Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/njeznikuvar

Marketing

Brodet alla Gospar

Brudet ili brodet je tipično dalmatinsko jelo... imamo raznih receptura, a i radi se od razne ribe i rakova. Ja sam za ovaj put odlučio napraviti od kirnje ili kerne, jer sam imao sreću da naletim na lijepe komade od jedne koja je bila teška oko 30 kilograma.

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:
Komadi ili fileti Kirnje oko 1,5 kg
300 grama repova od kozica ili škampa
Dvije mrkve malo veće,
Glavica kapule (luka)
Četiri pice češnjaka,
200 grama koktel pomadora
1,5 dec bijelog vina,
malo svježeg bosiljka,
petrusimen
Malo timjana
Kašika balsamiko osta
i dec maslinovog ulja,
sol i papar u zrnu.




Za prilog palenta:
2,5 deca vode
Dec mlijeka
250 grama palente
100 grama naribanog parmezana
Malo masla
Malo maslinovog ulja
Prstohvat soli.




Ja prvo napravim palentu i to tako da pomješam vodu i mlijeko, dodam malo masla i prstohvat soli, te stavim da uzavri, smanjim vatru na minimum, te lagano mješajuči umutim palentu i uz mješanje kuham pet minuta, dodam parmezan, dobro izmješam i dok je toplo prebacim u pravokutnu vatrostalnu zdjelu, poravnam kao kolač i ostavim da se hladi.




Kapulu nasjeckamo na polukolutiče, češnjak na sitno, a mrkvu narendamo na sitno i sve stavimo u teču u koju smo ulili maslinovo ulje, pa sve lagano zažutimo, dodamo nasjeckane male koktel pomadore, malo zažutimo i maknemo sa vatre.




Kirnju očistimo i narežemo na filete, posolimo i stavimo u teču u koju smo prethodno žutili povrče.. zalijemo balsamico ostom i vinom pospemo ga sjeckanim bosiljkom i petrusimenom, dodamo malo timjana, papar u zrnu, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo oko pola sata, zu povremeno protresanje teče.




Nakon toga skinemo poklopac, dodamo repove škampa i sve skupa kuhamo tako oko pet minuta i brodet nam je gotov.




Na gradelama ili u tavi na malo maslinovog ulja, lagano ispečemo našu palentu koju smo narezali na pravokutnike, sa obje strane, serviramo i to je to.

Image Hosted by ImageShack.us


DOBAR TEK!!!

Post je objavljen 07.06.2009. u 09:06 sati.