Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

četvrtak, 16.03.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - PETO BLAŽENSTVO

U utorak 14.3.2017. imali smo prigodu prisustvovati predavanju fra Ante Gavrića o petom blaženstvu "Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe". Kao što mnogi već znaju, fra Anto je bivši provincijal naše dominikanske provincije te smo upravo iz njegovih ruku primili škapulare kao znak pristupanja dominikanskom redu. Upravo zbog toga on je svima nama u bratstvu izrazito drag gost. Uz to je i sam više puta do sada pokazao svoju zainteresiranost za rad našeg bratstva te želju da ono uspije u svome poslanju.Svoje je izlaganje o blaženstvu milosrđa fra Anto koncipirao tako da je govorio o sv. Dominiku te na koji se način ovo blaženstvo ogleda u njegovom životu, poslanju i karizmi koju nam je ostavio u nasljedstvo. Pri tomu je naglasio da je sv. Dominik živio blaženstvo milosrđa tako da je donosio evanđelje ljudima te im na taj način približavao kraljevstvo Božje.

Milosrđe se prema fra Antinim riječima ne svodi samo na opraštanje grijeha, nego i na konkretne naše postupke kojima ga pretačemo u djela. Dominikovi životopisci često spominju kako je molio i vapio za spasenje duša, a spisi iz procesa kanonizacije naglašavaju njegovo milosrđe i blagost. Iako je sv. Dominik u povijesti Crkve prepoznat kao veliki propovjednik, vrlo je zanimljivo promatrati njegov lik na nekim ranim slikama. On se vrlo rijetko prikazuje kako propovjeda drugima, a najčešće (posebno na slikama fra Angelica) na kojima se prikazuje pod križem. Upravo iz te poniznosti, okrenutosti prema raspetom Kristu, proizlazi Dominikovo milosrđe na koje smo pozvani i svi mi danas.Sv. Dominik pod križem

Fra Angelico (rođen kao Guido di Pietro; 1395. – 1455.)


Iako je od svih blaženstava ovo blaženstvo možda i najjasnije te u neku ruku kamen temeljac dobrog kršćanskog života, u svakodnevnom životu i izazovima koje nam on donosi nerijetko nam upravo ono predstavlja najveću kušnju. Pobijediti sebe, svoju oholost, sebičnost, egoizam i imati sliku raspetog Krista pred očima koji daruje sebe za druge zasigurno su najbolji načini da ovo blaženstvo pretočimo u neizostavni dio našeg odnosa prema bližnjima.

Hvaljen Isus i Marija!

16.03.2017. u 13:20 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading