Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikolinakranjec

Marketing

Viteški turnir u Svetoj Heleni

Već četvrtu godinu zaredom, u svetoj Heleni pokraj Zeline, održao se Viteški turnir. 21. i 22. svibnja program prepun srednjovjekovnih događanja privukao je nekoliko tisuća ljudi. Turnir je bio međunarodnog karaketera, i na njega se odazvalo više od dvadesetak viteških skupina iz cijele Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Mađarske.
Glavni događaji turnira bile su dvije "opsade grada" grofova Zrinskih. U njima su na oduševljenje publike, sudjelovali streličari, skupine vitezova, bojne naprave. Ono što je mnoge u tome je razveselilo je mogućnost iznajmljivanja viteške opreme po pristupačnim cijenama. Svatko je mogao postati vitez, barem na trenutak.
Osim borbi, u taboru su se održavale srednjovjekvne radionice, u kojima se moglo naći, za svakoga ponešto. Najmlađi su uživali u vježbama malih vitezova i princezinom dvorcu. Oni malo stariji učili su pisati glagoljicu, te su kovali svoj vlastiti novac.
Photobucket
Noćna opsada grada koja je uslijedila u kasnim večernjim satima, podizala je adrenalin okupljene publike. Tome su pridonijele vatrena kugle iz katapulta i vatrene strijele te noćna borba vitezova za grad.
Ono što su mnogi komentirari je upravo način života članova skoro svih udruga. Njihov izgled, odjeća i obuća pridonose osjećaju kao da su zalutali iz nekih davnih vremena. I sam način života na svim viteškim turnirima, koji uključuje spavanje na otvorenom, kuhanje na otvorenom i obavljanja jutarnje higijene isto tako, svjedoči kako se tim hobijem zaista bave iz ljubavi.
Photobucket
Photobucket
Glavni krivci za održavanje ovog viteškog turnira, koji je ujedno i najveći u Hrvatskoj, su vitezovi Zelingradski. Slove kao najveća i najorganiziranija skupina u državi koja se bavi prikazom srednjovjekovnog života, te organizacijom događanja s ciljem oživljavanja određenih povijesnih trenutaka.



Post je objavljen 24.05.2011. u 19:33 sati.