24.10.2012., srijeda
Ferrero torta
Eeee da! Mamin mali miš je u subotu napunio prvu godinu! Pa stvarno to sve proleti u trenu
Malo smo slavili, samo malo, tate nije bilo s nama...ali torte je bilo. I balona, naravno! Kakav bi to bio rodjendan bez torte i balona? Naravno da je sunce moje jelo tortu, on jede sve!
Već dugo me muči ta torta, probala sam ju još početkom godine i oduševila me. Sad je bila idealna prilika da ju isprobam. Budući da baš kad je trebalo nisam našla recept po kojem je rađena ona koju sam probala- Coolinarika je spasila stvar. U omiljenima imam 3 slična recepta...na kraju sam radila po ovom ovdje i nisam požalila, neke sitnice sam izmjenila, neke nažalost nisam...naime stavila sam napolitanke, ali vi taj dio slobodno preskočite. Iz dva razloga:
Prvi: većinu torti je najbolje jesti nakon što odstoje...e pa napolitanke ne vole stajati, onda se popuste i podsjećaju na smekšali kornet sladoleda, a to vam se, vjerujem, neće svidjeti...
A drugo-meni su te kockice samo urušavale tortu pri rezanju i kvarile izgled kolača...dakle, idući put nikako sa napolitankama...i ovdje dolje ću ih izostaviti. Svakako sam htjela s vama podjeliti ovo iskustvo jer neki recepti imaju napolitanke, a neki ne...pa da se ne pravite pametni, kao ja
I da, jedan drugi recept mi je dao inspiraciju za završni touch ove mrak torte. Zasitna je i jedna šnita vam je dovoljna, ali jako je fina, ne sjedne vam poslije na želudac. I nije previše komplicirana za napraviti pa nemojte odustati od čitanja recepta. Kao i uvijek, sve ću vam lijepo i detaljno objasniti. Slobodno pitajte što vam nije jasno.
Za biskvit će vam trebati:
5 većih jaja
100 g čokolade za kuhanje
150 g šećera
1 vanilin šećer
70 g oštrog brašna
1/3 praška za pecivo
30 g krušnih mrvica
3 žlice sitno mljevenih prženih lješnjaka
70 g maslaca
Za natapanje:
1 dcl mlijeka
3-4 čajne žličice Nesquika
Izradite maslac, dodajte šećer i vanilin šećer pa žumanjke. Svakako birajte veća jaja kako bi vam biskvit bio što viši. Tako ćete ga lakše prerezati na 3 djela. Dodajte otopljenu čokoladu, promješajte, zatim smjesi dodajte brašno, prašak za pecivo, krušne mrvice i pržene lješnjake. Dobro izradite bjelanjke i lagano mješajući kuhačom (nikako mikserom) dodajte smjesi.
Lješnjake je vrlo lako popržiti, ali evo i za one koji ne znaju: pržite ih na suhoj tavi na štednjaku, mješajući 3-4 minute, možda duže, ovisi o jačini vatre. pazite da vam ne izgore,ali kad mislite da su dobri svakako jedan probajte. Potom ih istresite na suhu kuhinjsku krpu, umotajte i pustite da se ohlade. Hladne i još u krpi dobro izgnječite kako bi maknuli ljuskice! Eto, sva mudrost! Ne kupujte već pržene, preskupi su, a ovaj kolač je skup sam po sebi!
Smjesu za biskvit istresite u namašćen, pobrašnjen i papirom obložen kalup za torte promjera 26 cm. Pecite na 180°C cca 35min. Gotov je kad vam se biskvit odlijepi od stjenki kalupa, a pali i onaj test čačkalicom. Pazite da vam se ne presuši...
Pustite da vam se ohladi, slobodno ga ispecite i dan ranije. Hladnog narežite na 3 lista i mažite kremom. Prije mazanja kreme svaki list natopite mješavinom toplog mlijeka i Nesquika.
Krema:
500 g Mascarponea (Vindija)
400 g Nutelle
500 ml slatkog vrhnja Dukat
100 g prženih, krupno mljevenih lješnjaka
Vrlo je jednostavno. Izradite sir i Nutellu. u smjesu lagano mješajući kuhačom, dodajte izrađeno slatko vrhnje.
Dakle, natopite koru, stavite trećinu kreme, gore pospite polovicom lješnjaka. I tako redom. Vodite računa da vam je najgornja kora najravnija. Zadnju trećinu kreme rasporedite po cijeloj torti.
Sve zalijte ganache kremom:
200 g slatkog vrhnja
200 g tamne ili čokolade za kuhanje
Naravno da možete bez ganacha. Ali nemojte!! Stvarno ga nije problem napraviti, a daje torti dodatni štih...ono nešto Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja pa prelijte po čokoladi koju ste prethodno nakidali na kockice. Lagano miješajte. Kad se prohladi prelijte po torti. Ostatak dooobro, ali dobro ohladite u hladnjaku, izradite mikserom i napravite pusle.
Naravno da sam ju ja hladila na sobnoj temperaturi...mislim stvarno sam biserka! Još sam radila čokoladni obruč pa sam bila malo uzbuđena zbog toga. Naime, već pola godine imam 2 čoko folije i nikako da ih upotrijebim...pa sam sad iskoristila priliku!
Bez obzira na zasitnost, nestala je u rekordnom roku!
Od sve muke i naslikavanja ovo mi je ispala najbolja fotka torte! Drago mi je što je tako, zbog ovih ručica!
Joj, zaboravila sam vam se pohvaliti da sam 3 tjedna na godišnjem!
|
- 23:22 -
Komentari (19) -
Isprintaj -
#
14.10.2012., nedjelja
Kesten torta
Htjela sam ovih dana objaviti moj recept za pitu od jabuka...ali svi oko mene peku kestene pa je krajnje vrijeme da objavim ovaj recept...još jedan u nizu brzopoteznih i za početnike. Još jedan stigao iz Vinkovaca, kao i Rajska torta
Sviđa se i onima koji kesten baš ne vole- jer ima puno čokolade!
Inače, pofotkan još u 11 mjesecu prošle godine...s jedoipolgodišnjakinjom i jednomjesecečnom bebom i sama nisam jednostavno stizala blogati, a niti previše ukrašavati što ćete vidjeti dolje na slici!
A ni ovih dana stvarno ništa ne stižem i opasno sam ljuta na samu sebe zbog toga!
U srijedu počinjem raditi! Da,da došao i taj dan! Godina mi se okrenula u trenu..no dobro, ipak se nadam nastavku druženja. Puno toga sam vam spremila, imam ponešto i u draftu pa ćemo se i dalje družiti.
Za podlogu vam je potrebno:
1 pakiranje Grancereale kakao ili fruta keksa
20-25 dkg maslaca
Kekse smrvite i pomješajte s razmekšalim maslacem. Maslac ne morate topiti na štednjaku, samo neko vrijeme ostaviti na sobnoj temperaturi. Krenite s 20 dkg maslaca, ako vam je smjesa previše suha dodajte još malo. Smjesu utisnite u kalup promjera 26 cm.
Krema:
500 g kesten pirea
100 ml slatkog vrhnja
20 dkg čokolade u prahu
Ukoliko koristite domaći kesten po želji dodajte šećera u prahu, vanilije, ruma...Zagrijte vrhnje, dodajte čokoladu u prahu. Kad se smjesa sjednači dodajte ju kesten pireu i sve dobro izradite. Istresite na pripremljenu podlogu.
Gore stavite slatko vrhnje i ukrasite po želji!
|
- 23:15 -
Komentari (15) -
Isprintaj -
#
|