24.01.2013., četvrtak
Ciganski odrezak
Ovaj super recept stiže s Coolinarike, evo linka ovdje
Pravila sam to jedne nedjelje kad mi je pukao film od non-stop pohanja. Pravi je zimski...i mogla bih to raditi ove nedjelje ponovo...
Ovo je jedan od odnih recepata kojeg slobodno prilagođavate sebi i svojim ukućanima, a da pri tom ne pogriješite. Ja sam smanjila češnjak, povećala kisele krastavce...Ne, nije komplicirano. Kad ga krenete praviti shvatit ćete što sam mislila pod "prilagođavate".
Treba vam:
4 svinjska odreska iliti šnicla
10 dkg slanine
1 manja glavica luka
1 manja paprika
1 češanj češnjaka
3 žlice ajvara(po želji ljutog)
4-5 kiselih krastavaca
sol
papar
mast
Šnicle lagano istucite, posolite i popaprite pa kratko ispecite na tavi.
Pečene šnicle prebacite na vatrostalnu zdjelu, a na masnoći pržite luk narezan na kockice i crvenu papriku - dok ne omekšaju. Stavite slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte češnjak i kratko ga pržite, ali vrlo kratko da vam ne izgori. Na kraju još umiješajte kisele krastavce i ajvar i sve pržite još minutu, dvije.
Smjesu slažite po odrescima u vatrostalnoj, zaklopite zdjelu i sve smjestite u pećnicu ugrijanu na 180°C cca 45 minuta.
Mene je za prilog inspirirao naš DražeN i njegov davni Rižoto s blitvom, samo sam ja radila rižoto kao i inače.
Moja mama je išla korak dalje. Prvi put je za prilog radila: krumpir u slanoj vodi, domaće njoke (da , sama ih je radila) i žgance.
Kaže da su žganci najbolji izbor...
E pa da- u nedjelju pravim Ciganski odrezak sa žgancima!
Svi ste pozvani!!Oznake: svinjetina, ajvar, slanina, luk
|
- 11:00 -
Komentari (12) -
Isprintaj -
#
14.01.2013., ponedjeljak
Instant kiflice
A sad jedan brzopotezni post sa brzopoteznim kiflicama. Fine, mirisne i bez dizanja (tijesta cure, tijesta)
Umjesite, napravite, pečete, stvarno brzo gotove!
Obožavam tijesto, kruh...miris toplog peciva i najradije jedem one standardne kifle ili klipiće...ali vremena je sve manje i od kad imam ovaj recept pravim samo ove. I od kad imam ovaj recept obavezno doma imam Garant. Ostalo potrebno uvijek manje- više imam doma. Volim ih i jer su svježe i sutra dan...ako vam što preživi do sutra, naravno. 
I ne, ovo nije ono tijesto koje može par dana stajati u frižideru. I ne pokušavajte ga pržiti na tavi u ulju- grozno je!
A za fine kiflice vam je potrebno:
60 dkg glatkog brašna
1 plavo vrhnje (12%mm)
1 žličica soli
malo šećera
1 Garant
1 suhi kvasac
1 dcl ulja
2 dcl toplog mlijeka
1 prašak za pecivo
Za premaz:
žutanjak
sol
Za punjenje:
mliječni namaz
ili štogod
Nema nekog velikog uputstva. sve sastojke umijesite. Zadnji put nisam imala dovoljno brašna pa sam miksala sve što sam našla u kući: glatko, oštro, kukuruzno, integralno, rižino. I bilo je super. Dakle,zamjesite tijesto, raspodjelite ga na 4 kugle. Svaku kuglu razvaljajte i režite na 6 ili 8 trokuta, ovisi želite li manje lili veće kiflice.
Skužila sam tajnu lijepih kiflica: kad ju smotate- još ju malo zakotrljajte po podlozi- ljepše će izgledati...probajte pa ćete skužiti o čemu govorim.
Zaboravih umalo- u orginalu u ove kiflice ide krem sir, ja ga uglavnom ne stavim. Vi kakogod, bit će fine u svakom slučaju, vjerujte.
Smotane kiflice stavljajte u lim na papir za pečenje, premažite žumanjkom, pospite solju, ili makom, ili sezamom, kimom...pecite na 200°C dok ne porumene.
I uživajte...
Dragi moji, stojte mi dobro!Oznake: pecivo, kiflice, instant
|
- 21:24 -
Komentari (28) -
Isprintaj -
#
|