ljudima te im na taj način približavao kraljevstvo Božje.

Milosrđe se prema fra Antinim riječima ne svodi samo na opraštanje grijeha, nego i na konkretne naše postupke kojima ga pretačemo u djela. Dominikovi životopisci često spominju kako je molio i vapio za spasenje duša, a spisi iz procesa kanonizacije naglašavaju njegovo milosrđe i blagost. Iako je sv. Dominik u povijesti Crkve prepoznat kao veliki propovjednik, vrlo je zanimljivo promatrati njegov lik na nekim ranim slikama. On se vrlo rijetko prikazuje kako propovjeda drugima, a najčešće (posebno na slikama fra Angelica) na kojima se prikazuje pod križem. Upravo iz te poniznosti, okrenutosti prema raspetom Kristu, proizlazi Dominikovo milosrđe na koje smo pozvani i svi mi danas.



Sv. Dominik pod križem

Fra Angelico (rođen kao Guido di Pietro; 1395. – 1455.)


Iako je od svih blaženstava ovo blaženstvo možda i najjasnije te u neku ruku kamen temeljac dobrog kršćanskog života, u svakodnevnom životu i izazovima koje nam on donosi nerijetko nam upravo ono predstavlja najveću kušnju. Pobijediti sebe, svoju oholost, sebičnost, egoizam i imati sliku raspetog Krista pred očima koji daruje sebe za druge zasigurno su najbolji načini da ovo blaženstvo pretočimo u neizostavni dio našeg odnosa prema bližnjima.

Hvaljen Isus i Marija!

Post je objavljen 16.03.2017. u 13:20 sati.