Kužinavanje oli šumprešavanje

nedjelja, 07.06.2009.

Brodet alla Gospar

Brudet ili brodet je tipično dalmatinsko jelo... imamo raznih receptura, a i radi se od razne ribe i rakova. Ja sam za ovaj put odlučio napraviti od kirnje ili kerne, jer sam imao sreću da naletim na lijepe komade od jedne koja je bila teška oko 30 kilograma.

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:
Komadi ili fileti Kirnje oko 1,5 kg
300 grama repova od kozica ili škampa
Dvije mrkve malo veće,
Glavica kapule (luka)
Četiri pice češnjaka,
200 grama koktel pomadora
1,5 dec bijelog vina,
malo svježeg bosiljka,
petrusimen
Malo timjana
Kašika balsamiko osta
i dec maslinovog ulja,
sol i papar u zrnu.




Za prilog palenta:
2,5 deca vode
Dec mlijeka
250 grama palente
100 grama naribanog parmezana
Malo masla
Malo maslinovog ulja
Prstohvat soli.




Ja prvo napravim palentu i to tako da pomješam vodu i mlijeko, dodam malo masla i prstohvat soli, te stavim da uzavri, smanjim vatru na minimum, te lagano mješajuči umutim palentu i uz mješanje kuham pet minuta, dodam parmezan, dobro izmješam i dok je toplo prebacim u pravokutnu vatrostalnu zdjelu, poravnam kao kolač i ostavim da se hladi.




Kapulu nasjeckamo na polukolutiče, češnjak na sitno, a mrkvu narendamo na sitno i sve stavimo u teču u koju smo ulili maslinovo ulje, pa sve lagano zažutimo, dodamo nasjeckane male koktel pomadore, malo zažutimo i maknemo sa vatre.




Kirnju očistimo i narežemo na filete, posolimo i stavimo u teču u koju smo prethodno žutili povrče.. zalijemo balsamico ostom i vinom pospemo ga sjeckanim bosiljkom i petrusimenom, dodamo malo timjana, papar u zrnu, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo oko pola sata, zu povremeno protresanje teče.




Nakon toga skinemo poklopac, dodamo repove škampa i sve skupa kuhamo tako oko pet minuta i brodet nam je gotov.




Na gradelama ili u tavi na malo maslinovog ulja, lagano ispečemo našu palentu koju smo narezali na pravokutnike, sa obje strane, serviramo i to je to.

Image Hosted by ImageShack.us


DOBAR TEK!!!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...