Kužinavanje oli šumprešavanje

četvrtak, 21.02.2008.

"Španske ptičice"

Za ovo ukusno jelo, koje je nekada davno pravila moja pokonja None i od koje sam uzeo i eto do danas ovo pomalo smiješno ime, potrebno nam je:

8 lijepih goveđih šnicela
150 grama pancete
3 mrkve
8 kiselih krastavaca
senf
sol i papar
češnjak u prahu
oštro brašno i čačkalice za učvršćivanje
pola deca vrhnja za kuhanje

za toč:
jedna kapula (luk)
dvije pice češnjaka
jedna mrkva
korijen celera
500 grama pasiranih pomadora (pelate)
dec mješanog ulja (maslinovo i sojino)
dec bijelog vina
prsohvat šečera
žličica Vegete, mediteran
nasjeckani bosiljak i peršin
sol

za prilog pire krompir:
kilo skuhanog krumpira
malo maslaca
dec mlijeka
sol

Salata zelena, maslinovo ulje, balsamico osto
Sol...

Šnicele natučemo (ja to obično radim između dvije kese, tako da ne šprica okolo) i posolimo, a mrkvu i kisele krastavce narežemo na rezance...
Svaki šnicel premažemo sa jedne strane sa senfom, popaprimo i pospemo češnjakom u prahu, na to stavimo dvije fete pancete, te rezance od mrkve i kiselih krastavaca, sve skupa nježno zarolamo, učvrstimo čačkalicama i prođemo kroz oštro brašno lagano...



Na mješanom ulju na tihoj vatri propržimo naše "ptičice" da se lagano zarumene sa svih strana, te složimo na toplo u vatrostalnu zdjelu...
Na istoj masnoči propržimo sitno nasjeckanu kapulu, mrkvu, korjen celera i češnjak... dodamo Vegetu mediteran (to je ona sa dalmatinskim biljem u sebi) i pelate od pomadora, dodamo malo soli i prstohvat šečera, te lagano kuhamo desetak minuta... sklonimo sa vatre te sve skupa izmiksamo ručnim mikserom... u toč dodamo proprženo meso kojem smo odstranili čačkalice, nasjeckani bosiljak i peršin, podlijemo bijelim vinom i poklopljeno kuhamo 40 minuta na laganoj vatri, ponekad teču lagano protresemo umjesto miješanja...
U međuvremenu propasiramo skuhani krompir, dodamo maslac, mlijeko i sol i "ubatimo" pire krompir... Salatu očistimo, operemo, nasjeckamo i začinimo maslinovim uljem, balsamiko ostom i soli...
Pred kraj u toč dodamo malo vrhnja za kuhanje i kuhamo još pet minuta da nam vrhnje lijepo toč zgusne




I to je to... Dobar Tek!!!

- 13:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...