Stari grad Celje....

25 srpanj 2018

Najznačajnija povijesna točka grada Celja je Stari grad na hridi (407 m). Odavde se pruža prekrasan pogled na Celje i okolicu. Izvornu zgradu dvorca izgradili su Vovbržani u prvoj polovici 13. stoljeća. Kad su se u 14. stoljeću preselili u imovinu Žovneški... kasnije grofovi Celjski, počeli su ih preuređivati u ugodniji rezidencijalni stan.

Također su izgradili 23-metarski visoki četverokatni toranj, koji je kasnije postao naziv Friderik Tower. Njegova slika i svrha, međutim, nekoliko se puta mijenjaju u sljedećim stoljećima, a 1803. dvorac je kupio poljoprivrednik Gorišek i počeo ga koristiti kao kamenolom. Sredinom 19. stoljeća ruševine su došle u pozornost štajerskih provincijskih stanovnika. Napori za njegovu rekonstrukciju započeli su nakon osnivanja Muzeja društva Celje 1882. godine i još su u tijeku, kako se izvorna slika postupno vratila njemu u posljednjih deset godina.

Danas je dvorac jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Sloveniji, jer ga godišnje posjeti oko 60.000 posjetitelja. Dvorac se također može iznajmiti djelomično ili u cijelosti kao prostor raznih događaja... Ženidbe...koncerti itd
































<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.