Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

Predavanje sestre Nede na temu početka ljudskog života

Ovih smo dana u hrvatskom društvu svjedočili inteziviranoj raspravi o pobačaju, a povodom odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 2. ožujka 2017. kojom se zakonska zabrana prekida trudnoće na zahtjev proglašava nedopustivom. Ne ulazeći u rasprave oko pravnih aspekata ove odluke, podsjećamo na jedno izvanredno predavanje u organizaciji našeg bratstva koje smo imali prije gotovo godinu i pol dana, a koje je održala naša sestra Neda Aberle, inače sveučilišna profesorica pedijatrije, te kao takva izvrstan izvor informacija o ovoj temi.sestra Neda

U uvodnom dijelu predavanja sestra Neda je naglasila da se u trenutku začeća molekule očeve i majčine DNK spajaju i stvaraju novi, jedinstveni ljudski život. Od začeća je određen izgled: boja očiju, kose, visina, ali i osobine, sposobnosti i sklonosti djeteta te njegov spol. Istaknuto je kako djetetu srce počinje kucati već 18. dan nakon začeća, nakon mjesec dana počinju se razvijati ruke i noge, a mozak se naglo počinje razvijati s pet tjedana. Za vrijeme prenatalnog razvoja, stanice mozga nastaju zapanjujućom brzinom od oko 250.000 stanica u minuti. Već u trećem mjesecu, fetus postaje osjetljiv na poticaje iz okoline.Nerođeno dijete u 10. tjednu trudnoće (U RH zakonski dozvoljen pobačaj na zahtjev)

Zanimljivo je bilo vidjeti uvećane fotografije ručica i prstića u osmom tjednu trudnoće, te izraz lica djeteta u prenatalnom razdoblju koji je isti i nakon rođenja. Naglašeno je da su prenatalni razvoj i vanjski utjecaji koji utječu na njega važni za kasnije zdravlje odrasle osobe. U vrijeme kada se najčešće obavljaju abortusi, sa dva mjeseca, fetus počinje osjećati bol, a prilikom samog čina zabilježena je tahikardija te djetetovo uzmicanje.

Iako neki, za nerođeno dijete, koriste naziv 'nakupina stanica', a abortus nazivaju 'odstranjivanje nakupine stanica' ili 'čišćenje' to ne umanjuje činjenicu da se prekidom trudnoće odnosno abortusom ubija ljudski život. Činom abortusa negira se, ne samo dijete nego i majka i majčinstvo te se oduzima ljudskom biću koje je autonomno, autoregulativno i autogenerativno, pravo na život. Dijete nije vlasništvo roditelja ili majke pa mu oni ni nemaju pravo uskratiti život.

Sestra Neda je navela kako je odgovornost za život djeteta ne samo na roditeljima nego i na njihovoj okolini i liječnicima koji su Hipokratovom zakletvom obećali štititi život. Postoje i medicinske indikacije za prekid trudnoće kao što su deformacije, teške nasljedne bolesti, Downov sindrom itd. U tim se slučajevima pobačaj naziva terapijski pobačaj ili prenatalna eutanazija kojeg neki opravdavaju sažaljenjem nad djetetom koje bi da se rodi imalo težak život, uz puno žrtvovanja od strane obitelji. Često ta žrtva, što potvrđuju primjeri koje je naša sestra navela, odnosno djeca sa teškim bolestima, donesu u obitelj ljubav i povezanost kakvu obitelj ne bi osjetila da ih je majka ''odstranila''.

Molitva za nerođene vrlo je važan dio poslanja našeg laičkog bratstva bl. Augustina Kažotića još od njegovog osnutka. Pri tomu smo se u više navrata kao bratstvo uključili u molitvenu akciju "40 dana za život" koja je za cilj imala prestanak pobačaja. To se sudjelovanje očitovalo u zajedničnoj molitvi ispred bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu , sudjelovanju u misama na nakanu prestanka pobačaja te uključivanjem molitve za nerođene i njihove roditelje u našu redovitu molitvu časoslova. Ova je molitva, osim neospornih duhovnih plodova, za sve nas imala i plodove kroz rast u zajedništvu, kao što se i vidi na priloženoj fotografiji :)Hvaljen Isus i Marija!

Post je objavljen 03.03.2017. u 15:29 sati.