http://www.radiostudent.fpzg.hr/
http://www.guerrillagirl.net/
http://www.index.hr/
http://www.jutarnji.hr/


Photobucket

nikolina kranjec

utorak, 24.05.2011.

Viteški turnir u Svetoj Heleni

Već četvrtu godinu zaredom, u svetoj Heleni pokraj Zeline, održao se Viteški turnir. 21. i 22. svibnja program prepun srednjovjekovnih događanja privukao je nekoliko tisuća ljudi. Turnir je bio međunarodnog karaketera, i na njega se odazvalo više od dvadesetak viteških skupina iz cijele Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Mađarske.
Glavni događaji turnira bile su dvije "opsade grada" grofova Zrinskih. U njima su na oduševljenje publike, sudjelovali streličari, skupine vitezova, bojne naprave. Ono što je mnoge u tome je razveselilo je mogućnost iznajmljivanja viteške opreme po pristupačnim cijenama. Svatko je mogao postati vitez, barem na trenutak.
Osim borbi, u taboru su se održavale srednjovjekvne radionice, u kojima se moglo naći, za svakoga ponešto. Najmlađi su uživali u vježbama malih vitezova i princezinom dvorcu. Oni malo stariji učili su pisati glagoljicu, te su kovali svoj vlastiti novac.
Photobucket
Noćna opsada grada koja je uslijedila u kasnim večernjim satima, podizala je adrenalin okupljene publike. Tome su pridonijele vatrena kugle iz katapulta i vatrene strijele te noćna borba vitezova za grad.
Ono što su mnogi komentirari je upravo način života članova skoro svih udruga. Njihov izgled, odjeća i obuća pridonose osjećaju kao da su zalutali iz nekih davnih vremena. I sam način života na svim viteškim turnirima, koji uključuje spavanje na otvorenom, kuhanje na otvorenom i obavljanja jutarnje higijene isto tako, svjedoči kako se tim hobijem zaista bave iz ljubavi.
Photobucket
Photobucket
Glavni krivci za održavanje ovog viteškog turnira, koji je ujedno i najveći u Hrvatskoj, su vitezovi Zelingradski. Slove kao najveća i najorganiziranija skupina u državi koja se bavi prikazom srednjovjekovnog života, te organizacijom događanja s ciljem oživljavanja određenih povijesnih trenutaka.


- 19:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (4)
Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Studentski blog

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket